A telefon függőséget okoz: tavaly 298 milliárd percet beszéltünk!

Pénzcentrum
2007. december 13. 11:00

Az emberek előszeretettel lógnak órákat a telefonon a rokonokkal, barátokkal beszélgetve. Amióta ez az ügyes kis találmány már mindenki számára elérhető a piacon, szinte alig van, akinek ne lenne vezetékes vagy mobilt telefonja. De mennyit is ülünk a telefonon ténylegesen?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nemzetközi hívások a tavalyi év során összesen 298 milliárd percet tettek ki a TeleGeography kutatócég vizsgálata szerint. Ez azt jelenti, hogy a Föld minden lakosa közel 45 percet beszélt telefonon, ebbe beletartozik a kisbabáktól kezdve mindenki, még azok is, akiknek nincs telefonja. Vagyis az átlag ettől valószínűleg lényegesen magasabb.


A telekommunikációs cégek az utóbbi években egyre inkább a VOIP hálózatokat szeretik, ami a távközlés egy olyan formája, ahol a beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem interneten vagy más, szintén IP-alapú hálózaton folyik.

2005-ben a kommunikáció ilyen formájának növekedése mindössze 10 százalékos volt, ami az elmúlt 20 év legalacsonyabb növekedési üteme. De a beszéd nem áll meg, ugyanis a lassuló növekedés annak róható fel, hogy egyre elterjedtebb a számítógépen keresztül történő beszélgetés, mint a Skype, amibe viszont már nem kapcsolódik be a telefon. 2006-ban 14,1 millió hívást bonyolítottak be Skype-on keresztül...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?