16 °C Budapest

Sonka, tojás, csokinyuszi: mire figyeljünk húsvétkor?

2009. április 1. 12:44

A húsvét közeledtével megnövekedett hatósági ellenőrzésekre hívta fel a figyelmet Süth Miklós, a Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára. A húsipari szövetség sajtótájékoztatóján az is elhangzott: a húsvéti költekezésből a feketegazdaság is kivenné a részét.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége idén is megrendezte szokásos éves sajtótájékoztatóját. Az időpont nem véletlen, hiszen a néhány nap múlva esedékes húsvéti ünnepek kiemelt jelentőségűek az iparág szempontjából.

Éder Tamás, a szövetség elnöke szerint az ágazat a 2008-hoz hasonlóan idén is komoly keresletcsökkenés elé néz. Habár az éves húsfogyasztás nagyjából stagnáló képet mutat -57 kilógramm fejenként- a teljes magyar húságazat mégis 4,1 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet. Az elnök szerint nehezíti a helyzetet, hogy az általános gazdasági válság miatt egyre kevesebb banknak éri meg a szektor finanszírozása, ezért a gyártóknak és a termelőknek idén is komoly finanszírozási gondokkal kell megküzdeniük.

A közelgő ünnephez kapcsolódva Éder Tamás arra figyelmeztetett: a húsárunak továbbra is bizalmi terméknek kell maradnia, így olyan kereskedőtől érdemes vásárolnunk, akiben eddig nem csalódtunk.

Ezt Dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet igazgatója is megerősítette, aki szerint a sonka esetében valóban elmondható, hogy nem érdemes a túl olcsó termékeket választani, hiszen az árból következtethetünk arra, mit vásárolunk.

Dr. Süth Miklós, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó "Kikelet" fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat tapasztalatait összegezve felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég, ha átcímkézett, gyanús szavatosságú terméket találunk. A fogyasztó is közreműködhet az élelmiszerbiztonság megőrzésében: könnyen elérhetőek a fogyasztóvédelmi és élelmiszerellenőrzésihatóságok központjai, ahol akár név nélkül is jelezhetjük észrevételeinket.

A szakállamtitkár szerint évről-évre egyre szorítják vissza az élelmiszeriparban illegálisan működő cégeket, de mindig vannak olyanok, akik azt gondolják, kibújhatnak az ellenőrzés alól. Azokban az üzletekben, ahol hibákat találtak, ellenőrzik a beszerzési forrásokat, és később, szúrópróbaszerűen is vizsgálódnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?