7 °C Budapest

Spórolj okosan: tippek családosoknak és egyedülállóknak

2010. június 24. 08:02

Hogyan spórolnak a családosok és az egyedülállók? Takarékoskodni segít a Pénzcentrum. Egy középkorú családos és egy fiatal egyedülálló olvasónktól kértünk tippeket a mindennapi megtakarításra, a gazdaságos életvitelre, az ésszerű spórolásra. Hőszigetelés, okos vásárlás, energiatakarékos háztartás: pénztárcabarát ötletek a hétköznapokra.

Ákos 38 éves, két gyermek - a 12 éves Andi és a 8 éves Janka- édesapja, egy logisztikai vállalatnál dolgozik. Felesége, Anett tanár egy budapesti középiskolában. Kőbányán élnek, egy 1 + 2 félszobás, 58 négyzetméteres társasházi lakásban. A családnak egy Opel Astra gépkocsija van, ami idén tölti 10. életévét.

Viktor 27 éves, egy nemzetközi nagyvállalat magyarországi telefonos ügyfélszolgálatán dolgozik. Eredetileg Nógrád-megyei lakos, de mivel a főváros közelében dolgozik, Budapest 16. kerületében bérel egy 38 négyzetméteres, másfél szobás panellakást. Egyedül él. Tavaly beruházott egy Suzuki Swift-re, ami idén 8 éves.

Interjúalanyainkat arról kérdeztük, hogyan spórolnak, hol takarítanak meg, és mennyit.

REZSI

Ákos: Mi ezen elég sokat tudtunk fogni mostanában. Tavaly nyáron teljesen kicseréltük a nyílászárókat, ablak, ajtó, teljesen hőszigetelt lett. Igaz, majd' egymilliós beruházás volt, de mindenképp megérte, hiszen a téli hónapokban mintegy 20-25 százalékkal alacsonyabb a számla. Ráadásul a radiátorok mögé tettünk speciális hőtartó fóliát, ez pár ezer forint, de szerintem sokat jelent a számlánál.

Viktor: Nálam sajnos nem ilyen jó a helyzet: a lakások nincsenek egyedi mérőórával ellátva, így fizetek, mint a katonatiszt: a téli hónapokban nagyjából 30 ezer forintot. Igaz, a tulajdonos tavaly feltett egy hőszigetelő szivacsot az ablakokra, ez annyiban segít, hogy kevésbé huzatos a lakás. Habár csak bérlő vagyok, de a lakógyűléseken többször is felszólaltam már a panelprogram társasházon belüli elfogadtatásáért. Tavaly nem jött össze a kellő számú igen szavazat, ezért idén újra megpróbáljuk a lakótársakkal megértetni a szükségességét.

Pénzcentrum vélemény
Szinte már közhelynek számít, hogy megfelelő hőszigeteléssel rengeteget lehet spórolni - persze erre akkor hajlik igazán az ember, ha van külön mérőórája, és a saját pénztárcája is megérzi a változást. A szakemberek leginkább a nyílászárók cseréjét, a radiátorcsövek leszigetelését ajánlják, hasznos a hőtartó fólia felhelyezése, és az is, ha éjszakára lehúzzuk a redőnyöket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ákos: Évek óta energiatakarékos izzóink vannak, már teljesen természetes, hogy ilyeneket veszünk. Ha látok akciósan, mindig vásárolok párat, így van tartalék, de tapasztalataim szerint ezeknek az élettartama is hosszabb, mint a hagyományos égőké. Az elmúlt 2-3 évben szinte minden komolyabb háztartási gépet lecseréltünk, a mosógépet, a hűtőt, a tűzhelyet. Mosogatógépet pedig már elve "A +" kategóriásat vettünk. A feleségem a legtöbb ruhát 30 fokon mossa, a mai mosóporok már itt is jól hatnak.

Viktor: Nálam a mosogatógéppel nincs probléma - mivel egyáltalán nincs is. Cserébe viszont összegyűjtöm a piszkos edényeket, és egyszerre mosogatok. Igaz, nem túl higiénikus, de egyrészt így takarékosabb, másrészt ki nem állhatom a mosogatást. Az energiatakarékos izzók az én albérletemben is alapkövetelmények számítanak, ha jól emlékszem, az IKEA- ban vettem legutóbb néhányat, meglepően olcsón. Szerintem azzal is spórolok, hogy főzéshez elektromos vízforralóval melegítem a szükséges vizet, és persze mindig fedőt használok. Karácsonyra kaptam anyukámtól egy kuktát -ebben jóval gyorsabban megfő az étel.

Pénzcentrum vélemény
Egy energiatakarékos izzó akár 80 százalékkal kevesebbet fogyaszthat, mint a hagyományos égők. A háztartási készülékek lecserélésénél figyeljünk arra, hogy lehetőleg "A", vagy "A+" kategóriájú legyen az energiafelhasználása és a hatékonysága is. Viktornak pedig azt javasoljuk, ruházzon be egy mosogatógépbe: valószínűleg jóval kevesebb vizet fogyaszt majd, mint a kézi mosogatás. Addig is szerezzen be a konyhai csaptelephez egy úgynevezett perlátort, ami levegővel keveri a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít.
A konyhai takarékossági tippeket a legtöbb háziasszony ismeri, mégis sokan nem figyelnek oda eléggé. Például kapcsoljuk ki a sütőt 10 perccel a sütés vége előtt, vagy használjunk fritőzt az olajban való sütéshez.

Élelmiszer, közlekedés, szórakozás: további pénztárcakímélő tippek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem