9 °C Budapest

Pontosan hova is kell most útlevél? Oszlassuk el a tévhiteket!

Pénzcentrum
2008. július 11. 05:55

Az útlevéllel, illetve személyivel történő utazás körül még manapság is sok tévhit, helytelen információ kering. Sokan nem tudják például, hogy a horvátországi nyaraláskor elegendő-e a személyazonosító igazolvány, vagy hogy mit jelent az, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek. Lássuk tehát, kinek érdemes minél előbb felkeresnie az okmányirodát, ha nyaralás előtt még útlevelet kellene igényelnie!

Személyi vagy útlevél?

A nyári utazások közeledtével többen előkaparják a fiók legaljáról útlevelüket, hogy megnézzék, érvényes-e még egyáltalán, vagy ismét lehet sorban állni az okmányirodákban a nyári csúcsban. Többeknek fejtörést okoz ugyanis, hogy pontosan melyek azok az országok, ahova valóban nem kell útlevél a belépéshez, és hogy ez az EU-tagságunkból, vagy a schengeni övezethez való tartozásunkból következik-e.

Tisztázzuk hát gyorsan, hogy mik a szabályok! Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk napjától, vagyis 2004. május 1-jétől a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást. Az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, valamint ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetséges.

Ennek megfelelően a következő, EGT tagországok esetén lehetséges útlevél nélkül, érvényes személyivel is utazni: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, (Magyarország), Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az EGT tagállamok, mint a felsorolásból is látszik, nem azonosak az EU 27 tagállamával, Liechtenstein, Norvégia és Izland ugyanis nem tagja az Uniónak.

Az EGT-n kívüli harmadik országba is lehetséges személyivel utazni, amennyiben azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. Kétoldalú nemzetközi szerződés alapján személyi igazolvánnyal kizárólag Andorrába, Horvátországba és Svájcba lehet utazni.

A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba, illetve Svájcba, utóbbi esetén azonban előfordulhat, hogy régebbi típusú, csak magyar nyelvű és kézzel írott személyi igazolványnál hosszabb időbe telik az iratok vizsgálata.

Mi köze akkor ennek schengenhez?

A személyivel történő utazáshoz semmi, mivel ez nem schengeni vívmány, hanem uniós tagságunkból következő alapjog. Ahhoz azonban már igen, hogy milyen hosszú sorban állásra kell számítani a határátkelőknél, a repülőtereken, vagy épp a kikötőkben.

2007. december 21. óta ellenőrzés nélkül, bárhol átléphetjük az EU belső határait, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell magunknál tartani az utazásra jogosító okmányunkat (útlevél, vagy személyi), ugyanis ezzel csak az ellenőrzés módja változott meg. Az úgynevezett mélységi ellenőrzési rendszer keretében, egy adott ország területén belül bárhol igazoltathatnak minket, sőt indokolt esetben még vissza is állíthatják átmenetileg a határellenőrzést (lásd. Ausztria az EB ideje alatt).

Az EU tagállamok közül sem mindegyik ország tagja azonban a schengeni egyezménynek. Öt ország: Bulgária, Ciprus, Írország, Nagy-Britannia és Románia esetében tehát továbbra is határellenőrzés után lehetséges a belépés. Ezzel szemben Norvégia és Izland tagja a schengeni egyezménynek.

Mi a helyzet a repülőtereken?

Minden schengeni ország repülőterén fizikailag el kell különíteni a belső és külső járatokat, amit aszerint különböztetnek meg, hogy schengeni tagállamból schengeni tagállamba repül-e anélkül, hogy nem schengeni tagországban megszakítaná útját.

Ferihegyen 2008. március 30-tól a schengeni zóna 23 államába induló és az onnan érkező járatok a 2A terminált, az övezeten kívüli országokba menő és az onnan jövő gépek pedig a 2B terminált használják. A fapados légitársaságokat fogadó 1-es terminál a schengeni és a nem-schengeni utasokat is fogadja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A belső járatoknál megszűnt tehát a személyforgalom-ellenőrzés, vagyis útlevélkezelés nélkül bejuthatunk a géphez, illetve a repülőtér érkezési várójáig. A poggyászok és személyek átvilágítása ugyanakkor változatlan marad.

A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre, így a schengeni övezet országaiba is!

Mi a helyzet vízum ügyben?

Nyaralások alkalmával többen Európán kívüli, vagy legalábbis EU-n kívüli országot választanak célpontként. Mielőtt nekiindulnánk a nagy útnak, mindenképp nézzünk utána, hogy melyek azok az országok, ahova turistaként is vízumot kell igényelnünk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket.

Kedvelt turistacélpontoknak számít például Jemen, Kambodzsa, Kína, Kuba, Mongólia, Oroszország, Thaiföld, Törökország vagy Vietnám, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezekbe az országokba (sok más ország mellett) vízum birtokában lehet csak belépni. Kínában, még az Olimpia idején érkező turistáknak is vízumot kell igényelniük!

Törökországba is csak érvényes útlevél, vízum és anyagi fedezet birtokában léphetünk be, kivéve ha diplomata, vagy szolgálati útlevéllel rendelkezünk. A legfeljebb egy hónapos tartózkodást és egyszeri belépést lehetővé tévő, turista célú vízumot fel lehet venni a határállomásokon is, melynek díja 20 euro. A vízum kiadásának feltétele, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a kiadott vízum érvényességét, érdemes tehát belenézni indulás előtt útlevelünkbe.

Az utóbbi szabály a többi vízumköteles ország esetén is igaz, sőt van ahol legalább fél évig érvényes útlevéllel kell rendelkezni az engedélyezéshez.

Ha mégis útlevélre lenne szükségünk...

Magánútlevél igényléséhez bármelyik hazai okmányirodához, külföldön pedig a külképviselethez fordulhatunk. Útlevelet csak személyesen lehet igényelni, meghatalmazott útján csak akkor járhatunk el, ha orvosi igazolással tanúsítjuk, hogy egészségügyi állapotunk nem engedi a személyes ügyintézést.

Mindenképp vigyük magunkkal igényléskor személyinket és lakcímkártyánkat, valamint régi útlevelünket is, utóbbit ugyanis le kell adnunk, vagy érvényteleníttetnünk kell.

Útlevelet 2, 5, illetve 10 évre igényelhetünk, melyek nem hosszabbíthatók meg. Természetesen a kérelemért illetéket kell fizetnünk, korosztálytól, illetve érvényességi időtől függően.


Az okirat elkészültére jó, ha 30 napot számolunk, érdemes tehát időben elkezdeni az ügyintézést, azonban gyorsított eljárás esetén öt nap alatt is hozzájuthatunk útlevelünkhöz, ez azonban a normális ügymenetért fizetendő díj kétszeresébe kerül.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?