Egymillió családot érint fájdalmasan a Bajnai-csomag

2009. április 8. 08:30

Csaknem százezer kismamát és több mint egymillió családot érintenek a Bajnai-csomag szociális rendszerbeli szigorításai. Ezek a családi pótlékot, a gyermekgondozási díjat és a gyermekgondozási segélyt, továbbá a gáz- és távhőár-kompenzációt, valamint a lakástámogatási szociápolitikai juttatásokat fogják alaposan vissza.

Az eddigi általános bírálatok és tiltakozások mellett tegnap már egy alternatív megoldási terv is nyilvánosságra került - köszönhetően Ferge Zsuzsának, az MTA-TKK Gyerekszegénység Elleni Programiroda szakmai vezetőjének.

A családi pótlék jogosultsági korhatárának a csökkentése (23 évről 20-ra), illetve a pótlék szintjének két évre való rögzítése valamivel több mint 1,2 millió családot érint, ezek - jogosultságtól függően - tartósan 12 200 és 25 900 forint között kapnának támogatást.

A gyermekgondozási díj (gyed) és a segély (gyes) időtartamának két évben történő maximálása (igaz, átmeneti időszakkal) szintén szigorítást jelent, mégpedig - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - több mint 93 000 kismama számára. A Gyurcsány-kormány válságkezelő javaslatában még az szerepelt, hogy a gyed kétéves lejárta után plusz egy évig kapható a gyes (amelynek összege ma 28 500 forint) - ettől most elesnének azok, akik erre számítottak volna.

Mindez azonban megtakarítást alig jelentő, bonyolult és társadalmilag káros Ferge szerint, egyúttal összeférhetetlen a nemzeti stratégiával. A szociológus javaslata szerint inkább a válság idejére - két-három évre - függesszék fel az egy gyermek után járó családi pótlékot. Ugyanis az egygyermekes családok helyzete lényegesen jobb, mint a többgyermekeseké - indokolta javaslatát. Megközelítő becsléseik szerint ezzel a lépéssel mintegy 30 milliárd forintot tudna az állam megtakarítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Bajnai-csomagban további lépések is vannak, olyanok, amelyek azokat sújtják, akik lakásvásárlásukhoz állami támogatást szeretnének igénybe venni. A tervezet szerint ugyanis a különböző lakástámogatásokat már 2009. július 1-jétől felfüggesztenék. Ilyen támogatás a szociálpolitikai kedvezmény, valamint az állami kamattámogatás. Ugyancsak már az idén elkezdenék csökkenteni a gáz- és távhőár-kompenzációt, amelyet a jövő évtől fokozatosan kivezetnének, az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 24. 20:26
A Media1 még a hétvégén e-mailben feltett néhány kérdést Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének,...
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem