16 °C Budapest

Ingyen is meg nem is - olcsó karácsonyi telefonálás?

Pénzcentrum
2007. december 19. 05:40

Mint arra már előző VoIP-körképünkben is felhívtuk a figyelmet, az igazi ingyenesség elveszett az internetes telefonálás világában, hiszen több szolgáltató is egyenlegfeltöltéshez köti az ingyenes telefonálási lehetőséget. A percdíjak tekintetében nagy változás - a dollár árfolyamváltozásán kívül - nem történt, inkább SMS-fronton változtattak a szereplők.

Mézesmadzag

Már a messzi múltban van az az időszak, mikor csupán letöltöttünk egy programot, s a végtelenségig cseveghettünk rajta keresztül ismerőseinkkel. Ma már a legtöbb szolgáltató esetében a 0 forintos percdíjakat a kezdeti időszak után csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha feltöltjük egyenlegünket, de ez is csak korlátozott ideig érvényes. A szolgáltatók többségénél egy feltöltéssel 120 nap ingyen-hívás jogosultságot kapunk, de a VoipCheap esetében például csupán 90 napra jogosít fel bennünket a feltöltés.

A kezdeti időszakra vonatkozóan a szolgáltatók honlapján a tájékoztatók azt már nem közlik - a VoipBuster kivételével -, hogy az újonnan regisztráltak hány perc ingyenhívásra jogosultak, azonban olvasóink tapasztalatai szerint mindössze 60 percre (a VoipBusternél is ennyi a kipróbálási jogosultság).

Persze ha feltöltöttük az egyenlegünket, és megvan a 120 nap is, még akkor sem ér véget a korlátozások világa, mivel 0 forintos percdíjjal 7 napon belül összesen 300 percet telefonálhatunk egy IP-címről, ezután a normál díjat számítják fel, amely általában 1 cent percenként.

Tarifák

Ennek ellenére nem árt, ha mégis végigtekintjük, hogy állnak a tarifák a VoIP-szolgáltatók háza táján! Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, vagy fontban szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak).


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másutt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elmondható, hogy az egyes szolgáltatók percdíjainak tekintetében nem tapasztalható változás, azonban az általunk fizetendő percdíjak forint értéke a dollárban denominált eredeti árak esetében magasabbak az előző havi értékeknél köszönhetően a dollár drágulásának.

SMS interneten keresztül

A legtöbb szolgáltató SMS-küldéssel próbál meg újabb vásárlókat szerezni, illetve a régi tagok pénztárcáját valamivel vékonyabbá varázsolni. Az euróban közzétett árakat forintra átszámítva közöljük az alábbi táblázatban.


SMS-ek tekintetében a tarifák kiegyenlítése volt megfigyelhető, leginkább a díjak emelésén keresztül.

Lobbiznak a szolgáltatók

Az Európai Bizottság mintegy egy hónappal ezelőtt azt a szabályozási javaslatot tette, hogy a VoIP-szolgáltatók tegyék lehetővé hálózataikon a segélyhívásokat. A britek ezt olyannyira komolyan vették, hogy 2008. szeptemberétől ott már kötelező lesz ezt biztosítani.

A szolgáltatók ezen törekvés ellenében hozták létre a VON Coalition Europe elnevezésű lobbicsoportot, annak érdekében, hogy tájékoztassák a döntéshozókat arról, hogy ne álljanak az innováció útjába, és képesek legyenek a fejlődés irányába tekinteni. A vezető szolgáltatók, köztük a Skype sem ért egyet a segyélhívások biztosításának kötelezettségével, ugyanis véleményük szerint a VoIP inkább komplementere a hagyományos telefon-szolgáltatóknak, mintsem helyettesítője.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem