3 °C Budapest

Drága dolog manapság zsidónak lenni

2009. március 10. 10:05

Az amerikai zsidó közösségek fő célja manapság, hogy megfizethetőbbé tegyék a mindennapi életet. Túl sokba kerül ugyanis a gyerekek iskolázása, de a kóser konyha sem olcsó.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gazdasági válság csak erősített a korábbi evidencián: költséges a vallásos zsidó családok élete.

A legtöbb amerikai zsidó család számára a legnagyobb teher a gyerekek egyházi iskolába járatása. Sok családban ugyanis az amerikai átlagnál több gyerek van, ezért a tandíj is megsokszorozódik. Ugyanilyen okokból többet kell költeni az iskolai felszerelésekre, a különórákra, és a gyerekek ruháira is.

A másik jelentős kiadást a kóser élelmiszerek jelentik: ezek átlagosan 30 százalékkal kerülnek többe a nem kóser áruknál. A higiénés és vallási törvények szigorú betartása mellett működő kóser éttermek pedig akár 50 százalékkal is drágábbak lehetnek a hagyományos vendéglőknél.

Mit jelent a kóser konyha?
Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak. A zsidó ételekre vonatkozó fő törvények lényegében három csoportra oszthatók:

1.Csak kóser hús fogyasztható, azaz tisztátalan az elejtett és széttépett állatok húsa, a disznó, a nyúl, a teve, és a ló húsa.
2. A húst vérteleníteni kell, tehát csak kivéreztetett hús fogyasztható.
3. A tejes és a húsos ételek különválasztása, azaz nemcsak a tejes és a húsos/zsíros ételek, de az ezek elkészítéséhez használt edények is elkülönülnek.

Ezekhez társul még, hogy bor, illetve szőlőlé, vagy ezeknek származéka (pl.: borecet, pálinka) csak olyan lehet, amit zsidók készítettek.

Ráadásul a gyakori vallási és családi ünnepek, mint például a Pészah vagy a barmicvó is komoly anyagi kiadást jelentenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Ugyanakkor már sokan keresik a megoldásokat. Több amerikai közösség szorgalmazza például, hogy az egyházi iskolák is legyenek állami fenntartású, vagy államilag támogatott intézmények. 


Azt is szeretnék, hogy legyen egy, az egész országra kiterjedő kampány a kóser ételek népszerűsítésére. Felmérések szerint ugyanis az amerikaiak 20 százaléka szívesen használja ezeket az alapanyagokat, magas minőségük miatt. Márpedig ha emelkedne a vásárlók száma az együtt járna a választék növekedésével, és az árak csökkenésével is. 


Ez érvényes a kóser éttermekre is. Ha lenne egy, a zsidó konyhát népszerűsítő étteremlánc, az vélhetően sok, nem zsidó vendéget is vonzana, és szintén letörhetné a tradicionális éttermek árait. 


Arra is vannak javaslatok, hogy az egyházközösségeknek milyen megtakarításokat és befektetéseket kellene eszközölniük annak érdekében, hogy csökkentsék a családok egyházi befizetéseit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20