11 °C Budapest

Magyarországon a fröccsre is külön jogszabály van

2009. március 17. 15:00

A Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatót adott ki a koktélok és fröccsök vendéglátóipari egységekben történő elkészítésének jövedéki szempontú megítéléséről, valamint az azzal összefüggésben alkalmazandó szabályokról. Az sem mindegy, hogy a kocsmában iszunk, vagy elvitelre kérjük a fröccsöt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Koktél és fröccs készítése

Vendéglátóhelyeken a koktélok (alkoholtartalmú italok, pl. alkoholtermék, pezsgő, szőlőbor, stb. összekeverésével, esetleg aromaanyagok, aromakivonatok, fűszernövények és/vagy fűszerek hozzáadásával készített ital), a fröccs (szőlőbor és szikvíz keveréke) vagy a forralt bor készítése és felszolgálása a vendéglátóipari tevékenység hagyományosan végzett, szerves része, s nem egy önálló tevékenység. Vendéglátóipari keretek között végezve az tehát nem tekinthető olyan termelési tevékenységnek, amely a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 7. § 1. pontja szerinti előállítás körébe tartozna. Ez azt jelenti, hogy vendéglátóhelyen a vendégek részére, helyben fogyasztásra, a fogyasztást megelőzően készített koktél, fröccs forgalmazásához nem feltétel az adóraktári engedély. Ebbe a körbe beletartozhat az is, ha egy rendezvényt megelőzően, előre készítik el a felszolgálásra szánt koktélokat.

Ez az értelmezés természetesen kizárólag csak a koktél és fröccs helyben fogyasztásra történő elkészítésére vonatkozhat, az elvitelre történő előállításra nem.


Koktél és fröccs származásának igazolása

A Jöt. 110. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezésnek, vagyis annak, hogy a jövedéki termékek eredetét, származását hitelt érdemlő módon igazolni kell, természetesen érvényre kell jutnia a vendéglátóipari egységekben készített koktélokra és fröccsre vonatkozóan is. Ezen kötelezettség a vendéglátóipari egységeket attól függetlenül terheli, hogy a koktél és a fröccs közvetlenül a vendég általi elfogyasztását megelőzően (kiszolgáló pultnál) vagy (pl. nagy létszámú rendezvények esetén) a rendezvény kezdetét pár órával vagy akár 1 nappal megelőzően kerül (pl. nagyobb mennyiség vagy az alapanyagok összeérése miatt) elkészítésre.

A koktél, a fröccs és az azok elkészítéséhez felhasznált jövedéki termékek eredetének, származásának hitelt érdemlő módon történő igazolásához - figyelemmel arra is, hogy az élelmiszerszakmai (nyomon követési) kívánalmak egyébként is milyen dokumentáltságot követelnek meg - különösen az alábbi körülmények fennállására, illetve bizonylatok, nyilvántartások meglétére van szükség: 


• az összekeveréshez felhasznált jövedéki termékek legális beszerzésének tényét és adózott voltát igazoló bizonylatok (pl. számla, szállítólevél, stb.),
a vendéglátó termékek - így a koktél és a fröccs - előállításához kapcsolódóan külön jogszabály [ld. 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet] szerint vezetni rendelt anyaghányad-nyilvántartás,
• a koktél és fröccs anyaghányad-nyilvántartásban foglaltak szerinti, rendezvények céljából történő előzetes elkészítése esetén a beazonosíthatóságának biztosítása (pl. tároló edényzeten megjelölés alkalmazása),
• a koktél és a fröccs itallapon történő feltüntetése,
• a rendezvény céljára előzetesen elkészített koktél és fröccs esetében a rendezvényre vonatkozó adatok (rendezvény időpontja és a résztvevők létszáma, a rendezvényen kiszolgálásra kerülő vendéglátó termékek, stb.) igazolása. 

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


A vámhatóság az ellenőrzései során a fenti körülményeket, bizonylatokat, nyilvántartásokat minden esetben vizsgálja. Amennyiben az így elvégzett vizsgálat alapján a vendéglátóipari egységben készített koktél és fröccs adózott termékekből való készítése, legális származása az előbbiek szerinti körülmények és tények ismeretében igazolást nyer, akkor jogkövetkezmények nem állapíthatók meg.

Koktél és fröccs értékesítése

A vendéglátóipari egységben készített koktélnak és fröccsnek a fogyasztó számára történő értékesítése során a kiállításra kerülő bizonylatokon (nyugtán, számlán) a koktél és a fröccs elkészítéséhez felhasznált alapanyagok elkülönített szerepeltetésére nincs szükség. Abból következően pedig, hogy e termékek esetében nem értelmezhető a Jöt. szerinti termék-előállítás, így a zárjegy felhelyezésre vonatkozó előírás sem alkalmazandó.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59