16 °C Budapest

Tiszavirág életű lehet Svájc Schengeni csatlakozása!

Pénzcentrum
2008. november 28. 12:00

A tegnap elfogadott döntés értelmében Svájc is csatlakozik a Schengeni övezethez és december 12-től szárazföldön, március 29-től pedig a reptereken sem ellenőrzik az uniós országból érkező állampolgárok útlevelét.

Az alpesi ország megnyitja határait az uniós állampolgárok előtt, de a Romániából és Bulgáriából érkezőket fenntartással kezelik. Az ezekből az országokból érkező állampolgárok szabad mozgásáról február 8-án népszavazás keretében döntenek a svájciak.

Az ellenőrzések száma jelentősen csökken a német, a francia, az olasz és az osztrák határon, ellenben szigorúbban vizsgálják a Schengenen kívüli szomszédos hercegségen, Liechtensteinen keresztül érkezőket.

A légi utasok ellenőrzése március 29-ig tart, mivel a légitársaságok zöme ekkor áll át a nyári menetrendre és ez elegendő időt biztosít a terminálok és a vizsgálati rend - a Schengeni követelményeknek megfelelő - átszervezésére.

A politikusok egyetértenek abban, hogy a csatlakozás a turizmus és a munkaerőpiac fejlődése révén előnyére válik az országnak. Svájc ezzel hozzáférhet a Schengeni Információs Rendszerhez, melynek segítségével a rendőrség is hatékonyabban végezheti a munkáját.

A Schengeni övezetet eredetileg Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és Luxemburg hozta létre, jelenleg minden uniós ország tagja, kivéve Ciprust, Nagy-Britanniát és Írországot. Románia és Bulgária várhatóan 2011-re teljesíti a csatlakozáshoz szükséges követelményeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy 2005-ös népszavazás keretében a svájciak csatlakozni kívántak az övezethez, de a februári - román és bolgár állampolgárok szabad mozgására vonatkozó - népszavazás még keresztülhúzhatja a számításaikat.

Az unió igazságügyi biztosa szerint az ország Schengeni csatlakozása tiszavirág életű lehet, ha a februári népszavazás negatív eredménnyel zárul.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?