Bevásárlási sokk: egyre drágábban eszünk...

Pénzcentrum
2007. október 25. 10:00

Egyre kevésbé tud a világ mezőgazdasági termelése lépést tartani a növekvő élelmiszer-, takarmány- és bioüzemanyag-kereslettel, a gyakori természeti csapások miatt a készletek leapadtak, az árak pedig az egekbe szöktek - írja a Világgazdaság.

A világpiaci búzaárak január óta háromnegyedével emelkedtek, a kukorica pedig már tavaly a duplájára drágult. Olaszországban már ki is mutatták, hogy a megugrott árak miatt a lakosság háromnegyede visszafogta az élelmiszer-fogyasztását.

A helyzetre az oroszok és a kínaiak a rájuk jellemző árszabályozással reagáltak: az orosz kormány közlése szerint sikerült rábírni a nagy gyártókat és kereskedőket, hogy az év végéig az október 15-i szinten fagyasszák be az alapvető élelmiszerek árait.

Magyarországon a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló körképéből is látható drasztikus drágulás után rövid távon már csak minimális mértékű emelkedésre számítanak a szakértők, jövőre azonban újabb számottevő drágulási hullámmal lehet számolni.

A kiskereskedelmi adatok szerint hazánkban a lakosság alig csökkentette idén élelmiszer-fogyasztását, helyette a rugalmasabb keresletű, iparcikk jellegű termékek forgalma csökkent érzékelhetőbben.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?