22 °C Budapest

Sonka, tojás, csokinyuszi: mire figyeljünk húsvétkor?

2009. április 1. 12:44

A húsvét közeledtével megnövekedett hatósági ellenőrzésekre hívta fel a figyelmet Süth Miklós, a Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára. A húsipari szövetség sajtótájékoztatóján az is elhangzott: a húsvéti költekezésből a feketegazdaság is kivenné a részét.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége idén is megrendezte szokásos éves sajtótájékoztatóját. Az időpont nem véletlen, hiszen a néhány nap múlva esedékes húsvéti ünnepek kiemelt jelentőségűek az iparág szempontjából.

Éder Tamás, a szövetség elnöke szerint az ágazat a 2008-hoz hasonlóan idén is komoly keresletcsökkenés elé néz. Habár az éves húsfogyasztás nagyjából stagnáló képet mutat -57 kilógramm fejenként- a teljes magyar húságazat mégis 4,1 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet. Az elnök szerint nehezíti a helyzetet, hogy az általános gazdasági válság miatt egyre kevesebb banknak éri meg a szektor finanszírozása, ezért a gyártóknak és a termelőknek idén is komoly finanszírozási gondokkal kell megküzdeniük.

A közelgő ünnephez kapcsolódva Éder Tamás arra figyelmeztetett: a húsárunak továbbra is bizalmi terméknek kell maradnia, így olyan kereskedőtől érdemes vásárolnunk, akiben eddig nem csalódtunk.

Ezt Dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet igazgatója is megerősítette, aki szerint a sonka esetében valóban elmondható, hogy nem érdemes a túl olcsó termékeket választani, hiszen az árból következtethetünk arra, mit vásárolunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Süth Miklós, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó "Kikelet" fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat tapasztalatait összegezve felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég, ha átcímkézett, gyanús szavatosságú terméket találunk. A fogyasztó is közreműködhet az élelmiszerbiztonság megőrzésében: könnyen elérhetőek a fogyasztóvédelmi és élelmiszerellenőrzésihatóságok központjai, ahol akár név nélkül is jelezhetjük észrevételeinket.

A szakállamtitkár szerint évről-évre egyre szorítják vissza az élelmiszeriparban illegálisan működő cégeket, de mindig vannak olyanok, akik azt gondolják, kibújhatnak az ellenőrzés alól. Azokban az üzletekben, ahol hibákat találtak, ellenőrzik a beszerzési forrásokat, és később, szúrópróbaszerűen is vizsgálódnak.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem