Jön a negyedik mobilszolgáltató?

Pénzcentrum
2008. május 23. 13:56

Előfordulhat, hogy már nem kell sokat várnunk arra, hogy a három magyar mobilszolgáltató mellett egy negyedik is megjelenjen. A pletykák szerint a társaság az Invitellel tárgyal, de az utóbbi nem erősítette meg a hírt - értesült az Index.hu.

Tavaly decemberben jelent meg Magyarországon egy Telekom 4 nevű cég, amely már akkor jelezte, hogy virtuális mobilszolgáltatást indítana hazánkban. Magyarán a Vodafone, T-Mobile és Pannon hármas mellett e negyedik cégnél is versenybe szállna az előfizetőkért. A lap információ szerint az új szolgáltató színre lépésére már nem is kell sokat várnunk, de most még nem tudni, hogy a társaság milyen technológiával jelenik majd meg.

Mitől virtuális egy szolgáltató?

A virtuális szolgáltató (MVNO, azaz mobile virtual network operator) úgy kínál mobilszolgáltatást az ügyfeleinek, hogy nem rendelkezik saját frekvenciával, tehát nincs rádiós hálózata, bázisállomásai, tornyai, ezeket ugyanis mind valamelyik mobilszolgáltatótól bérli.

Az MVNO többféle üzleti modell szerint működhet, egyesek alacsony árakkal és átlátható díjstruktúrával próbálnak sok előfizetőt szerezni. Mások viszont a legfejlettebb szolgáltatások iránt érdeklődő embereket próbálják célzottan megszólítani, mert így minden egyes ügyféltől nagy bevételt szerezhetnek. Vannak olyan cégek, amelyek a mobilszolgáltatást más márkához kapcsolják. Ebben az esetben a szolgáltatás kötődhet ruhamárkához, futballcsapathoz, vagy jól ismert kereskedelmi láncokhoz is.

Egy vezetékes szolgáltató is építhet a létező ügyfélbázisára, aminek rengeteg előnye van. A társaság már gyakorlatot szerzett egy kommunikációs hálózat üzemeltetésében, vannak informatikai szakértői, szerverei, számlázó rendszere és ügyfélszolgálata. Így kevesebb eszközt kell bérbe vennie a valódi hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóktól, ezért kevésbé függ tőle, és több pénz maradhat a zsebében. Más iparágban tevékenykedő virtuális szolgáltatóknak azonban kockázatos sok saját eszközt vásárolniuk, mert ezek igen drágák, a haszonkulcs viszont alacsony.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy Index-informátor szerint a Telekom 4 előrehaladott tárgyalásokat folytat az Invitellel, az utóbbi cég azonban nem kívánta kommentálni az értesülésünket. Az Invitel sajtóképviselője az Indexnek megírta, hogy a mobilitást is biztosító telekommunikációs szolgáltatóvá válásnak több alternatíváját is vizsgálják, ugyanakkor a GSM/3G technológiáknál tágabban értelmezik a mobilitás fogalmát. Az Invitel több olyan eszközzel is rendelkezik, amelyek jobb kiaknázásával mobilkommunikációt lehet a jövőben nyújtani.

Van még hely Magyarországon

Noha hazánkban több mobil-előfizetés van, mint amennyi ember, még mindig nőhet a piac, mert nagyon sok embernek még mindig nincs mobiltelefonja. Nemzetközi tapasztalatok valamint a Magyarországon készített üzleti tervekből kiszivárgott információk alapján egy MVNO kezdeti tőkeigénye 500 millió és 2,5 milliárd forint között van, a megtérülés pedig valahol a 100 000 és 150 000 ügyfél között érhető el. Ez a nemzetközi összehasonlításban viszonylag magas ügyfélszám annak köszönhető, hogy nálunk az átlagos egy ügyfélre eső mobil szolgáltatói bevétel (ARPU) nem túl magas. Ugyanakkor a fentiek szerint a piaci tartalékok nagyobbak Magyarországon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem