3 °C Budapest

Az igazi mélypont: a kormány drasztikusan csökkentené a borospoharak méretét

2009. március 27. 12:00

A brit kormány új szabályozásra készül az alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy a kocsmárosok kisebb poharakban, kevesebb bort adjanak az italozóknak.

A bárokban ezután is lehet majd 175 és 250 ml-es poharakban felszolgálni a borokat, azonban lehetővé kellene tenni, hogy a vendégek 125 ml-es poharakból is fogyaszthassanak.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az elmúlt években erősebb, magasabb alkoholtartalmú borok kerültek piacra, és a fogyasztók sokszor nem tartják magukat a mértékletességhez. Egy 250 ml-es pohár ugyanis egy átlagos borosüveg űrtartalmának egyharmadát jelenti, ez pedig -főleg a nők számára- jóval több, mint az egészségre ártalmatlan mennyiség.

A borkereskedők és a kocsmárosok azonban nem támogatják az elképzelést. Az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, a JD Witherspoon szóvivője szerint a fogyasztók egyszerűen nem igénylik a kisebb poharakat. A szórakozóhelyeken csak 18 év felettieket szolgálnak ki, egy felnőtt embernek pedig tisztában kell lennie a mértékkel, illetve a túlzott alkoholfogyasztás következményeivel.

Az országos tiszti főorvos más megoldáson gondolkozik: Sir Liam Donaldson tervei szerint minimumárat kellene kiszabni az alkoholokra. Így azok drágábbak lennének, kevesebb fogyna belőlük, ennek következményeként pedig csökkenne az italfogyasztás miatt kialakuló megbetegedések, bűncselekmények, halálesetek száma is.

Erre reagálva Gordon Brown miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem akarják a mértékletes alkoholfogyasztókat büntetni egy ilyen lépéssel.

A 27 EU- tagállam alkoholfogyasztási listáját magasan Nagy-Britannia vezeti, megelőzve Írországot, Finnországot, a dánokat és a svédeket is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?