19 °C Budapest

Hol éri meg az ünnepekre bevásárolni? - Meglepetések itthon és külföldön

Pénzcentrum
2007. november 19. 09:15

Határ közelében élő honfitársaink korábban benzinért és sörért jártak át Szlovákiába, néhány évvel ezelőtt egy tank benzinen ezer forintot takaríthattak meg, a sör a felébe került. Ma már azonban megfordult a bevásárlóturizmus iránya: a szlovákok utaznak inkább Magyarországra és Ausztriába - írja a Népszabadság.

Az osztrák határ mentén élők Parndorfba járnak át vásárolni, ahol négy szupermarket kínálata közül válogathatnak. Meg is teszik, hiszen a magyarokat elsősorban az akciós termékek vonzzák, az itteninél jobb árat csak ekkor lehet kapni. Az osztrák kereskedők elsősorban a tejtermékeket, a húskészítményeket, a gyümölcsöt, a sört, a kávét és a csokoládét árazzák le vevőcsalogató gyanánt. A ruhanemű ára megegyezik a hazaival, de nagyobb a választék, mondják azok, akik a határ túloldaláról öltözködnek. Az ünnepek közeledtével egyre többen mennek át játékokat vásárolni a bőséges kínálat és az alacsonyabb ár miatt. A legújabb Barbie-babák harminc százalékkal olcsóbbak Ausztriában, mint a hazai játékboltokban. Győrben egy éve nyílt meg a régió legnagyobb bevásárlóközpontja, amely alaposan felbolygatta a térség kereskedelmi életét. A cég egy reprezentatív felmérést készíttetett, amelynek eredménye szerint a hétvégi vásárlók közül minden ötödik Szlovákiából érkezik. Ők elsősorban elektronikai cikkeket és ruházati terméket vásárolnak Magyarországon.

A Népszabadság múlt hét szerdán mértefel az árakat a Győrtől 20 kilométerre lévő Nagymegyeren és a Mosonmagyaróvártól 25 kilométerre lévő Parndorf áruházaiban, illetve a Győr melletti hazai bevásárlóközpontban. Az átszámításnál a határ menti pénzváltók alkalmazott árait vették figyelembe: egy koronáért hét forint nyolcvan fillért, míg Hegyeshalomban - szerdán - 254 forintot kellett fizetni egy euróért.

A bevásárlókosárba az alapélelmiszerek mellé néhány különleges terméket is került: így benzin, egy doboz mindenütt kapható cigaretta és egy üveg égetett szeszes ital (az összehasonlíthatóság végett itt is nemzetközi márkát vettünk alapul). Magyarország ezen termékek miatt lett a legdrágább - bár a benzin itt a legolcsóbb, a szeszes ital olyan drága volt, hogy csak emiatt kerül az általunk választott "kosár" a legtöbbe nálunk. A Jim Beam dupla annyi nálunk, mint Ausztriában, de negyedével kevesebbet kérnek el érte a szlovákiai Nagymegyeren is, mint Győr mellett.

Tankolni és cigarettát vásárolni viszont nálunk érdemes. Egy liter 95-ös benzin 38,50 koronába, vagyis 300 forintba kerül Szlovákiában, és 1,30 euróba (330 forintba), Magyarországon - Győr mellett, szerdán - 289 forintért lehetett tankolni. A Marlboro nálunk 580 forint, Szlovákiában 80 korona (624 Ft), Ausztriában pedig 3,90 euró (990 Ft).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sörözni viszont Ausztriában éri meg: itt a német sör dobozáért 0,43 eurót (109 forintot) fizettek. Szlovákiában egy rekesz fácános vagy egy karton kecskés sörrel sem jár rosszul a magyar turista, üvegenként, illetve dobozonként 17 koronába, 132 forintba kerülnek - Magyarországon a kecskés dobozos sörért 149 forintot kellett fizetni. Ráadásul Szlovákiában a csapolt fácános korsójáért is csak ugyancsak 17 koronát kérnek az első falu, Medve kiskocsmájában.
Szlovákia azért bevásárlásra se rossz - egyedül a hús drágább, mint Magyarországon, igaz, ez egyedül annyival dobja meg az élelmiszerkosár árát, hogy így drágábban végez az ember, mint ha maradt volna otthon. Ausztriában viszont a magyarok is olcsóbban juthatnak a sertéshúshoz. Egyebekben az árak az osztrák központban általában magasabbak voltak, míg a magyar-szlovák összehasonlításban kiegyenlített a verseny: egyes termékek itt, mások ott olcsóbbak, így az igényektől függ az, kinek hol éri meg inkább élelmiszert bevásárolni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44