Felújítják a futópályák világítását - nagyobb lesz a zaj Ferihegy környékén

2009. március 5. 15:45

Teljesen felújítja a ferihegyi repülőtér mindkét futópályájának fénytechnikai rendszerét a Budapest Airport. A beruházás révén a BA a jelenlegi legkorszerűbb rendszert építi ki Ferihegyen, ami által a budapesti repülőtér még biztonságosabb lesz. Az új berendezések ráadásul energiatakarékosak, így mintegy harmadával csökken a futópályák energiaigénye.

A felújítási munkálatokat szigorú nemzetközi repülésbiztonsági előírások indokolják, s egyben részét képezik a repülőtér fejlesztését és modernizálását szolgáló 65 milliárd forint összértékű BUD Future programnak. 


A karbantartás többek között magában foglalja a mintegy 400 ezer négyzetméter alapterületű pályák küszöb és szárnykereszt-fénysorainak újratelepítését, a földetérési-zóna és középvonal fényeinek cseréjét, valamint a fénytechnikai aknák javítását és a bevezető fénysorok oszlopainak festését.

A BA a pályák felújítása során 900 új lámpát és fénytechnikai eszközt helyez el repülőtéren. Az égőket és lámpatesteket speciálisan repülőterekre tervezték. A több prizmával ellátott világítótestek fényereje akkora, hogy akár 20 km-ről is tisztán látszanak. A lámpatestek rendkívüli körülmények között is stabilan működnek. Kibírják a repülőgépek le-, és felszállásakor keletkező akár 80 tonnás terhelést, nem árt nekik a síkosság mentesítő folyadék és a hótakarító nehéz gépjárművek 8 méter széles kotrólapátjai sem tudnak kárt tenni bennük. Egy lámpatest ára meghaladja a 250 ezer forintot. 


A BA a létező legmodernebb fénytechnikai berendezés telepítésével egyúttal komoly lépést tesz a környezettudatos üzemeltetés felé is, hiszen az új berendezés egy harmaddal kevesebb energiát fogyaszt, óránként 45 kW villamos áramot tud megspórolni a BA, így jelentősen csökken a széndioxid kibocsátás a repülőtéren.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A munkálatokon egyszerre kb. 40 szakember dolgozik és a BA közel száz tonna anyagot mozgat meg. A telepítendő csúcstechnika miatt a rekonstrukciós program összértéke meghaladja a 1 milliárd forintot.

A karbantartás miatt március 9-től egészen április 29-ig, mintegy 42 napig a BA teljesen lezárja az 1-es pályát. Ebben az időszakban a repülőtérrel szomszédos Rákoshegyen átmenetileg fokozott zajterhelésre lehet számítani mivel az érvényben lévő szigorú korlátozásokat most átmeneti időre felfüggeszti a BA - olyan lesz, mintha semmilyen korlátozás nem vonatkozna a rákoshegyi pályavégre.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem