11 °C Budapest

Az igazi mélypont: a kormány drasztikusan csökkentené a borospoharak méretét

2009. március 27. 12:00

A brit kormány új szabályozásra készül az alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy a kocsmárosok kisebb poharakban, kevesebb bort adjanak az italozóknak.

A bárokban ezután is lehet majd 175 és 250 ml-es poharakban felszolgálni a borokat, azonban lehetővé kellene tenni, hogy a vendégek 125 ml-es poharakból is fogyaszthassanak.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az elmúlt években erősebb, magasabb alkoholtartalmú borok kerültek piacra, és a fogyasztók sokszor nem tartják magukat a mértékletességhez. Egy 250 ml-es pohár ugyanis egy átlagos borosüveg űrtartalmának egyharmadát jelenti, ez pedig -főleg a nők számára- jóval több, mint az egészségre ártalmatlan mennyiség.

A borkereskedők és a kocsmárosok azonban nem támogatják az elképzelést. Az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, a JD Witherspoon szóvivője szerint a fogyasztók egyszerűen nem igénylik a kisebb poharakat. A szórakozóhelyeken csak 18 év felettieket szolgálnak ki, egy felnőtt embernek pedig tisztában kell lennie a mértékkel, illetve a túlzott alkoholfogyasztás következményeivel.

Az országos tiszti főorvos más megoldáson gondolkozik: Sir Liam Donaldson tervei szerint minimumárat kellene kiszabni az alkoholokra. Így azok drágábbak lennének, kevesebb fogyna belőlük, ennek következményeként pedig csökkenne az italfogyasztás miatt kialakuló megbetegedések, bűncselekmények, halálesetek száma is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Erre reagálva Gordon Brown miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem akarják a mértékletes alkoholfogyasztókat büntetni egy ilyen lépéssel.

A 27 EU- tagállam alkoholfogyasztási listáját magasan Nagy-Britannia vezeti, megelőzve Írországot, Finnországot, a dánokat és a svédeket is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem