19 °C Budapest

Télből a nyárba: hova utazik a gazdag magyar?

Pénzcentrum
2008. december 5. 05:55

Ki ne vágyna télen egy kis kiruccanásra a nyárba? Szerencsére az elmúlt években jelentősen megszaporodtak a téli egzotikus utakat kínáló utazásszervezők, és a verseny éleződésével az árak is elérhetőbbé váltak, így manapság már nem feltétlenül számít úri huncutságnak, ha valaki a téli zimankóból néhány napra melegebb éghajlatra utazik. Persze a válság itt is éreztetheti hatását, de az utazásszervezők állításai szerint még nincs jele keresletcsökkenésnek!

Természetesen egzotikus utak között is óriási a különbség, az árat nagyban befolyásolja, hogy mikor szeretnénk utazni, és természetesen hova, milyen ellátást, szállodát, utazási módot választunk, és milyen plusz szolgáltatásokat igényelünk.

Léteznek olyan desztinációk, mint például a Vörös- vagy Földközi-tenger partvidéke, ezen belül Egyiptom, vagy Tunézia, melyek télen nyáron kedveltek, és az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, ugyanakkor decembertől-februárig itt is 20-26 fokos melegre számíthatunk, ami ideális lehet akár nagyobb túrák, sivatagi körutak megtételére is, szemben a nyári forrósággal.

Egy 7 napos, félpanziós út Egyiptomba, vagy Tunéziába még télvíz idején is kijöhet akár 40 ezer forintból is, ekkor persze 2 csillagosnál színvonalasabb hotelre ne számítsunk, de az árakat fel lehet tornászni több százezer forintra is, ha például szilveszter idején vágynánk Nílusi hajókázásra, vagy tunéziai oázisokra.

Aki egy tavaszias időjárással is kibékülne, választhatja úti célul Ciprust, vagy Tenerifét is, igaz ekkor mélyebben bele kell már nyúlni a zsebünkbe, átlagosan 80-100 ezer forintnál kezdődnek ugyanis az egy hetes, repülős, félpanziós utak árai.

Van, ahol most kezdődik a csúcsszezon! Hacsak...

A fent említett országok, illetve úti célok nem tartoznak a tipikusan egzotikusnak mondottak közé, éppen ezért az áraik is barátságosabbak. Aki igazi fehér homokos tengerpartra, elhajló pálmafákra, és távoli vidékekre vágyik, annak nagyobb összegeket kell áldoznia.

A télen közkedvelt országok közé tartozik általában Thaiföld, ahol csúcsszezonnak a decembertől áprilisig tartó téli, kellemes 28-34 fokos időszak számít. Az idei évben azonban megcsappanhat az ide látogatók száma, hiszen a politikai zavargások miatt meglehetősen veszélyessé vált az ott tartózkodás, egyesek katonai puccstól tartanak.

A megkérdezett utazásszervezők azonban optimisták a kilátásokat illetően, hiszen a bangkoki reptéren pénteken akár újra el is indulhat az utas szállítás, és reményeik szerint a főszezonra a helyzetben is javulás áll be.

Hasonló a helyzet Indiával, ahol Mumbaiban terrorista támadásoknak lehettünk szemtanúi november végén, amikor is több épületet, köztük egy híres luxusszállodát, a Tadzs Mahalt is elfoglaltak.

Az ilyen terrortámadásoknak általában olyan célpontokat választanak, ahol sok a külföldi, főleg nyugati állampolgár, ezért nem lenne meglepő, ha a közeljövőben nem sokan igyekeznének ezekbe az országokba, illetve városokba látogatni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Car-Tournál kérdésünkre elmondták, hogy náluk még nem tapasztalható csökkenés sem a belföldi, sem a külföldi utak iránti keresletben, a válság tehát nem érezteti hatását.

Sokan érdeklődnek mostanában is egzotikus utak iránt, különösen egyiptomi, illetve tunéziai ajánlatokat keresnek, de Mexikó, Kenya, Brazília, sőt Thaiföld iránt is van érdeklődés. Utóbbi desztináció esetében úgy gondolják, hogy egy hónap alatt lecsillapodhatnak a kedélyek, így nem tartanak attól sem, hogy visszamondanák az utakat.

Véleményük szerint a felsőkategóriás egzotikus utak iránt jövőre sem csökken majd a kereslet, vagyis aki eddig is kifizetett több száz ezer forintot, vagy akár milliókat is, az később is megteheti, a válság inkább a középrétegeket érinti, így ők jövőre talán olcsóbb utakat választanak majd.

Hasonlóan nyilatkoztak a Privilege Toursnál is. A cég elsősorban luxus üdüléseket, tengeri hajó utakat, világkörüli utakat kínál, amelyek iránt a kereslet nem mutat csökkenést, így tehát a válságnak még nincs számokban mérhető hatása.

A jövő év első hónapjaira már most sok foglalással rendelkeznek, amelyeknél ugyan előfordulhat még lemondás, de véleményük szerint azok, akik már előleget fizettek, nem fognak elállni az úttól. Ezzel szemben azt is elképzelhetőnek tartják, hogy január-februárban már nem mutatkozik ekkora kereslet, vagyis kevesebb foglalás érkezik.

Az árak a Privilege Toursnál némileg borsosabbak, az utak jellege miatt. A francia polinéziai szigetvilágban, mondjuk Bora Borán 1,2-1,5 millió forintba kerül egy 7-10 napos út, a szállodától, illetve kategóriától függően. Ide természetesen nem jelentkeznek tömegével az utasok.

Ezzel szemben a Karib térség, a Seychelles-szigetek, vagy a Maldív-szigetek igen közkedvelt célpontoknak számítanak idén.

Aki tehát egy kis nyárra vágyna így télvíz idején, számos lehetőség közül választhat, pénztárcája és ízlése szerint, ha pedig elbizonytalanodna, hogy kiszemelt úti célja mennyire biztonságos, a legegyszerűbb, ha utánanéz a Külügyminisztérium honlapján, vagy tanácsot kér az utazási irodában. Attól nem kell tartani, hogy félreinformálják, hiszen egyik cégnek sem érdeke, hogy veszélyes helyekre küldje utasait.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?