Magyarországon a fröccsre is külön jogszabály van

2009. március 17. 15:00

A Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatót adott ki a koktélok és fröccsök vendéglátóipari egységekben történő elkészítésének jövedéki szempontú megítéléséről, valamint az azzal összefüggésben alkalmazandó szabályokról. Az sem mindegy, hogy a kocsmában iszunk, vagy elvitelre kérjük a fröccsöt.

Koktél és fröccs készítése

Vendéglátóhelyeken a koktélok (alkoholtartalmú italok, pl. alkoholtermék, pezsgő, szőlőbor, stb. összekeverésével, esetleg aromaanyagok, aromakivonatok, fűszernövények és/vagy fűszerek hozzáadásával készített ital), a fröccs (szőlőbor és szikvíz keveréke) vagy a forralt bor készítése és felszolgálása a vendéglátóipari tevékenység hagyományosan végzett, szerves része, s nem egy önálló tevékenység. Vendéglátóipari keretek között végezve az tehát nem tekinthető olyan termelési tevékenységnek, amely a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 7. § 1. pontja szerinti előállítás körébe tartozna. Ez azt jelenti, hogy vendéglátóhelyen a vendégek részére, helyben fogyasztásra, a fogyasztást megelőzően készített koktél, fröccs forgalmazásához nem feltétel az adóraktári engedély. Ebbe a körbe beletartozhat az is, ha egy rendezvényt megelőzően, előre készítik el a felszolgálásra szánt koktélokat.

Ez az értelmezés természetesen kizárólag csak a koktél és fröccs helyben fogyasztásra történő elkészítésére vonatkozhat, az elvitelre történő előállításra nem.


Koktél és fröccs származásának igazolása

A Jöt. 110. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezésnek, vagyis annak, hogy a jövedéki termékek eredetét, származását hitelt érdemlő módon igazolni kell, természetesen érvényre kell jutnia a vendéglátóipari egységekben készített koktélokra és fröccsre vonatkozóan is. Ezen kötelezettség a vendéglátóipari egységeket attól függetlenül terheli, hogy a koktél és a fröccs közvetlenül a vendég általi elfogyasztását megelőzően (kiszolgáló pultnál) vagy (pl. nagy létszámú rendezvények esetén) a rendezvény kezdetét pár órával vagy akár 1 nappal megelőzően kerül (pl. nagyobb mennyiség vagy az alapanyagok összeérése miatt) elkészítésre.

A koktél, a fröccs és az azok elkészítéséhez felhasznált jövedéki termékek eredetének, származásának hitelt érdemlő módon történő igazolásához - figyelemmel arra is, hogy az élelmiszerszakmai (nyomon követési) kívánalmak egyébként is milyen dokumentáltságot követelnek meg - különösen az alábbi körülmények fennállására, illetve bizonylatok, nyilvántartások meglétére van szükség: 


• az összekeveréshez felhasznált jövedéki termékek legális beszerzésének tényét és adózott voltát igazoló bizonylatok (pl. számla, szállítólevél, stb.),
a vendéglátó termékek - így a koktél és a fröccs - előállításához kapcsolódóan külön jogszabály [ld. 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet] szerint vezetni rendelt anyaghányad-nyilvántartás,
• a koktél és fröccs anyaghányad-nyilvántartásban foglaltak szerinti, rendezvények céljából történő előzetes elkészítése esetén a beazonosíthatóságának biztosítása (pl. tároló edényzeten megjelölés alkalmazása),
• a koktél és a fröccs itallapon történő feltüntetése,
• a rendezvény céljára előzetesen elkészített koktél és fröccs esetében a rendezvényre vonatkozó adatok (rendezvény időpontja és a résztvevők létszáma, a rendezvényen kiszolgálásra kerülő vendéglátó termékek, stb.) igazolása. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A vámhatóság az ellenőrzései során a fenti körülményeket, bizonylatokat, nyilvántartásokat minden esetben vizsgálja. Amennyiben az így elvégzett vizsgálat alapján a vendéglátóipari egységben készített koktél és fröccs adózott termékekből való készítése, legális származása az előbbiek szerinti körülmények és tények ismeretében igazolást nyer, akkor jogkövetkezmények nem állapíthatók meg.

Koktél és fröccs értékesítése

A vendéglátóipari egységben készített koktélnak és fröccsnek a fogyasztó számára történő értékesítése során a kiállításra kerülő bizonylatokon (nyugtán, számlán) a koktél és a fröccs elkészítéséhez felhasznált alapanyagok elkülönített szerepeltetésére nincs szükség. Abból következően pedig, hogy e termékek esetében nem értelmezhető a Jöt. szerinti termék-előállítás, így a zárjegy felhelyezésre vonatkozó előírás sem alkalmazandó.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?