14 °C Budapest

A marihuána oldaná meg Kalifornia bajait?

2009. március 17. 16:55

Kalifornia állam úszik az adósságban, sokan már a csődöt vizionálják. A demokraták a nehéz helyzetre való tekintettel meglépnék a lehetetlent: legalizálnák és megadóztatnák a marihuánát, hogy helyrebillentsék a költségvetést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Végtére is Kaliforniában nem ismeretlen jelenség a fű, mivel az állam látja el a fél világot orvosi marihuánával - no meg a másik 13 tagállamot, melyben szintén engedélyezett az orvosi engedéllyel történő szívás. Kalifornia a becslések szerint évi 14 milliárd dollár forgalmat bonyolít le fűvel, amely mellett eltörpül a következő legnagyobb mezőgazdasági ágazat, a tejtermékek 7,3 milliárdos forgalma.

Az ötlet kivitelezése a mostani időkben nem is tűnik olyan lehetetlennek. Néhány napja az Egyesült Államok igazságügy-minisztere Eric Holder kardot tört amellett, hogy az államok maguk határozzák meg, mennyire veszik szorosra az orvosi marihuána-fogyasztás törvényi kötelékeit, illetve hogy Kaliforniában ezentúl ritkábbak lesznek a füvet árusító "gyógyszertárak" elleni razziák.

Kalifornia 1996-ban vált az egyik első állammá, mely engedélyezte az orvosi receptre történő marihuána fogyasztást. Jelenleg mindössze 200 millió dollárnyi fű forgalma esik adókötelezettség alá, ám ha a törvényerőre emelkedne a legalizálás, akkor mindenki hozzájuthatna 21 éves kor felett - csakúgy, mint az alkoholhoz. A demokrata tervek szerint ha unciánként 50 dollár adót vetnének ki, akkor az évente 1,3 milliárd dollár bevételhez juttatná az államot. Nem szólva arról, hogy engedély nélkül füvezők és árusítók üldözése, begyűjtése elítélése és lakat alatt tartása újabb egymilliárd dollárral lazíthat a költségvetés kiadási oldalán. Igaz, ez is eltörpül a költségvetés hiányához képest, mely a múlt havi adatok szerint épp 42 milliárd dollárnál tart.


Persze a várható gazdasági előnyök ellenére sem tetszik mindenkinek az ötlet. Egy, a Time szerint megkérdezett lobbista szerint az utolsó dolog, amit az államnak tennie kéne, hogy még egy tudatmódosító szert engedélyezzen. Az alkohol és a túlzott gyógyszerfogyasztás már így is sok gondot okoz, ráadásul a legalizálással várhatóan még jobban megugrana a fűfogyasztás. Az alkohol is hasonló gondokat okozott, amikor egyes államokban megengedték, hogy az égetett szeszeket a külön az erre a célra rendszeresített boltokon kívül is árusítani lehessen. Persze, kérdés, hogy mennyivel nőne a marihuánát szívók száma egy olyan államban, ahol már így is mindenki hozzájuthat kedvenc tudatmódosítójához, lévén nem kell pontosan meghatározott indok, milyen célból is kell szívnia a kedves betegnek. Felmérések szerint akár 18 évesek is könnyedén juthatnak a marihuána vásárlására feljogosító vényhez - anélkül, hogy bármi bajuk lenne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?