14 °C Budapest

Horvát nyaralás? Vigyázz, könnyen pórul járatsz!

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 05:40

A Horvátországba nyaralni készülő magyar turisták egyre több korlátozással és folyamatosan változó szabályozással szembesültek az elmúlt néhány hónapban. A nyár végi utazóknak is érdemes átböngészni, hogy hogyan változtak a beutazási, az élelmiszer beviteli, a közlekedési és az idegenforgalmi adóra vonatkozó szankciók.


Dubrovnik látképe
Június elsején életbe lépett a hús- és tejtermékek bevitelét korlátozó szabályozás. Kivételt képeznek ugyan az utazás idején elfogyasztható szendvicsek és joghurtok, egyéb bébiételek vagy diétás termékek, de ez nem jelenti azt, hogy a turisták ilyen termékeket korlátlan mennyiségben vihetnek be arra hivatkozva, hogy rendkívüli az étvágyuk.

A turisták arra készüljenek, hogy tilos nyers húst, zöldséget, gyümölcsöt és előre megfőzött húsos ételeket bevinni, szalámiból és sajtból személyenként legfeljebb egy kilogramm vihető át a határon, egyéb tartós élelmiszereket és italokat, maximum 300 kuna (10 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni az országba.

A kiskorúak beutazásának szabályozása is megváltozott. Tavasszal arról adtunk tájékoztatást, hogy a 18 év alatti turisták szülői felügyelet nélkül csak közjegyző előtt hitelesített nyilatkozattal léphetnek be az országba. A hatóságok enyhítettek a szigorú intézkedésen és az enyhítés értelmében a horvát nyelvű fordítást már nem szükséges hitelesíttetni.

Két hónapja életbe lépett néhány módosítás a közúti biztonságról szóló törvényben, melyek alapján jelentősen megnőtt a kiszabható bírságok összege. Az autósok sűrűbb és szigorúbb közúti ellenőrzésekre számíthatnak, kiemelten vizsgálják a sebességhatárok betartását, a forgalmi engedélyt, a zöldkártyát, a felelősségbiztosítást és az alkoholfogyasztást.


Plitvicei Nemzeti Park
A sebességhatárok átlépése 1-15 ezer kunáig (34-510 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal büntethető, szabálysértés esetén az elkövető útlevelét az eljárás befejezéséig bevonhatják, a súlyosabb vétségek elkövetőit 60 napos elzárással is büntethetik. Megszűnt a zéró tolerancia és májustól - a 24 év alattiiak és a hivatásos sofőrök kivételével - fél ezrelékes alkoholszint engedélyezett (ez legfeljebb egy pohár sör elfogyasztását teszi lehetővé).

A horvátoknál már négy éve nem lehetett egy csepp alkoholt sem elfogyasztani vezetés előtt, most enyhítettek a szabályozáson, ugyanakkor a határérték feletti véralkoholszinthez súlyos, 15 ezer kunás (510 ezer forintos) pénzbüntetés párosulhat.

Ami Magyarországon nem vált be, az Horvátországban remekül működik. Nem kell autópálya matricát vásárolni, ugyanis a kapus rendszer alkalmazásával az autópályadíj mértékét a jármű jellege és a megtett távolság határozza meg. A magyar-horvát határtól Zágrábig 36 kunába (1.200 forintba), Puláig 120 kunába (4.000 forintba), Zadarig 141 kunába (4.800 forintba), Splitig 193 kunába (6.500 forintba) kerül az autópályák használata.

A határon való átlépéskor elképzelhető, hogy csak legyintenek a határőrök és jó utat kívánnak, de ha beleszaladunk egy ellenőrzésbe, akkor nem árt a fent leírtakat figyelembe venni. Annyi élelmiszert és innivalót vigyünk, amennyit az utazás során és azt követően rövidesen el is fogyasztunk, legyen rendben az autónk műszaki állapota, biztosítása és tartsuk be a sebesség korlátozásokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az indulás előtt mindenképpen ajánlott egy utasbiztosítás megkötése és az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylése. Az internetes portálokon a legolcsóbb utasbiztosítás napi 300 Ft/főtől kezdődik, az egészségbiztosítási kártya igénylése díjmentes.

Indulás előtt érdemes gondosan megtervezni az útvonalat, vagy be kell ruházni egy műholdas navigációs rendszerbe. Az ajánlott útvonalak figyelembe vételével és a megengedett sebességek betartásával, ha száz kilométerenként csak egy liter üzemanyagot spórolunk, akkor máris megtakarítottuk az autópályadíj nagy részét.

Idén már harmadik éve segítik a turistákat elsősorban tanácsadással és útbaigazítással a kint szolgáló magyar rendőrök. A konzuli szolgálat mellett a rendőrség is kiveszi részét a hivatalos ügyek zökkenőmentes elintézésében.


Brac sziget
Az idegenforgalmi adófizetési kötelezettség minden Horvátországba látogató turistát terhel. Aki irodán keresztül utazik, vagy kereskedelmi szálláshelyen tölti a nyaralását, annak nem kell ezzel törődni, mert a befizetett összeg legtöbbször tartalmazza az adót. Akit a szállásadója nem jelent be, vagy rokonoknál, barátoknál ingyen száll meg, annak személyes kötelessége 24 órán belül bejelentkezni a legközelebbi rendőrőrsön.

A bejelentési- és adófizetési kötelezettség elmulasztása 500 kunás (17 ezer forintos) pénzbírsággal sújtható. A horvátországi magyar ingatlantulajdonosokra is vonatkozik - a közvetlen családtagokon kívül - az idegenforgalmi bejelentési kötelezettség.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?