24 °C Budapest

Hogyan spórolj a nyaralás alatt?

Pénzcentrum
2008. június 12. 05:40

Egy kis pötyögéssel rengeteget spórolhatsz A nyári hónapokban az utazási kedv jelentősen megemelkedik és a külföldre utazók többsége a határon túl is használja mobiltelefonját. Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy mennyibe kerül egy gyors úti beszámoló az itthon maradtaknak, csak akkor kapnak fejükhöz, mikor itthon megérkezik a számla a sokkoló összegről. Lássuk, melyik szolgáltatónál mennyibe kerül a roamingolás!

Az Európai Unió tavalyi döntése értelmében az EU tagországain belüli mobilhasználatkor a felhasználó által kezdeményezett hívás percenként maximum nettó 49 eurócentbe, míg a beérkező hívások fogadása legfeljebb nettó 24 eurócentbe kerülhet.

Ennek megfelelően a hazai szolgáltatók is egységes díjszabást alkalmaznak az EU-n belüli mobilhasználatkor, már ami a telefonálásokat illeti. Így híváskezdeményezésért percenként 144 forintot, míg a hívásfogadásért 70,8 forintot számítanak fel.

Nem vonatkozik azonban az egységes díjszabás a szöveges üzenetek, vagyis sms küldésére, valamint az EU-n kívüli országokra, így az egyes tarifák jelentősen, percenként akár több száz forinttal is eltérhetnek, attól függően, hogy a felhasználó honnan hova telefonál, melyik hazai szolgáltató ügyfele, illetve milyen előfizetése, vagy kártyás csomagja van.

Mivel nyakunkon a nyaralás, így megvizsgáltuk, hogy egy horvát, görög, török vagy egyiptomi nyaralás esetében milyen díjakkal számolhatunk, ha az itthoniakkal is tartani szeretnénk a kapcsolatot. Az összehasonlításba bevontuk az USA-t is, hogy egy tengerentúli ország is szerepeljen a vizsgálatban.


Mivel Görögország tagja az Európai Uniónak, így természetesen az onnan kezdeményezett hívások díjai egységesek a szolgáltatók között. Nem úgy a többi, EU-n kívüli országnál.

A Pannon az egyedüli olyan szolgáltató, amelyik előfizetéses és kártyás ügyfelei számára is egységes roaming díjat számít fel, árai azonban egyik megemlített ország esetében sem veszik fel a versenyt a többiek ajánlataival.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A T-Mobile esetében már van némi különbség a két "ügyféltípusnak" felszámított díjak között, némileg olcsóbb szolgáltatást nyújtva az előfizetéses ügyfeleknek. Azonban a szemfüles, és a pénzükért némi fáradságra is hajlandó Domino csomaggal rendelkező ügyfelek sok jelentős összegeket megtakaríthatnak, amennyiben nem egyszerűen felhívják a telefonjukban lévő számot, hanem egy kódsort (*101*telefonszám#) is beütnek elé.

A Vodafone esetében a legnagyobb díjkülönbség (260 forint percenként!) a kártyás és előfizetéses ügyfelek között az Egyesült Államokból történő hívások esetében fedezhető fel. Törökország, Egyiptom és Horvátország esetében a táblázatban feltüntetett árak a Vodafone által preferált hálózatokról történő hívás esetében értendők, amennyiben nem ezekre a hálózatokra csatlakozunk, úgy 340 forintos percdíjjal kell számolni. Érdemes tehát érdeklődni utazás előtt ezekről a hálózatokról!

Jobb, ha fel se veszed a telefont

Mint az ugye ismeretes, a külföldön történő hívás fogadása is pénzbe kerül, de általában még így is jóval olcsóbb fogadni a hívást, mint külföldről hazatelefonálni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?