4 °C Budapest

Vigyázz! A válság tönkrevágja az egészséged!

2009. április 6. 17:30

A gazdasági válságnak nem csak pénzügyi hatásai vannak, hanem áttételesen és közvetlenül kihat a jó közérzetünkre és az egészségünkre is. Szóval csak nem idegeskedni!

Megváltozott a világ közérzete a válság során, egyre többen tanulták meg a "recesszió", a "megszorítás", a "GDP-csökkenés" kifejezéseket. És egyre többen panaszkodnak az egészségükre. A New York University kötelékébe tartozó Langone Medical Center felmérése szerint egyre többen panaszkodnak szorító fájdalomra a mellkasukban, emésztési zavarokra, izomfájdalmakra.

A tünetek nem meglepőek, a kutatók már évtizedekkel ezelőtt megfigyelték a GDP és a foglalkoztatás csökkenése, valamint a gyenge egészség között. 2007 decembere, vagyis a válság kitörésének kezdete óta az amerikai gazdaságból 5,1 millió munkahely tűnt el, a munkanélküliségi ráta 8,5 százalékra nőtt, a GDP pedid a tavalyi utolsó negyedévben 6,3 százalékkal zsugorodott.

Az utóbbi csaknem másfél évben számtalan felmérés született az amerikaiak egészségügyi szokásainak megváltozásáról: kevesebb alvásról, kihagyott kontroll-vizsgálatokról és ki nem váltott receptekről szólnak a hírek. A kutatások jó része túlzó, de azért vannak valóban megdöbbentő adatok.

A National Sleep Foundation felmérése szerint az amerikaiak negyede alszik rosszabbul pusztán azért, mert válság van. A recesszió az egészségügyi kiadásokat is lecsökkentette, egy 1 200 főt érintő telefonos felmérés során 53 százalék vallotta be, hogy kevesebbet költ az egészségére, mint korábban: nem megy el fogorvosi felülvizsgálatra, nem keresi fel rendszeresen az orvosát és nem váltja ki a felírt drága gyógyszereket. Az Amerikai Kórházszövetség adatai szerint 650 kórházban csökkent a betegek száma: elsősegélyért 3 százalékkal kevesebben érkeztek, a műtéti beavatkozások száma pedig 2 százalékkal csökkent.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?