Az igazi mélypont: a kormány drasztikusan csökkentené a borospoharak méretét

2009. március 27. 12:00

A brit kormány új szabályozásra készül az alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy a kocsmárosok kisebb poharakban, kevesebb bort adjanak az italozóknak.

A bárokban ezután is lehet majd 175 és 250 ml-es poharakban felszolgálni a borokat, azonban lehetővé kellene tenni, hogy a vendégek 125 ml-es poharakból is fogyaszthassanak.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az elmúlt években erősebb, magasabb alkoholtartalmú borok kerültek piacra, és a fogyasztók sokszor nem tartják magukat a mértékletességhez. Egy 250 ml-es pohár ugyanis egy átlagos borosüveg űrtartalmának egyharmadát jelenti, ez pedig -főleg a nők számára- jóval több, mint az egészségre ártalmatlan mennyiség.

A borkereskedők és a kocsmárosok azonban nem támogatják az elképzelést. Az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, a JD Witherspoon szóvivője szerint a fogyasztók egyszerűen nem igénylik a kisebb poharakat. A szórakozóhelyeken csak 18 év felettieket szolgálnak ki, egy felnőtt embernek pedig tisztában kell lennie a mértékkel, illetve a túlzott alkoholfogyasztás következményeivel.

Az országos tiszti főorvos más megoldáson gondolkozik: Sir Liam Donaldson tervei szerint minimumárat kellene kiszabni az alkoholokra. Így azok drágábbak lennének, kevesebb fogyna belőlük, ennek következményeként pedig csökkenne az italfogyasztás miatt kialakuló megbetegedések, bűncselekmények, halálesetek száma is.

Erre reagálva Gordon Brown miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem akarják a mértékletes alkoholfogyasztókat büntetni egy ilyen lépéssel.

A 27 EU- tagállam alkoholfogyasztási listáját magasan Nagy-Britannia vezeti, megelőzve Írországot, Finnországot, a dánokat és a svédeket is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?