4 °C Budapest

Start-kártyák: eddig 2,86 milliárdnyi járulékkedvezmény!

Pénzcentrum
2009. április 8. 08:45

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint a foglalkoztatáshoz járulékkedvezményt nyújtó háromféle Start-kártyával 2008-ban havonta átlagosan csaknem 50 ezer dolgozót foglalkoztattak a munkáltatók.

Ez ugyan javulás a 2007-es 32 ezerhez képest, ám az eredmény a pályakezdő munkanélküliek, a nyilvántartott álláskeresők, illetve az inaktívak számával összevetve továbbra is szerény. A legtöbb kártya a pályakezdők birtokában van, a munkáltatók adóbevallásai alapján 2007-ben havonta átlagosan 31 ezer, tavaly már 38,5 ezer fiatalt alkalmaztak ebben a formában.

Az első Start-program 2005-ös indulása óta idén március végéig 118 ezer kártyát váltottak ki, amiből 33 ezer a felsőfokú végzettségű pályakezdőknél landolt. A tavaly júliustól igényelhető Start-plusz kártyát - amely a tartósan álláskeresőknek, kisgyermeket nevelőknek, ápolási támogatásban részesülőknek szól - március végéig 24 ezren váltották ki és 2008 novemberében már több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztattak vele. Tavaly havonta átlagosan 8 ezer dolgozó után vették igénybe a kedvezményt.

A Start-extra programban - amely az 50 év fölöttiek és az alacsonyan képzett tartós álláskeresők foglalkoztatását támogatja - március végéig 11 ezer munkavállaló vett részt, 2008 novemberében pedig már közel ötezer dolgozó után használták ki a többletkedvezményeket a munkaadók. A Start-extra célcsoportja januártól a leghátrányosabb helyzetű térségekben élő, rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresőkkel bővült - ez váltotta ki a korábbi Start-régió kártya elképzelést. Az őket foglalkoztató munkáltatóknak három évig nem kell megfizetniük a munkabért terhelő járulékokat, sem a tételes egészségügyi hozzájárulást. A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy a Start-extra kártyás dolgozóval megemelt létszámot a járulékmentesség ideje alatt megtartsa.

Az Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a 2007. július 1. és a 2011 között kiváltott Start-plusz és Start-extra kártyák után igénybe vett járulékkedvezmények finanszírozására a Támop keretében 30,75 milliárd forintot különítettek el. A program indulása óta egyébként 2,86 milliárd forintot fizettek ki.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem