20 °C Budapest

Nagykanállal fogyasztjuk az Algopyrint!

Pénzcentrum
2009. február 26. 08:30

Bár a végrehajtott reformintézkedések hatására három éven keresztül folyamatosan csökkent a kiváltott gyógyszerek aránya, tavaly csaknem tízezer dobozzal több készítményt vettek a betegek, mint 2007-ben.

Egy átlagos magyar állampolgár - az egészségbiztosítóval közösen - összesen 52 ezer forintot költött orvosságokra, és ebből 31,7 doboz orvosság jutott fejenként. A recept nélküli szerekből több fogyott a patikákban, mint a vényköteles termékekből. Az előbbiek forgalmának harmada láz- és fájdalomcsillapító, illetve megfázás elleni szer volt. Népszerűek az emésztésre, a gyomorpanaszokra ható készítmények is.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása szerint a családi kasszákból 13,8 százalékkal költöttek többet a reklámokból ismert, szabadon megvásárolható orvosságokra, mint egy évvel korábban. A vényköteles szerek piacán több dobozzal váltottak ki a betegek a szív- és érrendszerre ható szerekből, a daganatos betegségekkel kapcsolatos terápiákból. A gyógyszertörvény bevezetésekor vénykötelessé tették az Algopyrint, amely a fogyasztási toplistán továbbra is toronymagasan vezet. Bár csak recept ellenében kapható, tavaly is több mint 7,1 millió doboz fogyott, kétszer annyi, mint a vényesek listájának második helyén álló infúziós sóoldatból.

A gyógyszerforgalmi adatok ötéves összevetéséből kiderül, hogy 2003-hoz képest az eladott orvosságok dobozszáma 3,4 százalékkal kevesebb, ugyanakkor a gyógyszerekre költött összeg 43,6 százalékkal nőtt: 364 milliárd forintról 523,5 milliárdra.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem