21 °C Budapest

Betiltaná az EU a klónozott állatokból készült ételeket

2009. március 26. 14:30

Az Európai Parlament az "új élelmiszerekről" szóló EU-rendelet felülvizsgálatáról szavazott. A képviselők betiltanák a klónozott állatokból készült élelmiszereket, és külön megvizsgáltatnák a nanotechnológiával előállítottakat- írja az EP sajtószolgálata.

A parlament szerdán, 658 igen, 15 nem, 11 tartózkodó vokssal szavazta meg az újfajta élelmiszerekről szóló jogszabályt.

Újfajta élelmiszernek azok számítanak, amelyeket nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az EU-ban 1997 májusa, az erről szóló jogszabály elfogadása előtt. Ide tartozhatnak az újfajta eljárásokkal - például nanotechnológiával - előállított élelmiszerek, de olyanok is, amelyeket eddig is fogyasztottak egyes unión kívüli országokban.

Az Európai Bizottság egyszerűsítené és központosítaná ezen termékek engedélyeztetését, és fokozná az élelmiszerbiztonságot. Az EP kizárná, hogy klónozott állatok vagy azok leszármazottai bármilyen formában az élelmiszerpiacra kerüljenek. A képviselők ennek érdekében új jogszabály előterjesztését kérik a Bizottságtól.

A képviselők továbbá úgy vélték, jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan módszerek, amelyek lehetővé tennék a nanotechnológiával készített élelmiszerek megfelelő elemzését. Ezeket tovább kell kutatni, de addig is a csomagoláson fel kell tüntetni, hogy az adott élelmiszer nanotechnológia segítségével készült.

Tabajdi Csaba szocialista képviselő szerint a plenáris vitában azt mondta, a jelenlegi globális élelmiszerválság és a népesség folyamatos növekedése által támasztott kihívások felértékelik, sőt létszükségletté teszik az új megoldások keresését. Ahhoz, hogy 2050-ben a föld 9 milliárd embert is élelmezni tudjon, a technológiai fejlődés által nyújtott lehetőségek, elsősorban a biotechnológia kihasználása elengedhetetlen.

Tabajdi úgy vélte, hogy a nanotechnológia a jövő egyik kulcsa, és Európa súlyos versenyhátrányt szenvedne, ha kimaradna a fejlesztésekből. A képviselő szerint fontos az engedélyezési folyamatot kísérő tudományos, körültekintő vizsgálat, valamint a szigorú címkézési szabályrendszer. A politikus úgy vélte, a klónozott állat leszármazottját nem kellene klónnak tekinteni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05