22 °C Budapest

Hogyan spórolj a nyaralás alatt?

Pénzcentrum
2008. június 12. 05:40

Egy kis pötyögéssel rengeteget spórolhatsz A nyári hónapokban az utazási kedv jelentősen megemelkedik és a külföldre utazók többsége a határon túl is használja mobiltelefonját. Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy mennyibe kerül egy gyors úti beszámoló az itthon maradtaknak, csak akkor kapnak fejükhöz, mikor itthon megérkezik a számla a sokkoló összegről. Lássuk, melyik szolgáltatónál mennyibe kerül a roamingolás!

Az Európai Unió tavalyi döntése értelmében az EU tagországain belüli mobilhasználatkor a felhasználó által kezdeményezett hívás percenként maximum nettó 49 eurócentbe, míg a beérkező hívások fogadása legfeljebb nettó 24 eurócentbe kerülhet.

Ennek megfelelően a hazai szolgáltatók is egységes díjszabást alkalmaznak az EU-n belüli mobilhasználatkor, már ami a telefonálásokat illeti. Így híváskezdeményezésért percenként 144 forintot, míg a hívásfogadásért 70,8 forintot számítanak fel.

Nem vonatkozik azonban az egységes díjszabás a szöveges üzenetek, vagyis sms küldésére, valamint az EU-n kívüli országokra, így az egyes tarifák jelentősen, percenként akár több száz forinttal is eltérhetnek, attól függően, hogy a felhasználó honnan hova telefonál, melyik hazai szolgáltató ügyfele, illetve milyen előfizetése, vagy kártyás csomagja van.

Mivel nyakunkon a nyaralás, így megvizsgáltuk, hogy egy horvát, görög, török vagy egyiptomi nyaralás esetében milyen díjakkal számolhatunk, ha az itthoniakkal is tartani szeretnénk a kapcsolatot. Az összehasonlításba bevontuk az USA-t is, hogy egy tengerentúli ország is szerepeljen a vizsgálatban.


Mivel Görögország tagja az Európai Uniónak, így természetesen az onnan kezdeményezett hívások díjai egységesek a szolgáltatók között. Nem úgy a többi, EU-n kívüli országnál.

A Pannon az egyedüli olyan szolgáltató, amelyik előfizetéses és kártyás ügyfelei számára is egységes roaming díjat számít fel, árai azonban egyik megemlített ország esetében sem veszik fel a versenyt a többiek ajánlataival.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A T-Mobile esetében már van némi különbség a két "ügyféltípusnak" felszámított díjak között, némileg olcsóbb szolgáltatást nyújtva az előfizetéses ügyfeleknek. Azonban a szemfüles, és a pénzükért némi fáradságra is hajlandó Domino csomaggal rendelkező ügyfelek sok jelentős összegeket megtakaríthatnak, amennyiben nem egyszerűen felhívják a telefonjukban lévő számot, hanem egy kódsort (*101*telefonszám#) is beütnek elé.

A Vodafone esetében a legnagyobb díjkülönbség (260 forint percenként!) a kártyás és előfizetéses ügyfelek között az Egyesült Államokból történő hívások esetében fedezhető fel. Törökország, Egyiptom és Horvátország esetében a táblázatban feltüntetett árak a Vodafone által preferált hálózatokról történő hívás esetében értendők, amennyiben nem ezekre a hálózatokra csatlakozunk, úgy 340 forintos percdíjjal kell számolni. Érdemes tehát érdeklődni utazás előtt ezekről a hálózatokról!

Jobb, ha fel se veszed a telefont

Mint az ugye ismeretes, a külföldön történő hívás fogadása is pénzbe kerül, de általában még így is jóval olcsóbb fogadni a hívást, mint külföldről hazatelefonálni.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?