Hogyan védekezz a csalások ellen? Íme néhány tipp!

Pénzcentrum
2008. október 6. 12:00

Több száz milliós kár, megannyi kárvallott Tele van a nemzetközi sajtó olyan hírekkel, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, és számos más országban rengeteg bankkártyával és mások személyazonosságával való visszaélést követnek el. Egy kis előrelátással, és néhány mozdulattal azonban mindez kivédhető lenne. Íme néhány tipp!

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hamis bankkártyával való visszaélés tavaly már 300 millió forintos kárt okozott Magyarországon. A pénzfelvevő automatáknál elkövetett visszaélésekből eredő kár pedig 171 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A csalók 95 millió forintos kárt okoztak az ATM-nyílások leragasztásával és hamis kártyák sokszorosításával. Hazánkban ezeket a módszereket kizárólag egyetlen pénzintézet készülékeinél vetik be a bűnözők, ám a Magyar Nemzeti Bank nem fedheti fel annak nevét.

Az esetek hetven százalékában lopott vagy hamisított kártyával követik el a bűncselekményeket. A csipkártyák bevezetésétől azonban sokan azt remélik, hogy a visszaélések száma csökkenni fog, erre azonban rácáfol például Nagy-Britannia esete, ahol már négy éve bevezették ezeket a kártyákat, mégis az idei első félévben 14 százalékkal több csalást követtek el bankkártyákkal, mint egy évvel korábban.

Az úgynevezett adathalász oldalakkal elkövetett csalások száma pedig már-már riasztó mértékű, 185 százalékos növekedést ért el a szigetországban, az ottani felügyelőszerv (Apacs) adatai szerint, ami 21,4 milliárd fontot jelent a kárértéket tekintve.

Az adathalászat olyan típusú megtévesztés, aminek az a célja, hogy értékes személyes adatokat, például hitelkártya-számot, jelszót, fiókinformációkat és egyéb adatokat tulajdonítsanak el.

Mindezt egy olyan e-mail küldésével érik el, amelyek látszólag egy megbízhatónak vélt weboldalról érkezik, mint például a bankunké, az üzenetben pedig személyes adataink megadását kérik. Annak érdekében, hogy az adathalász e-mailek még hitelesebbnek tűnjenek, az üzenetben egy olyan hivatkozást is el szoktak helyezni, amely látszólag egy hivatalos weboldalra mutat, de valójában hamis webhelyre irányítja a felhasználót, ahonnan akaratlanul is személyes adatokat küldhetünk a halászoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy kis odafigyeléssel azonban ki lehet szűrni az ilyen e-maileket, és hamis oldalakat is. Egyrészt tudnunk kell, hogy a vállalatok nem kérhetnek tőlünk e-mailben jelszavakat, felhasználóneveket, azonosítókat, vagy egyéb személyes adatokat, ha tehát ilyen tartalmú levelet kapnánk, ne válaszoljunk rá soha!

Mielőtt rákattintanánk a linkre, ami a levélben található, nézzük meg a címet, ami általában tartalmazza a cég nevét, vagy annak egy részletét. Gyakran csak egy-egy betű eltérés van az eredeti oldal, és a hamis oldal címe között, amit nem könnyű észrevenni. Sőt, az is előfordulhat, hogy a levélbe beszúrt link helyes, azonban fölé állva egy kis sárga dobozkában megjelenik az a cím, ahova valóban eljutnánk egy kattintással. Legyünk tehát körültekintőek, és csak ezek után üssük be azonosítónkat, jelszavunkat bárhová.

Biztos, hogy csak te látod a gépedet?

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem