16 °C Budapest

Pontosan hova is kell most útlevél? Oszlassuk el a tévhiteket!

Pénzcentrum
2008. július 11. 05:55

Az útlevéllel, illetve személyivel történő utazás körül még manapság is sok tévhit, helytelen információ kering. Sokan nem tudják például, hogy a horvátországi nyaraláskor elegendő-e a személyazonosító igazolvány, vagy hogy mit jelent az, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek. Lássuk tehát, kinek érdemes minél előbb felkeresnie az okmányirodát, ha nyaralás előtt még útlevelet kellene igényelnie!

Személyi vagy útlevél?

A nyári utazások közeledtével többen előkaparják a fiók legaljáról útlevelüket, hogy megnézzék, érvényes-e még egyáltalán, vagy ismét lehet sorban állni az okmányirodákban a nyári csúcsban. Többeknek fejtörést okoz ugyanis, hogy pontosan melyek azok az országok, ahova valóban nem kell útlevél a belépéshez, és hogy ez az EU-tagságunkból, vagy a schengeni övezethez való tartozásunkból következik-e.

Tisztázzuk hát gyorsan, hogy mik a szabályok! Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk napjától, vagyis 2004. május 1-jétől a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást. Az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, valamint ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetséges.

Ennek megfelelően a következő, EGT tagországok esetén lehetséges útlevél nélkül, érvényes személyivel is utazni: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, (Magyarország), Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az EGT tagállamok, mint a felsorolásból is látszik, nem azonosak az EU 27 tagállamával, Liechtenstein, Norvégia és Izland ugyanis nem tagja az Uniónak.

Az EGT-n kívüli harmadik országba is lehetséges személyivel utazni, amennyiben azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. Kétoldalú nemzetközi szerződés alapján személyi igazolvánnyal kizárólag Andorrába, Horvátországba és Svájcba lehet utazni.

A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba, illetve Svájcba, utóbbi esetén azonban előfordulhat, hogy régebbi típusú, csak magyar nyelvű és kézzel írott személyi igazolványnál hosszabb időbe telik az iratok vizsgálata.

Mi köze akkor ennek schengenhez?

A személyivel történő utazáshoz semmi, mivel ez nem schengeni vívmány, hanem uniós tagságunkból következő alapjog. Ahhoz azonban már igen, hogy milyen hosszú sorban állásra kell számítani a határátkelőknél, a repülőtereken, vagy épp a kikötőkben.

2007. december 21. óta ellenőrzés nélkül, bárhol átléphetjük az EU belső határait, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell magunknál tartani az utazásra jogosító okmányunkat (útlevél, vagy személyi), ugyanis ezzel csak az ellenőrzés módja változott meg. Az úgynevezett mélységi ellenőrzési rendszer keretében, egy adott ország területén belül bárhol igazoltathatnak minket, sőt indokolt esetben még vissza is állíthatják átmenetileg a határellenőrzést (lásd. Ausztria az EB ideje alatt).

Az EU tagállamok közül sem mindegyik ország tagja azonban a schengeni egyezménynek. Öt ország: Bulgária, Ciprus, Írország, Nagy-Britannia és Románia esetében tehát továbbra is határellenőrzés után lehetséges a belépés. Ezzel szemben Norvégia és Izland tagja a schengeni egyezménynek.

Mi a helyzet a repülőtereken?

Minden schengeni ország repülőterén fizikailag el kell különíteni a belső és külső járatokat, amit aszerint különböztetnek meg, hogy schengeni tagállamból schengeni tagállamba repül-e anélkül, hogy nem schengeni tagországban megszakítaná útját.

Ferihegyen 2008. március 30-tól a schengeni zóna 23 államába induló és az onnan érkező járatok a 2A terminált, az övezeten kívüli országokba menő és az onnan jövő gépek pedig a 2B terminált használják. A fapados légitársaságokat fogadó 1-es terminál a schengeni és a nem-schengeni utasokat is fogadja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A belső járatoknál megszűnt tehát a személyforgalom-ellenőrzés, vagyis útlevélkezelés nélkül bejuthatunk a géphez, illetve a repülőtér érkezési várójáig. A poggyászok és személyek átvilágítása ugyanakkor változatlan marad.

A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre, így a schengeni övezet országaiba is!

Mi a helyzet vízum ügyben?

Nyaralások alkalmával többen Európán kívüli, vagy legalábbis EU-n kívüli országot választanak célpontként. Mielőtt nekiindulnánk a nagy útnak, mindenképp nézzünk utána, hogy melyek azok az országok, ahova turistaként is vízumot kell igényelnünk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket.

Kedvelt turistacélpontoknak számít például Jemen, Kambodzsa, Kína, Kuba, Mongólia, Oroszország, Thaiföld, Törökország vagy Vietnám, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezekbe az országokba (sok más ország mellett) vízum birtokában lehet csak belépni. Kínában, még az Olimpia idején érkező turistáknak is vízumot kell igényelniük!

Törökországba is csak érvényes útlevél, vízum és anyagi fedezet birtokában léphetünk be, kivéve ha diplomata, vagy szolgálati útlevéllel rendelkezünk. A legfeljebb egy hónapos tartózkodást és egyszeri belépést lehetővé tévő, turista célú vízumot fel lehet venni a határállomásokon is, melynek díja 20 euro. A vízum kiadásának feltétele, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a kiadott vízum érvényességét, érdemes tehát belenézni indulás előtt útlevelünkbe.

Az utóbbi szabály a többi vízumköteles ország esetén is igaz, sőt van ahol legalább fél évig érvényes útlevéllel kell rendelkezni az engedélyezéshez.

Ha mégis útlevélre lenne szükségünk...

Magánútlevél igényléséhez bármelyik hazai okmányirodához, külföldön pedig a külképviselethez fordulhatunk. Útlevelet csak személyesen lehet igényelni, meghatalmazott útján csak akkor járhatunk el, ha orvosi igazolással tanúsítjuk, hogy egészségügyi állapotunk nem engedi a személyes ügyintézést.

Mindenképp vigyük magunkkal igényléskor személyinket és lakcímkártyánkat, valamint régi útlevelünket is, utóbbit ugyanis le kell adnunk, vagy érvényteleníttetnünk kell.

Útlevelet 2, 5, illetve 10 évre igényelhetünk, melyek nem hosszabbíthatók meg. Természetesen a kérelemért illetéket kell fizetnünk, korosztálytól, illetve érvényességi időtől függően.


Az okirat elkészültére jó, ha 30 napot számolunk, érdemes tehát időben elkezdeni az ügyintézést, azonban gyorsított eljárás esetén öt nap alatt is hozzájuthatunk útlevelünkhöz, ez azonban a normális ügymenetért fizetendő díj kétszeresébe kerül.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem