Racionalizálj! 10-15 százalékot is spórolhatsz!

Pénzcentrum
2009. április 6. 13:30

A megváltozott világgazdasági környezet a legtöbb vállalatot stratégiai céljainak átgondolására sarkallja. Ennek során az eddig fő stratégiai törekvésnek számító profit-és bevételnövelést olyan új célok váltják fel, amelyek elsősorban a működés fenntartására irányulnak. A válság minden piaci szereplőtől gyors, a probléma valódi megoldására irányuló intézkedéseket követel meg, méghozzá megfelelő eszközökkel. A vállalatoknak költségeik csökkentéséhez 4 területen érdemes felülvizsgálni és racionalizálni működésüket. Különösen fontos a gyors cselekvés a közepes méretű vállalatoknál, amelyek jelenleg tömegesen várnak finanszírozási hitelük felülvizsgálatára.


Bodor Kornél, a Deloitte Feltörekvő Középvállalatok Csoportjának vezetője elmondta: Fontos, hogy a kiadások optimalizálásával és a pénzgazdálkodás javításával a cégek megtalálják a működési költségek csökkentésének, a likviditás javításának, illetve az esetleges növekedési lehetőségek racionális kihasználásának leghatékonyabb formáját.

Hangsúlyozottan igaz ez az úgynevezett feltörekvő középvállalatok (FKV) esetében, amelyek még nem érték el a nagyvállalati kategóriát, 2-13 milliárd forintos árbevételűek, komoly helyi kompetenciájuk és piacuk viszont a válság kirobbanása előtt stabil alapot jelentett számukra a további növekedéshez. Az FKV-k közül nagyon sokan jelenleg éppen a finanszírozó hiteleik felülvizsgálata előtt állnak. 


Gruhala Péter, a Deloitte Vezetési tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: A hitelek megújításáról határozó bankok ugyanis a rizikófaktorok felmérése során gyakran éppen ezeknek a költségcsökkentő, illetve bevételnövelő intézkedéseknek - vagy az arra vonatkozó konkrét terveknek - a meglétéhez kötik a pozitív döntésüket. A Deloitte tapasztalata szerint a legtöbb vállalat működésében, a gyártást, vagy szolgáltatást támogató folyamatokban tetten érhetők olyan átfedések, redundanciák, nem elég hatékonyan működő elemek, amelyek "letisztázásával", vagyis racionalizálásával 10-15 százalékos, vagy még ennél is nagyobb eredménynövelés is elérhető - kiadáscsökkentés, illetve árbevételmegtartás révén. Ehhez természetesen a működést támogató összes folyamat átvilágítására szükség van, aminek során egyenként kell megvizsgálni a folyamatok, folyamatelemek indokoltságát és felmérni a hozzájuk kapcsolódó költségeket. A folyamatok, folyamatelemek fix-változó költségeinek konvertálásával jobban követhető a válság kapcsán jelentkező szűkülés és/vagy expanzió.

A vállalatoknak költségeik csökkentéséhez 4 területen érdemes felülvizsgálni és racionalizálni működésüket: a folyamatok racionalizálása, a cash-flow menedzsment, a beszállítói kapcsolatok és hatékony projekt-portfolió gazdálkodás területén.

1. Folyamatok racionalizálása
A Deloitte szakértője közölte: Jelentős megtakarításokat érhetnek el a vállalkozások azzal, ha képesek összhangot teremteni az üzleti és támogató folyamatok, illetve a vállalat rövidtávú és stratégiai céljai között, vagyis az üzleti céloknak megfelelően alakítják át - egyszerűsítik, szüntetik meg, vagy szervezik ki - ezeket a folyamatokat.

2. Cash flow menedzsment - működő-tőke csökkentés
Gruhala Péter elmondta: A működés fenntartásának egyik alapvető feltétele a fizetőképesség biztosítása, a pénzeszközökkel való hatékony gazdálkodás és a cég rendelkezésére álló pénzforrások növelése - sokszor akár a profit rovására is. Ehhez elengedhetetlen a felszabadítható források azonosítása és számszerűsítése. A jobb finanszírozásnak köszönhetően például magasabb profit, és a termelés volumenének 10-15 százalékos növekedés is elérhető egy termelő cégnél.

A Deloitte szakértője kiemelte: A vállalat pénzügyi helyzetétől és a termékei iránti kereslet változásától függetlenül, a működő tőke javítása egyértelműen források felszabadulását eredményezi. Ennek jegyében célszerű átgondolnia a vállalkozásnak a kintlévőség-begyűjtési gyakorlatát, a szállító- és vevőkezelését, valamint a raktárkészlet- gazdálkodásának folyamatszintű felülvizsgálatát és optimalizálását. E vizsgálat eredményeképpen lerövidíthető a vevői számlák feldolgozásának ideje, míg a szállítói követelések teljesítési határideje kitolódik. Kiszűrhetővé válnak az előnytelen megállapodások és folyamatok, amelyeknél például az eltérő szerződéses határidők miatt a vállalatnak olyan tételeket kell kifizetnie szállítóinak, amelyek ellentételezésére jó esetben csak 15, de inkább 30 nappal később számíthat.

Fontos lépés lehet továbbá az árfolyamkockázatok minimalizálása szempontjából a szerződések pénznemének megválasztása, megváltoztatása. Egy jól átgondolt, és főleg jól időzített döntés révén a cégek csökkenthetik a jelentős árfolyamváltozásokból származó negatív hatásokat, akár 25-30 százalékos profit-megtakarítást is elérhetnek a társaságok - tette hozzá Gruhala.

3. Beszállítói kapcsolatok optimalizálása
Gruhala Péter elmondta: A vásárlási és szállítói adatok alapos elemzésével számos megtakarítási lehetőség nyílik meg a vállalkozások számára. Ilyen lehetőség a vásárlási struktúra optimalizálása, a beszállítói bázis racionalizálása, illetve a beszállítói szerződések átalakítása - a vállalkozás számára kedvezőbb feltételek mentén. A tárolási költségek csökkentéséhez járul például az, ha a beszállítók kisebb tételben, vagy éppen gyakrabban szállítanak, vagy a szállítást korábban magára vállaló fél a feladat átadására, vagy legalább a költségek megosztására törekszik. A nagyobb verseny révén további árcsökkenést tud realizálni továbbá az a vállalat, amely az elektronikus beszerzés bevezetése mellett dönt, vagy csatlakozik egy meglévő elektronikus piactérhez.

4. Hatékony projekt-portfólió gazdálkodás
Nehézséget okozhat a vállalkozások számára a párhuzamosan és/vagy szoros összefüggésben futó projektek nyomon követése és ezen összetett rendszerek áttekintése, valamint a hatékony forrás-allokáció. A hatékony projektportfólió-kezelés elősegíti a ráfordítások üzleti célokkal történő összehangolását, az emberi és anyagi erőforrások hatékony allokálását, illetve a nem hatékonyan futó, nem stratégiai projektek felszámolását - emelte ki a Deloitte szakértője.

Gruhala Péter hozzátette: A gazdasági visszaesés egyes vállalatok számára lehetőséget is jelenthet a további terjeszkedésre, újabb piacok megszerzésére, esetleg tevékenységük diverzifikálására. Ehhez mindenekelőtt széleskörű, iparág-specifikus piacfelmérésre és a jogszabályi környezet, illetve a versenytársak helyzetének ismeretére van szükség - természetesen a potenciális ügyfelek és az üzlet érzékeny pontjainak felkutatásával egy időben.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58