21 °C Budapest

Hárommillió magyar lakástulajdonos tesz a hitelválságra! Te köztük vagy?

Pénzcentrum
2009. április 9. 05:40

A hazai lakásállománya jelenleg körülbelül 4,2 - 4,3 millióra tehető, a magántulajdon aránya az európai átlaghoz képest magasnak mondható a maga 91 - 92 %-os értékével. Szakértők szerint az ingatlanok 70 %-a tehermentes, ami azt jelenti, hogy közel 3 millió magyar lakástulajdonosnak nem fáj a feje a hitelpiacon végigsöprő válság miatt.

Az 1,3 millió jelzálogjoggal terhelt ingatlan közül mintegy félmillióra tehető a devizahitelesek száma. A pénzintézetek szerint a hazai lakossági hitelezésben még óriási potenciál rejlett, amit azonban a tavaly októberben a Magyarországot is elérő válság évekre visszavetett. Az igénylések száma és a kihelyezett hitelösszeg több éves mélypontra esett, a Bajnai-csomag átmenetileg fokozhatja, de a változások hatályba lépését követően azonban a földbe döngölheti a hitelfelvételi kedvet.

A hitelek szigorításával és szűkülésével a lakásépítések száma is jelentősen visszaeshet, de a folyamatban lévő beruházások és a projektek átfutási ideje miatt ennek hatásai csak némileg késleltetve lesznek érzékelhetőek a lakáspiacon. A lakásvásárlók egyre bizonytalanabbak az átadási határidőket illetően, a finanszírozási csapok elzárásával sokat csúszhatnak az építkezések.

A fejlesztők akciókkal és kedvezményekkel készülnek a második negyedévre várható lakáspiaci rohamra, mint ismeretes a szocpol és a támogatott hitelek felfüggesztése miatt júliusig élénkülhet a kereslet az új lakások iránt. Felmérések szerint jelenleg az új lakások harmadát kínálják valamilyen akció keretében, júliusig - a készletek kipörgetése érdekében - ez a szám még a kereslet fokozódása mellett is emelkedhet.

Az elmúlt fél évben megfigyelhető alkupozíció-javulás ugyanakkor megtorpanhat, az akció nem minden esetben jár majd együtt a piacon mért 3-7 %-os mozgástérrel, ami az irányárból történő engedményeket illeti. A lakásvásárlók különösen a használt piacon akár 10 % feletti árengedményt is elérhettek, a kevésbé forgalomképes lakásoktól még ezzel együtt is nehezebb megszabadulni.

A válság ugyanakkor élénkítette az albérletpiacot, ahol a tapasztalatok szerint akár 10 %-os bérleti-díj kedvezmény is elérhető, miközben valamivel enyhébbek lettek a kaucióra vonatkozó szabályok is. A jövőbeni kilátásoktól való félelem sok potenciális lakásvásárlót terelt az albérletkeresés irányába, némileg enyhítve ezzel a piacot jellemző túlkínálatot.

Korábban: Albérletvadászat válság idején! Mit találtunk a romok között?

A hitelezési szigorításokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy nem csak a bankok fogták vissza a kihelyezéseket, hanem az általános gazdasági bizonytalanság a vásárlói, ezen keresztül a hitelfelvételi kedvet is visszavetette. Az ügyfelek az árfolyamok ingadozását látva sokkal inkább meggondolják egy hosszú távú devizahitel szerződés aláírását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakáspiac kilátásai egyelőre nem túl kedvezőek, a piaci szereplők egyre agresszívebb vásárlást ösztönző eszközöket vetnek be. A vételárból történő engedmények mellett ezek közé tartoznak a lakáshitel terheinek bizonyos időszakra vonatkozó részben vagy egészben történő átvállalása. Mások úgy vélik, hogy az intézkedések csak drámai forgalom visszaesés lassítását, hatásainak tompítását szolgálják.

Korábban: "OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Az előttünk álló hónapok támogatást kihasználó lakáskeresési hulláma még szinten tarthatja a lakáspiacot, nagy kérdés, hogy azt követően mire lehet majd számítani.

Korábban: Családi házak 3 millió forint alatt: itt az országos lista!

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem