27 °C Budapest

Itt a változás szele - ingyen sms tömegével?

Pénzcentrum
2008. január 23. 05:55

Havonta megismételt körképünk az internetes telefonálás percdíjai mellett feltünteti az interneten keresztül küldhető SMS-ek díját is. Előbbi területen kevés, az utóbbi esetében azonban annál több változás történt az előző cikkünk óta, ugyanis egyetlen egy szolgáltató kivételével mindenki vevőcsalógatás gyanánt az árcsökkentésre szavazott, sőt, több szolgáltatónál ingyenessé vált a küldés. Persze mint a telefonálás esetében, ez is csak bizonyos feltételek esetén érvényes...

"Kvázi" ingyenhívás

Már a messzi múltban van az az időszak, mikor csupán letöltöttünk egy programot, s a végtelenségig cseveghettünk rajta keresztül ismerőseinkkel. Ma már a legtöbb szolgáltató esetében a 0 forintos percdíjakat a kezdeti időszak után csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha feltöltjük egyenlegünket, de ez is csak korlátozott ideig érvényes. A szolgáltatók többségénél egy feltöltéssel 120 nap ingyen-hívás jogosultságot kapunk, de a VoipCheap esetében például csupán 90 napra jogosít fel bennünket a feltöltés.

A kezdeti időszakra vonatkozóan a szolgáltatók honlapján a tájékoztatók azt már nem közlik - a VoipBuster kivételével -, hogy az újonnan regisztráltak hány perc ingyenhívásra jogosultak, azonban olvasóink tapasztalatai szerint mindössze 60 percet (a VoipBusternél is ennyi a kipróbálási jogosultság).
Persze ha feltöltöttük az egyenlegünket, és megvan a 120 nap is, még akkor sem ér véget a korlátozások világa, mivel 0 forintos percdíjjal 7 napon belül összesen 300 percet telefonálhatunk egy IP-címről, ezután a normál díjat számítják fel, amely általában 1 cent percenként.

Tarifák

Ennek ellenére nem árt, ha mégis végigtekintjük, hogy állnak a tarifák a VoIP-szolgáltatók háza táján! Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, vagy fontban szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.).

Telefon-fronton a két deviza forinttal szembeni drágulása mellett másik lényeges változás nem történt.


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másutt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

Elmondható, hogy az egyes szolgáltatók percdíjainak tekintetében nem tapasztalható változás, azonban az általunk fizetendő percdíjak forint értéke a dollárban és euróban denominált eredeti árak esetében magasabbak az előző havi értékeknél köszönhetően a dollár és az euro drágulásának.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ingyensms, vagy mégsem?

A legtöbb szolgáltató SMS-küldéssel próbál meg újabb vásárlókat szerezni, a Skype kivételével mindegyik szolgáltató csökkentette díjait, sőt, van, ahol bizonyos feltételek esetén ingyen is írhatunk üzenetet. Az euróban közzétett árakat forintra átszámítva közöljük az alábbi táblázatban.


A bizonyos feltételek azt jelentik, hogy csak az a regisztrált felhasználó küldhet sms-t, aki rendelkezik a fentebb már említett ingyen hívásra (és esetünkben sms-ezésre is) feljogosító napokkal. Azt is kikötik a szolgáltatók, hogy fenntartja magának azt a jogot, hogy bizonyos mennyiségű sms elküldése után megváltoztassa a küldési díjakat.

A VoipCheap fair használatot taglaló szabályzatában lefektették az ingyen sms szabályait is, amely szerint minden új felhasználót 5 darab 0 forintos sms illet meg. Aki ennél többet szeretne küldeni, annak legalább 10 euróval fel kell töltenie egyenlegét, amely 3 hónap ingyensms-ezésre jogosít fel. Egy héten maximum 15 nulla forintos sms-t küldhetünk egy IP-címről. Ha valaki túllépi a korlátokat, az alapdíjazás lesz érvényes rá.

Az IP személyes?

Az AP hírügynökség kedden arról tudósított, hogy az Európai Unió adatvédelmi csoportjának elnökének javaslata szerint az IP-címeket személyes információként kell kezelni. Peter Scharr adatvédelmi biztos vezeti a csoportot, amely egy tanulmányt fog készíteni arról, hogy a nagy keresőmotorok - mint például a Google, a Yahoo és a Microsoft - adatvédelmi politikája mennyire felel meg az uniós szabályozásnak.

A biztos egy európai parlamenti meghallgatáson azt az álláspontot fejtette ki, hogy amennyiben valakit az IP-címe alapján azonosítanak, akkor az a számsor személyes adatnak számít. Ezzel a Google egyáltalán nem ért egyet, szerintük ugyanis az IP-cím a számítógép, s nem az azt használó személye azonosítására szolgál.

Scharr elismerte, hogy az IP-cím nem minden esetben személyes, nem minden alkalommal kapcsolható egy adott személyhez. Így például az internetkávézókban több ember is használja ugyanazt a gépet. Persze ezek a kivételek nem állították meg azon oldalak szaporodását, amelyek arra szakosodtak, hogy egy IP-cím begépelésével kiadják azt, hogy az kihez, vagy mely céghez kapcsolható.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?