7 °C Budapest

Hogyan spórolj a nyaralás alatt?

Pénzcentrum
2008. június 12. 05:40

Egy kis pötyögéssel rengeteget spórolhatsz A nyári hónapokban az utazási kedv jelentősen megemelkedik és a külföldre utazók többsége a határon túl is használja mobiltelefonját. Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy mennyibe kerül egy gyors úti beszámoló az itthon maradtaknak, csak akkor kapnak fejükhöz, mikor itthon megérkezik a számla a sokkoló összegről. Lássuk, melyik szolgáltatónál mennyibe kerül a roamingolás!

Az Európai Unió tavalyi döntése értelmében az EU tagországain belüli mobilhasználatkor a felhasználó által kezdeményezett hívás percenként maximum nettó 49 eurócentbe, míg a beérkező hívások fogadása legfeljebb nettó 24 eurócentbe kerülhet.

Ennek megfelelően a hazai szolgáltatók is egységes díjszabást alkalmaznak az EU-n belüli mobilhasználatkor, már ami a telefonálásokat illeti. Így híváskezdeményezésért percenként 144 forintot, míg a hívásfogadásért 70,8 forintot számítanak fel.

Nem vonatkozik azonban az egységes díjszabás a szöveges üzenetek, vagyis sms küldésére, valamint az EU-n kívüli országokra, így az egyes tarifák jelentősen, percenként akár több száz forinttal is eltérhetnek, attól függően, hogy a felhasználó honnan hova telefonál, melyik hazai szolgáltató ügyfele, illetve milyen előfizetése, vagy kártyás csomagja van.

Mivel nyakunkon a nyaralás, így megvizsgáltuk, hogy egy horvát, görög, török vagy egyiptomi nyaralás esetében milyen díjakkal számolhatunk, ha az itthoniakkal is tartani szeretnénk a kapcsolatot. Az összehasonlításba bevontuk az USA-t is, hogy egy tengerentúli ország is szerepeljen a vizsgálatban.


Mivel Görögország tagja az Európai Uniónak, így természetesen az onnan kezdeményezett hívások díjai egységesek a szolgáltatók között. Nem úgy a többi, EU-n kívüli országnál.

A Pannon az egyedüli olyan szolgáltató, amelyik előfizetéses és kártyás ügyfelei számára is egységes roaming díjat számít fel, árai azonban egyik megemlített ország esetében sem veszik fel a versenyt a többiek ajánlataival.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A T-Mobile esetében már van némi különbség a két "ügyféltípusnak" felszámított díjak között, némileg olcsóbb szolgáltatást nyújtva az előfizetéses ügyfeleknek. Azonban a szemfüles, és a pénzükért némi fáradságra is hajlandó Domino csomaggal rendelkező ügyfelek sok jelentős összegeket megtakaríthatnak, amennyiben nem egyszerűen felhívják a telefonjukban lévő számot, hanem egy kódsort (*101*telefonszám#) is beütnek elé.

A Vodafone esetében a legnagyobb díjkülönbség (260 forint percenként!) a kártyás és előfizetéses ügyfelek között az Egyesült Államokból történő hívások esetében fedezhető fel. Törökország, Egyiptom és Horvátország esetében a táblázatban feltüntetett árak a Vodafone által preferált hálózatokról történő hívás esetében értendők, amennyiben nem ezekre a hálózatokra csatlakozunk, úgy 340 forintos percdíjjal kell számolni. Érdemes tehát érdeklődni utazás előtt ezekről a hálózatokról!

Jobb, ha fel se veszed a telefont

Mint az ugye ismeretes, a külföldön történő hívás fogadása is pénzbe kerül, de általában még így is jóval olcsóbb fogadni a hívást, mint külföldről hazatelefonálni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem