Árfolyamváltozás? Akár 10 ezrekkel is drágulhat a lefoglalt nyaralás!

Pénzcentrum
2008. május 13. 05:40

Mint ahogy arról beszámoltunk egy korábbi cikkünkben, brit utasok körében kisebb port kavart, hogy egyre több utazásszervező igyekszik érvényesíteni azon jogát, miszerint az ügyfelekre háríthatja a lefoglalt utak árfolyamváltozásból eredő költségeit. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a lefoglalás, illetve szerződéskötés időpontjában alkalmazott árfolyam az utazásig jelentősen megváltozik, úgy a szervező felár fizetését kérheti az utastól.

Az online utazási irodák megjelenésének, így a könnyebb elérhetőségnek és kereshetőségnek köszönhetően az utazók jóval korábban megkezdik nyaralásaik megszervezését, mint néhány évvel ezelőtt. Hosszabb idő alatt azonban az árfolyam is nagyobb "kilengéseket" tud produkálni, ami az utazási szerződésben megállapított árnál magasabb díjban realizálódhat.

Külföldi utak esetében az utazásszervezők költségei külföldi valutában merülnek fel, ugyanakkor katalógusaikban az árakat forintban hirdetik meg, és a befizetések, előlegek is forintban realizálódnak, így a foglalástól az utazásig terjedő időszakban bekövetkező árfolyamváltozás jelentősen módosíthat a forintban kifejezett árakon.

Ez ellen a legtöbb utazásszervező úgy védekezik, hogy az utazási szerződésben egy kitételt fogalmaznak meg az árfolyamok meghatározott mértékű változása esetére, magyarul áthárítják az utasra az ezzel kapcsolatos plusz költségeket. A másik alternatíva szintén magasabb árakat eredményez, ekkor már az eredeti árba beépítenek valamennyi biztonsági tartalékot az árfolyam emelkedés esetére. Viszonylag ritka gyakorlat a hazai utazási irodák körében, hogy fedezeti ügylettel próbálnának árfolyamváltozás ellen védekezni. Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy az ilyen ügyletek díja, költsége miatt nem éri meg bizonyos forgalom alatt fedezeti ügyletet kötni.

Kérdésünkre Gyerő Krisztina, a Vista értékesítési és termékfejlesztési igazgatója elmondta, hogy cégüknél már hosszú évek óta nem fordult elő, hogy az árfolyamváltozás miatt felárat kértek volna az utazóktól, mindent elkövetnek azért, hogy ne kelljen rájuk hárítani a többletterheket. A Vista azon kevés utazási iroda közé tartozik, amely fedezeti ügylet kötésével védekezik az árfolyamváltozásból eredő kockázatok ellen. Emellett a katalógusokban feltüntetett árak 5-10 százalék körüli beépített biztonsági tartalékot is tartalmaznak.

Hazánkban a 214/1996. számú kormányrendelet rendelkezik az utazási és utazást közvetítő szerződésről. Ennek értelmében az utazásszervezők és -közvetítők meghatározott esetekben változtathatnak a szerződésben szereplő árakon. Ilyen esetnek minősül többek között a deviza árfolyamának időközi módosulása, amit az utazási iroda tehát az utasra terhelhet.

Ugyanakkor a rendelet nem írja elő azt, hogy milyen mértékű árfolyamváltozás esetén élhet az utazási iroda ezzel a jogával, ellentétben a brit szabályozással, ahol két százaléknál alacsonyabb árfolyamváltozás esetén az utazási iroda köteles viselni a többletterheket.

A rendelet azt azonban kiköti, hogy amennyiben az áron változtatni szeretne az utazásszervező, úgy azt írásban, az indokok feltüntetésével közölnie kell az utassal, méghozzá az indulás előtt legalább 20 nappal. Ezek után azonban már semmilyen körülmények között nem módosíthat a szervező az áron.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen nem lehet akármekkora árváltoztatást az utas torkán lenyomni, 10 százalékot meghaladó esetben az ügyfél elállhat utazási szándékától. Sőt, amennyiben az utazási vállalkozó által felkínált helyettesítő út nem nyeri el az utas tetszését, a befizetett összegen túl még évi 20 százalékos mértékű kamat is megilleti.

Egyes esetekben a szervező is elállhat az úttól. Amennyiben ez nem azért történik, mert nem sikerült elérni meghirdetett minimális létszámot vagy mert elháríthatatlan veszélyeztető körülmény lépett fel, úgy a szervező köteles legalább az eredetivel megegyező értékű utat felajánlani. Máskülönben az utas visszakövetelheti a befizetett összeget, a már említett 20 százalékos kamattal, továbbá az elállás miatt felmerült kár megtérítésével együtt.

Összefoglalva tehát: 10 százalékos áremelést végrehajthat az utazásszervező, amennyiben költségeinek emelkedése ezt indokolja, efelett azonban az eredetivel azonos, vagy magasabb értékű utat köteles az utasnak felajánlani. Amennyiben ezt nem tudja biztosítani vagy az utazó nem kívánja elfogadni a helyettesítő szolgáltatást, úgy visszakövetelheti a befizetett összeget, kamattal együtt.

Az árfolyamok elmúlt egy éves alakulását végignézve, a forint az euróhoz viszonyítva nem mutatott jelentősebb kilengést, a tavaly júliusban tapasztalt erős forinthoz képest is csak hozzávetőleg 8 százalékkal gyengült idén márciusra a hazai fizetőeszköz. Ilyen mértékű árfolyamváltozás esetén az árba épített biztonsági tartalékok még nem indokolnak felárat az utazási irodák részéről.

Forrás: Portfolio.hu

Ennél jóval nagyobb kilengést produkált az elmúlt egy évben a forint-dollár árfolyam, jelentős gyengülést mutatva a dollár. Persze nem valószínű, hogy az utazási irodák ilyen esetben felkeresik ügyfeleiket, hogy kedvezményt adjanak a már befizetett utak árából...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm