13 °C Budapest

Drágábbak lesznek a repülőjegyek a politikusok miatt?

2009. március 5. 13:00

Megfúrhatják a washingtoni törvényhozók az európai és amerikai légitársaságok kialakult partnerprogramjait, mivel azok a kartellellenes szabályokba ütközhetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Évek óta igyekeznek a világ nagy légitársaságai szövetségeket kialakítani, hogy alacsonyabb költséggel tudják elérni a lehető legtöbb célpontot. A Delta Air Lines az Air France-KLM-mel működik együtt, a Unitednak pedig a Lufthansával van megállapodása közös járatokról, sőt a Continental is épp az utóbbihoz készül csatlakozni. Az efféle szövetségek azonban a kartellellenes törvénybe ütköznek az Egyesült Államokban, a törvényhozók pedig nem nézik jó szemmel, hogy egyre több vállalat kér mentességet a törvény hatálya alól.

A Szenátus közlekedési és infrastrukturális bizottsága keményebb szabályokat szeretne bevezetni azon légitársaságok számára, akik a kartellellenes törvény alól szeretnének mentességet kapni. Az elképzelések szerint a cégek három évre előre kell, hogy közöljék a terveiket, különben akár el is veszíthetik a már megszerzett washingtoni jóváhagyásukat, ami rögvest perhez, vagy a szövetség felbomlásához vezetne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09