Hogyan védekezz a csalások ellen? Íme néhány tipp!

Pénzcentrum
2008. október 6. 12:00

Több száz milliós kár, megannyi kárvallott Tele van a nemzetközi sajtó olyan hírekkel, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, és számos más országban rengeteg bankkártyával és mások személyazonosságával való visszaélést követnek el. Egy kis előrelátással, és néhány mozdulattal azonban mindez kivédhető lenne. Íme néhány tipp!

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hamis bankkártyával való visszaélés tavaly már 300 millió forintos kárt okozott Magyarországon. A pénzfelvevő automatáknál elkövetett visszaélésekből eredő kár pedig 171 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A csalók 95 millió forintos kárt okoztak az ATM-nyílások leragasztásával és hamis kártyák sokszorosításával. Hazánkban ezeket a módszereket kizárólag egyetlen pénzintézet készülékeinél vetik be a bűnözők, ám a Magyar Nemzeti Bank nem fedheti fel annak nevét.

Az esetek hetven százalékában lopott vagy hamisított kártyával követik el a bűncselekményeket. A csipkártyák bevezetésétől azonban sokan azt remélik, hogy a visszaélések száma csökkenni fog, erre azonban rácáfol például Nagy-Britannia esete, ahol már négy éve bevezették ezeket a kártyákat, mégis az idei első félévben 14 százalékkal több csalást követtek el bankkártyákkal, mint egy évvel korábban.

Az úgynevezett adathalász oldalakkal elkövetett csalások száma pedig már-már riasztó mértékű, 185 százalékos növekedést ért el a szigetországban, az ottani felügyelőszerv (Apacs) adatai szerint, ami 21,4 milliárd fontot jelent a kárértéket tekintve.

Az adathalászat olyan típusú megtévesztés, aminek az a célja, hogy értékes személyes adatokat, például hitelkártya-számot, jelszót, fiókinformációkat és egyéb adatokat tulajdonítsanak el.

Mindezt egy olyan e-mail küldésével érik el, amelyek látszólag egy megbízhatónak vélt weboldalról érkezik, mint például a bankunké, az üzenetben pedig személyes adataink megadását kérik. Annak érdekében, hogy az adathalász e-mailek még hitelesebbnek tűnjenek, az üzenetben egy olyan hivatkozást is el szoktak helyezni, amely látszólag egy hivatalos weboldalra mutat, de valójában hamis webhelyre irányítja a felhasználót, ahonnan akaratlanul is személyes adatokat küldhetünk a halászoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy kis odafigyeléssel azonban ki lehet szűrni az ilyen e-maileket, és hamis oldalakat is. Egyrészt tudnunk kell, hogy a vállalatok nem kérhetnek tőlünk e-mailben jelszavakat, felhasználóneveket, azonosítókat, vagy egyéb személyes adatokat, ha tehát ilyen tartalmú levelet kapnánk, ne válaszoljunk rá soha!

Mielőtt rákattintanánk a linkre, ami a levélben található, nézzük meg a címet, ami általában tartalmazza a cég nevét, vagy annak egy részletét. Gyakran csak egy-egy betű eltérés van az eredeti oldal, és a hamis oldal címe között, amit nem könnyű észrevenni. Sőt, az is előfordulhat, hogy a levélbe beszúrt link helyes, azonban fölé állva egy kis sárga dobozkában megjelenik az a cím, ahova valóban eljutnánk egy kattintással. Legyünk tehát körültekintőek, és csak ezek után üssük be azonosítónkat, jelszavunkat bárhová.

Biztos, hogy csak te látod a gépedet?

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?