Bevásárlási sokk: egyre drágábban eszünk...

Pénzcentrum
2007. október 25. 10:00

Egyre kevésbé tud a világ mezőgazdasági termelése lépést tartani a növekvő élelmiszer-, takarmány- és bioüzemanyag-kereslettel, a gyakori természeti csapások miatt a készletek leapadtak, az árak pedig az egekbe szöktek - írja a Világgazdaság.

A világpiaci búzaárak január óta háromnegyedével emelkedtek, a kukorica pedig már tavaly a duplájára drágult. Olaszországban már ki is mutatták, hogy a megugrott árak miatt a lakosság háromnegyede visszafogta az élelmiszer-fogyasztását.

A helyzetre az oroszok és a kínaiak a rájuk jellemző árszabályozással reagáltak: az orosz kormány közlése szerint sikerült rábírni a nagy gyártókat és kereskedőket, hogy az év végéig az október 15-i szinten fagyasszák be az alapvető élelmiszerek árait.

Magyarországon a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló körképéből is látható drasztikus drágulás után rövid távon már csak minimális mértékű emelkedésre számítanak a szakértők, jövőre azonban újabb számottevő drágulási hullámmal lehet számolni.

A kiskereskedelmi adatok szerint hazánkban a lakosság alig csökkentette idén élelmiszer-fogyasztását, helyette a rugalmasabb keresletű, iparcikk jellegű termékek forgalma csökkent érzékelhetőbben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?