Télből a nyárba: hova utazik a gazdag magyar?

Pénzcentrum
2008. december 5. 05:55

Ki ne vágyna télen egy kis kiruccanásra a nyárba? Szerencsére az elmúlt években jelentősen megszaporodtak a téli egzotikus utakat kínáló utazásszervezők, és a verseny éleződésével az árak is elérhetőbbé váltak, így manapság már nem feltétlenül számít úri huncutságnak, ha valaki a téli zimankóból néhány napra melegebb éghajlatra utazik. Persze a válság itt is éreztetheti hatását, de az utazásszervezők állításai szerint még nincs jele keresletcsökkenésnek!

Természetesen egzotikus utak között is óriási a különbség, az árat nagyban befolyásolja, hogy mikor szeretnénk utazni, és természetesen hova, milyen ellátást, szállodát, utazási módot választunk, és milyen plusz szolgáltatásokat igényelünk.

Léteznek olyan desztinációk, mint például a Vörös- vagy Földközi-tenger partvidéke, ezen belül Egyiptom, vagy Tunézia, melyek télen nyáron kedveltek, és az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, ugyanakkor decembertől-februárig itt is 20-26 fokos melegre számíthatunk, ami ideális lehet akár nagyobb túrák, sivatagi körutak megtételére is, szemben a nyári forrósággal.

Egy 7 napos, félpanziós út Egyiptomba, vagy Tunéziába még télvíz idején is kijöhet akár 40 ezer forintból is, ekkor persze 2 csillagosnál színvonalasabb hotelre ne számítsunk, de az árakat fel lehet tornászni több százezer forintra is, ha például szilveszter idején vágynánk Nílusi hajókázásra, vagy tunéziai oázisokra.

Aki egy tavaszias időjárással is kibékülne, választhatja úti célul Ciprust, vagy Tenerifét is, igaz ekkor mélyebben bele kell már nyúlni a zsebünkbe, átlagosan 80-100 ezer forintnál kezdődnek ugyanis az egy hetes, repülős, félpanziós utak árai.

Van, ahol most kezdődik a csúcsszezon! Hacsak...

A fent említett országok, illetve úti célok nem tartoznak a tipikusan egzotikusnak mondottak közé, éppen ezért az áraik is barátságosabbak. Aki igazi fehér homokos tengerpartra, elhajló pálmafákra, és távoli vidékekre vágyik, annak nagyobb összegeket kell áldoznia.

A télen közkedvelt országok közé tartozik általában Thaiföld, ahol csúcsszezonnak a decembertől áprilisig tartó téli, kellemes 28-34 fokos időszak számít. Az idei évben azonban megcsappanhat az ide látogatók száma, hiszen a politikai zavargások miatt meglehetősen veszélyessé vált az ott tartózkodás, egyesek katonai puccstól tartanak.

A megkérdezett utazásszervezők azonban optimisták a kilátásokat illetően, hiszen a bangkoki reptéren pénteken akár újra el is indulhat az utas szállítás, és reményeik szerint a főszezonra a helyzetben is javulás áll be.

Hasonló a helyzet Indiával, ahol Mumbaiban terrorista támadásoknak lehettünk szemtanúi november végén, amikor is több épületet, köztük egy híres luxusszállodát, a Tadzs Mahalt is elfoglaltak.

Az ilyen terrortámadásoknak általában olyan célpontokat választanak, ahol sok a külföldi, főleg nyugati állampolgár, ezért nem lenne meglepő, ha a közeljövőben nem sokan igyekeznének ezekbe az országokba, illetve városokba látogatni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Car-Tournál kérdésünkre elmondták, hogy náluk még nem tapasztalható csökkenés sem a belföldi, sem a külföldi utak iránti keresletben, a válság tehát nem érezteti hatását.

Sokan érdeklődnek mostanában is egzotikus utak iránt, különösen egyiptomi, illetve tunéziai ajánlatokat keresnek, de Mexikó, Kenya, Brazília, sőt Thaiföld iránt is van érdeklődés. Utóbbi desztináció esetében úgy gondolják, hogy egy hónap alatt lecsillapodhatnak a kedélyek, így nem tartanak attól sem, hogy visszamondanák az utakat.

Véleményük szerint a felsőkategóriás egzotikus utak iránt jövőre sem csökken majd a kereslet, vagyis aki eddig is kifizetett több száz ezer forintot, vagy akár milliókat is, az később is megteheti, a válság inkább a középrétegeket érinti, így ők jövőre talán olcsóbb utakat választanak majd.

Hasonlóan nyilatkoztak a Privilege Toursnál is. A cég elsősorban luxus üdüléseket, tengeri hajó utakat, világkörüli utakat kínál, amelyek iránt a kereslet nem mutat csökkenést, így tehát a válságnak még nincs számokban mérhető hatása.

A jövő év első hónapjaira már most sok foglalással rendelkeznek, amelyeknél ugyan előfordulhat még lemondás, de véleményük szerint azok, akik már előleget fizettek, nem fognak elállni az úttól. Ezzel szemben azt is elképzelhetőnek tartják, hogy január-februárban már nem mutatkozik ekkora kereslet, vagyis kevesebb foglalás érkezik.

Az árak a Privilege Toursnál némileg borsosabbak, az utak jellege miatt. A francia polinéziai szigetvilágban, mondjuk Bora Borán 1,2-1,5 millió forintba kerül egy 7-10 napos út, a szállodától, illetve kategóriától függően. Ide természetesen nem jelentkeznek tömegével az utasok.

Ezzel szemben a Karib térség, a Seychelles-szigetek, vagy a Maldív-szigetek igen közkedvelt célpontoknak számítanak idén.

Aki tehát egy kis nyárra vágyna így télvíz idején, számos lehetőség közül választhat, pénztárcája és ízlése szerint, ha pedig elbizonytalanodna, hogy kiszemelt úti célja mennyire biztonságos, a legegyszerűbb, ha utánanéz a Külügyminisztérium honlapján, vagy tanácsot kér az utazási irodában. Attól nem kell tartani, hogy félreinformálják, hiszen egyik cégnek sem érdeke, hogy veszélyes helyekre küldje utasait.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem