Hova ne menj nyaralni? A világ legveszélyesebb strandjai

Pénzcentrum
2008. április 25. 10:07

A nyaralás szóról legtöbbünknek a tengerpart, strandolás jut eszünkbe. A vízparti nyaralások talán a legpihentetőbbek mind közül, ráadásul korosztálytól függetlenül mindenki örömét lelheti benne. Azonban sok veszélyforrást is magukban rejtenek. Lássuk most a világ legveszélyesebb strandjait!

A magyarok nagy része a hazai tenger helyett már inkább a horvát tengerpartokat veszi célba, ha eljön a szabadság ideje. De sokan vannak már azok is, akik távolabbra kacsintanak, és Amerikát, Ausztráliát, Afrikát veszik célba. Az óceánok partjainál azonban sok veszély leselkedik a strandolókra.

Amitől a legtöbben félnek, az a cápa-támadás. 2007-ben világszinten 112 incidens történt, amikor cápa harapott meg embert, ugyanakkor ezek közül mindössze egy végződött halállal. A legtöbb esetről Florida keleti partjainál, New Smyrna Beach-en számoltak be, itt összesen 17-szer fordult elő, hogy cápa támadott emberre.

Forrás: www.sharkexpedition.com

Tudni kell azonban, hogy ezek a támadások általában csak kisebb sérülésekkel végződtek. A partok közelében jellemzően csak kisebb testű cápák fordulnak elő, amelyek inkább csak a hirtelen mozdulatokra reagálnak támadással, nem táplálékot keresnek. Az Egyesült Államokban külön oktatják, hogy kell viselkedni, "leszerelni" ezeket a kisebb állatokat.


Forrás: wordpress.com
A cápák után a második legveszélyesebb állat a medúza. Igaz értük nem kell Amerikáig elutazni, hiszen például a horvát tengerben is találkozhatunk velük, de halálos mérgezéssel az ő csípésük nem jár. Nem úgy Ausztráliában. Az úgynevezett kocka medúza Ausztrália északi partjainál fordul elő leginkább. Ez a világ legmérgezőbb állata, csípése 40 perc elteltével akár halálhoz is vezethet. Az elmúlt száz évben 60 esetben történt halálos csípés, ami nem túl gyakori, azonban évente 40 embert látnak el kórházban kocka medúza által okozott mérgezés miatt.

Azonban nem csak a vízben élő állatok jelentenek veszélyt, hanem más természeti jelenségek is. A széles, lapos tengerpartokon villámlások idején igen veszélyes a tartózkodás. A már említett New Smyrna, valamint Clearwater strandokon Floridában igen gyakoriak az erős viharok. Nem egyszer evakuálni kell a partokat ezek idejére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legnagyobb veszély azonban, ami minden strandolóra leselkedik, a leégés. A tengerparti homok ráadásul visszaveri az UV sugarakat, így háromszor, négyszer erősebb azok károsító hatása. Ez pedig köztudottan bőrrákhoz, akár annak legsúlyosabb változatához, melanomához vezethet. 2007-ben egyedül az Egyesült Államokban 60 ezer bőrrákos megbetegedésről adtak számot. Ennek a számnak elég meggyőzőnek kell lennie!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?