18 °C Budapest

Vigyázz! A válság tönkrevágja az egészséged!

2009. április 6. 17:30

A gazdasági válságnak nem csak pénzügyi hatásai vannak, hanem áttételesen és közvetlenül kihat a jó közérzetünkre és az egészségünkre is. Szóval csak nem idegeskedni!

Megváltozott a világ közérzete a válság során, egyre többen tanulták meg a "recesszió", a "megszorítás", a "GDP-csökkenés" kifejezéseket. És egyre többen panaszkodnak az egészségükre. A New York University kötelékébe tartozó Langone Medical Center felmérése szerint egyre többen panaszkodnak szorító fájdalomra a mellkasukban, emésztési zavarokra, izomfájdalmakra.

A tünetek nem meglepőek, a kutatók már évtizedekkel ezelőtt megfigyelték a GDP és a foglalkoztatás csökkenése, valamint a gyenge egészség között. 2007 decembere, vagyis a válság kitörésének kezdete óta az amerikai gazdaságból 5,1 millió munkahely tűnt el, a munkanélküliségi ráta 8,5 százalékra nőtt, a GDP pedid a tavalyi utolsó negyedévben 6,3 százalékkal zsugorodott.

Az utóbbi csaknem másfél évben számtalan felmérés született az amerikaiak egészségügyi szokásainak megváltozásáról: kevesebb alvásról, kihagyott kontroll-vizsgálatokról és ki nem váltott receptekről szólnak a hírek. A kutatások jó része túlzó, de azért vannak valóban megdöbbentő adatok.

A National Sleep Foundation felmérése szerint az amerikaiak negyede alszik rosszabbul pusztán azért, mert válság van. A recesszió az egészségügyi kiadásokat is lecsökkentette, egy 1 200 főt érintő telefonos felmérés során 53 százalék vallotta be, hogy kevesebbet költ az egészségére, mint korábban: nem megy el fogorvosi felülvizsgálatra, nem keresi fel rendszeresen az orvosát és nem váltja ki a felírt drága gyógyszereket. Az Amerikai Kórházszövetség adatai szerint 650 kórházban csökkent a betegek száma: elsősegélyért 3 százalékkal kevesebben érkeztek, a műtéti beavatkozások száma pedig 2 százalékkal csökkent.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm