17 °C Budapest

Egymillió családot érint fájdalmasan a Bajnai-csomag

2009. április 8. 08:30

Csaknem százezer kismamát és több mint egymillió családot érintenek a Bajnai-csomag szociális rendszerbeli szigorításai. Ezek a családi pótlékot, a gyermekgondozási díjat és a gyermekgondozási segélyt, továbbá a gáz- és távhőár-kompenzációt, valamint a lakástámogatási szociápolitikai juttatásokat fogják alaposan vissza.

Az eddigi általános bírálatok és tiltakozások mellett tegnap már egy alternatív megoldási terv is nyilvánosságra került - köszönhetően Ferge Zsuzsának, az MTA-TKK Gyerekszegénység Elleni Programiroda szakmai vezetőjének.

A családi pótlék jogosultsági korhatárának a csökkentése (23 évről 20-ra), illetve a pótlék szintjének két évre való rögzítése valamivel több mint 1,2 millió családot érint, ezek - jogosultságtól függően - tartósan 12 200 és 25 900 forint között kapnának támogatást.

A gyermekgondozási díj (gyed) és a segély (gyes) időtartamának két évben történő maximálása (igaz, átmeneti időszakkal) szintén szigorítást jelent, mégpedig - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - több mint 93 000 kismama számára. A Gyurcsány-kormány válságkezelő javaslatában még az szerepelt, hogy a gyed kétéves lejárta után plusz egy évig kapható a gyes (amelynek összege ma 28 500 forint) - ettől most elesnének azok, akik erre számítottak volna.

Mindez azonban megtakarítást alig jelentő, bonyolult és társadalmilag káros Ferge szerint, egyúttal összeférhetetlen a nemzeti stratégiával. A szociológus javaslata szerint inkább a válság idejére - két-három évre - függesszék fel az egy gyermek után járó családi pótlékot. Ugyanis az egygyermekes családok helyzete lényegesen jobb, mint a többgyermekeseké - indokolta javaslatát. Megközelítő becsléseik szerint ezzel a lépéssel mintegy 30 milliárd forintot tudna az állam megtakarítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Bajnai-csomagban további lépések is vannak, olyanok, amelyek azokat sújtják, akik lakásvásárlásukhoz állami támogatást szeretnének igénybe venni. A tervezet szerint ugyanis a különböző lakástámogatásokat már 2009. július 1-jétől felfüggesztenék. Ilyen támogatás a szociálpolitikai kedvezmény, valamint az állami kamattámogatás. Ugyancsak már az idén elkezdenék csökkenteni a gáz- és távhőár-kompenzációt, amelyet a jövő évtől fokozatosan kivezetnének, az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?