A magyarok kétharmada éppen csak kijön a fizetéséből!

2009. április 10. 07:00

Áprilisban tovább nőtt a lakosság pesszimizmusa a GKI Fogyasztói Bizalmi Index felmérése alapján. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az EU támogatásával - végzett felmérés szerint a 2008 telén bekövetkezett zuhanást követően idén is hónapról hónapra esik az emberek gazdasági várakozásait tükröző index értéke. Ez megfelel az EU-ban tapasztalható tendenciáknak.

Márciushoz képest a legnagyobb romlás a munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó lakossági várakozásokban figyelhető meg. De erősödtek az inflációs várakozások és romlott a magyar gazdaság jövőbeli alakulásának megítélése is.

Kedvezőtlenebb lett a lakosság saját pénzügyi helyzetének megítélése is. A lakosok 65%-a számolt be arról, hogy éppen csak kijön a jövedelméből, 15% eladósodik, s 11%-nak a megtakarításaihoz kell nyúlnia. Mindössze 9% jelezte, hogy félre tud tenni. Romlott a pénzügyi helyzet jövőbeli alakulásával kapcsolatos várakozás is. A válaszolók 91%-a számít arra, hogy az elkövetkezendő egy évben valószínűleg nem lesz képes megtakarítani. Romlott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek jelenlegi és egy éven belül várható megítélése is.

Nagyításért kattintson a képre! (Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt.)

Korábban: Hárommillió magyar lakástulajdonos tesz a hitelválságra! Te köztük vagy?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?