26 °C Budapest

Hogyan spórolj a nyaralás alatt?

Pénzcentrum
2008. június 12. 05:40

Egy kis pötyögéssel rengeteget spórolhatsz A nyári hónapokban az utazási kedv jelentősen megemelkedik és a külföldre utazók többsége a határon túl is használja mobiltelefonját. Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy mennyibe kerül egy gyors úti beszámoló az itthon maradtaknak, csak akkor kapnak fejükhöz, mikor itthon megérkezik a számla a sokkoló összegről. Lássuk, melyik szolgáltatónál mennyibe kerül a roamingolás!

Az Európai Unió tavalyi döntése értelmében az EU tagországain belüli mobilhasználatkor a felhasználó által kezdeményezett hívás percenként maximum nettó 49 eurócentbe, míg a beérkező hívások fogadása legfeljebb nettó 24 eurócentbe kerülhet.

Ennek megfelelően a hazai szolgáltatók is egységes díjszabást alkalmaznak az EU-n belüli mobilhasználatkor, már ami a telefonálásokat illeti. Így híváskezdeményezésért percenként 144 forintot, míg a hívásfogadásért 70,8 forintot számítanak fel.

Nem vonatkozik azonban az egységes díjszabás a szöveges üzenetek, vagyis sms küldésére, valamint az EU-n kívüli országokra, így az egyes tarifák jelentősen, percenként akár több száz forinttal is eltérhetnek, attól függően, hogy a felhasználó honnan hova telefonál, melyik hazai szolgáltató ügyfele, illetve milyen előfizetése, vagy kártyás csomagja van.

Mivel nyakunkon a nyaralás, így megvizsgáltuk, hogy egy horvát, görög, török vagy egyiptomi nyaralás esetében milyen díjakkal számolhatunk, ha az itthoniakkal is tartani szeretnénk a kapcsolatot. Az összehasonlításba bevontuk az USA-t is, hogy egy tengerentúli ország is szerepeljen a vizsgálatban.


Mivel Görögország tagja az Európai Uniónak, így természetesen az onnan kezdeményezett hívások díjai egységesek a szolgáltatók között. Nem úgy a többi, EU-n kívüli országnál.

A Pannon az egyedüli olyan szolgáltató, amelyik előfizetéses és kártyás ügyfelei számára is egységes roaming díjat számít fel, árai azonban egyik megemlített ország esetében sem veszik fel a versenyt a többiek ajánlataival.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A T-Mobile esetében már van némi különbség a két "ügyféltípusnak" felszámított díjak között, némileg olcsóbb szolgáltatást nyújtva az előfizetéses ügyfeleknek. Azonban a szemfüles, és a pénzükért némi fáradságra is hajlandó Domino csomaggal rendelkező ügyfelek sok jelentős összegeket megtakaríthatnak, amennyiben nem egyszerűen felhívják a telefonjukban lévő számot, hanem egy kódsort (*101*telefonszám#) is beütnek elé.

A Vodafone esetében a legnagyobb díjkülönbség (260 forint percenként!) a kártyás és előfizetéses ügyfelek között az Egyesült Államokból történő hívások esetében fedezhető fel. Törökország, Egyiptom és Horvátország esetében a táblázatban feltüntetett árak a Vodafone által preferált hálózatokról történő hívás esetében értendők, amennyiben nem ezekre a hálózatokra csatlakozunk, úgy 340 forintos percdíjjal kell számolni. Érdemes tehát érdeklődni utazás előtt ezekről a hálózatokról!

Jobb, ha fel se veszed a telefont

Mint az ugye ismeretes, a külföldön történő hívás fogadása is pénzbe kerül, de általában még így is jóval olcsóbb fogadni a hívást, mint külföldről hazatelefonálni.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm