Öngyilkos szlogen a Tescótól: hol a határ?

Pénzcentrum
2007. május 14. 05:40

Vezet a Metro, lesben áll az Auchan A Tesco bejáratánál óriási transzparens hirdette, hogy a hipermarketek királya most még olcsóbban kínálja számos termékét. Gyakorlott próbavásárlóként nem dőlünk már be a "legkisebb is számít" szlogenre épülő olcsó-imázsnak, különösen akkor nem, amikor havi rendszerességű bevásárló körképünk több mint egy éve alatt soha nem fizettünk még ilyen elképesztően sokat a Tesco kasszájánál. A Pénzcentrum.hu árukosarát most átlagosan mintegy 9,7%-kal drágábban tudtuk beszerezni, mint egy évvel korábban, az előző havi szinthez képest azonban átlagosan valamelyest mérséklődtek az árak. A reklámok helyett lássuk, hova érdemes betérni, ha tényleg a legkisebb is számít!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást bemutató grafikon továbbra is a Metro elsőségéről árulkodik, igaz hogy az aranyérmes versenyző meredek áremelése újra versenybe hozta az Auchant, a kosár egészére vetített különbség ugyanis minimálisra csökkent. Érdemes még egy pillantást vetni a Tesco értékeire, melyek szabad szemmel láthatóan is utolérték a nem éppen diszkont és nem is hipermarket kategóriába tartozó Kaiser's-t, ami azért joggal nevezhető kis túlzásnak az ár-fókuszú reklámhadjárat fényében... (Persze mindenki a piaci pozíciója fényében áraz...)


Az év/év alapú árváltozást szemlélve ismét a liszt és a kenyér, egymással összefüggő drágulását emelhetjük ki amellett, hogy mostanra nem maradt olyan termék a listán, melyért kevesebbet fizettünk volna a hétvégén, mint egy évvel korábban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Minden egy helyen: hova érdemes menni?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06