A legnagyobb lépés Gutenberg nyomdája óta! Megvan a Google versenytársa?

Pénzcentrum
2008. november 21. 16:00

Nagy fába vágta fejszéjét Brüsszel, azt tervezik ugyanis, hogy egy olyan digitális könyvtárként működő keresőmotort hoznak létre, amely az összes tagország digitalizált művészeti alkotásait - festményektől a szonettekig - tartalmazza majd, így anélkül is megnézhetjük, mi látható a Louvre-ban, hogy ellátogatnánk oda.

De nem csak híres művészeti alkotásokat lehet megszemlélni majd az oldalon, hanem az arra látogatók is felölthetik fotóikat, amit egy adott helyszínen készítettek, például a párizsi Eiffel-toronyról.

Az Europeana névre keresztelt program, és oldal november 20-ai indulásakor némi technikai malőr történt, ugyanis nem voltak felkészülve a több mint 10 milliós látogatószámra, így a szerverek egyből le is álltak. Később megduplázták azok számát, de még ez is kevésnek bizonyult - írja az Euobserver.

Jelenleg mintegy 2 millió könyv, térkép, hang- és képfelvétel, fotók, archív dokumentum, festmény illetve film érhető el a múzeumok és egyéb intézményeknek köszönhetően, 2010-re azonban akár 10 millió példány is megtekinthetővé válhat.

Az egyes országok egyelőre különböző mértékben járultak hozzá a gyűjtemény összeállításához, a legtöbbet Franciaország adta, 52 százalékban francia művészeti, történelmi és egyéb alkotásokból áll, azonban Nagy-Britannia és Hollandia is 10-10 százalékban hozzájárult a 2 milliós példányszámhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Google, mint a legismertebb keresőmotor örömmel fogadta a bejelentést, illetve a versenytársat a piacon, de együttműködésben is lehetőségeket látnak. Szerintük ez a legnagyobb előrelépés lehet a tudás terjesztésében, mióta Gutenberg feltalálta a könyvnyomtatást.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?