28 °C Budapest

Egymillió családot érint fájdalmasan a Bajnai-csomag

2009. április 8. 08:30

Csaknem százezer kismamát és több mint egymillió családot érintenek a Bajnai-csomag szociális rendszerbeli szigorításai. Ezek a családi pótlékot, a gyermekgondozási díjat és a gyermekgondozási segélyt, továbbá a gáz- és távhőár-kompenzációt, valamint a lakástámogatási szociápolitikai juttatásokat fogják alaposan vissza.

Az eddigi általános bírálatok és tiltakozások mellett tegnap már egy alternatív megoldási terv is nyilvánosságra került - köszönhetően Ferge Zsuzsának, az MTA-TKK Gyerekszegénység Elleni Programiroda szakmai vezetőjének.

A családi pótlék jogosultsági korhatárának a csökkentése (23 évről 20-ra), illetve a pótlék szintjének két évre való rögzítése valamivel több mint 1,2 millió családot érint, ezek - jogosultságtól függően - tartósan 12 200 és 25 900 forint között kapnának támogatást.

A gyermekgondozási díj (gyed) és a segély (gyes) időtartamának két évben történő maximálása (igaz, átmeneti időszakkal) szintén szigorítást jelent, mégpedig - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - több mint 93 000 kismama számára. A Gyurcsány-kormány válságkezelő javaslatában még az szerepelt, hogy a gyed kétéves lejárta után plusz egy évig kapható a gyes (amelynek összege ma 28 500 forint) - ettől most elesnének azok, akik erre számítottak volna.

Mindez azonban megtakarítást alig jelentő, bonyolult és társadalmilag káros Ferge szerint, egyúttal összeférhetetlen a nemzeti stratégiával. A szociológus javaslata szerint inkább a válság idejére - két-három évre - függesszék fel az egy gyermek után járó családi pótlékot. Ugyanis az egygyermekes családok helyzete lényegesen jobb, mint a többgyermekeseké - indokolta javaslatát. Megközelítő becsléseik szerint ezzel a lépéssel mintegy 30 milliárd forintot tudna az állam megtakarítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Bajnai-csomagban további lépések is vannak, olyanok, amelyek azokat sújtják, akik lakásvásárlásukhoz állami támogatást szeretnének igénybe venni. A tervezet szerint ugyanis a különböző lakástámogatásokat már 2009. július 1-jétől felfüggesztenék. Ilyen támogatás a szociálpolitikai kedvezmény, valamint az állami kamattámogatás. Ugyancsak már az idén elkezdenék csökkenteni a gáz- és távhőár-kompenzációt, amelyet a jövő évtől fokozatosan kivezetnének, az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?