Komplex gazdaságfejlesztés Záhonyban

Pénzcentrum
2008. november 5. 14:48

A záhonyi komplex gazdaságfejlesztési program stratégiai célja a vasúti nyomtávváltás miatt megálló áru innen történő elosztása, illetve az érkező nyersanyagok, félkésztermékek helyben történő feldolgozása. Ennek elősegítésére a program keretében számos fejlesztés válik valóra 2010-ig a közlekedési infrastruktúra bővítése, valamint pályázaton elnyerhető gazdaságfejlesztési és képzési támogatások révén. Annak érdekében, hogy a program minél több térségben működő vállalkozást mozgósítson, 2008. november 5-én a szakmai vezetők a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei és regionális tagjainak mutatták be a fejlesztési program elemeit. Az eseményt Czomba Csaba, a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnöke nyitotta meg, majd Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott és Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára tartott előadást.

Az előadásokban elhangzott, hogy az Európai Unió keleti határát három stratégiai szerepű, döntően vasúti szállítási útvonal metszi. Ezek a lengyel határon Breszt, amelyen a vasúti áruforgalom 48%-a, a szlovákiai Ágcsernyő és a magyar Záhony, ahol a vasúti áruforgalom 23-23%-a halad át. A stratégiai szerep két forrásból fakad: egyrészt mindhárom esetben a FÁK országokban alkalmazott "széles" és az Európában általában alkalmazott "normál" vasúti nyomtáv közötti különbség miatt az áru csak átrakás után továbbítható, másrészt 2007 vége óta mindhárom szállítási útvonal itt lépi át a schengeni határt, azaz itt lép be, illetve ki az Európai Unióból.

A gazdaságfejlesztési program által közvetlenül érintett térség 16 település - köztük három város - területére terjed ki, mintegy 220 km²-en. A kormányprogram stratégiai célja - az átrakó kapacitások megtartása és a konténer terminál kapacitás fejlesztése, ROLA terminál beindítása mellett - annak elősegítése, hogy a térségben az Unió határán nagykapacitású áruelosztó központok épüljenek ki a kelet-nyugati áruforgalomban, valamint a keletről érkező nyersanyagok, félkész termékek feldolgozása itt kapjon helyet. E stratégiai cél elérése érdekében a program konkrét elemei tehát a térség fogadókészségének javítását célozzák, mintegy 32,5 milliárd forint uniós támogatás ráfordításával. A távlati célkitűzés az, hogy a program megvalósulásával a fejlesztések újabb beruházásokat vonzzanak majd.

A vállalkozói aktivitást jelzi, hogy a logisztikai, valamint technológiafejlesztési projektek megítélt támogatása 2008. szeptember 1-ig 1,7 milliárd forint volt, amely közel 4,4 milliárd forint értékű projekt megvalósítását teszi lehetővé.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem