27 °C Budapest

Nagykanállal fogyasztjuk az Algopyrint!

Pénzcentrum
2009. február 26. 08:30

Bár a végrehajtott reformintézkedések hatására három éven keresztül folyamatosan csökkent a kiváltott gyógyszerek aránya, tavaly csaknem tízezer dobozzal több készítményt vettek a betegek, mint 2007-ben.

Egy átlagos magyar állampolgár - az egészségbiztosítóval közösen - összesen 52 ezer forintot költött orvosságokra, és ebből 31,7 doboz orvosság jutott fejenként. A recept nélküli szerekből több fogyott a patikákban, mint a vényköteles termékekből. Az előbbiek forgalmának harmada láz- és fájdalomcsillapító, illetve megfázás elleni szer volt. Népszerűek az emésztésre, a gyomorpanaszokra ható készítmények is.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása szerint a családi kasszákból 13,8 százalékkal költöttek többet a reklámokból ismert, szabadon megvásárolható orvosságokra, mint egy évvel korábban. A vényköteles szerek piacán több dobozzal váltottak ki a betegek a szív- és érrendszerre ható szerekből, a daganatos betegségekkel kapcsolatos terápiákból. A gyógyszertörvény bevezetésekor vénykötelessé tették az Algopyrint, amely a fogyasztási toplistán továbbra is toronymagasan vezet. Bár csak recept ellenében kapható, tavaly is több mint 7,1 millió doboz fogyott, kétszer annyi, mint a vényesek listájának második helyén álló infúziós sóoldatból.

A gyógyszerforgalmi adatok ötéves összevetéséből kiderül, hogy 2003-hoz képest az eladott orvosságok dobozszáma 3,4 százalékkal kevesebb, ugyanakkor a gyógyszerekre költött összeg 43,6 százalékkal nőtt: 364 milliárd forintról 523,5 milliárdra.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?