2 °C Budapest

Öngyilkos szlogen a Tescótól: hol a határ?

Pénzcentrum
2007. május 14. 05:40

Vezet a Metro, lesben áll az Auchan A Tesco bejáratánál óriási transzparens hirdette, hogy a hipermarketek királya most még olcsóbban kínálja számos termékét. Gyakorlott próbavásárlóként nem dőlünk már be a "legkisebb is számít" szlogenre épülő olcsó-imázsnak, különösen akkor nem, amikor havi rendszerességű bevásárló körképünk több mint egy éve alatt soha nem fizettünk még ilyen elképesztően sokat a Tesco kasszájánál. A Pénzcentrum.hu árukosarát most átlagosan mintegy 9,7%-kal drágábban tudtuk beszerezni, mint egy évvel korábban, az előző havi szinthez képest azonban átlagosan valamelyest mérséklődtek az árak. A reklámok helyett lássuk, hova érdemes betérni, ha tényleg a legkisebb is számít!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást bemutató grafikon továbbra is a Metro elsőségéről árulkodik, igaz hogy az aranyérmes versenyző meredek áremelése újra versenybe hozta az Auchant, a kosár egészére vetített különbség ugyanis minimálisra csökkent. Érdemes még egy pillantást vetni a Tesco értékeire, melyek szabad szemmel láthatóan is utolérték a nem éppen diszkont és nem is hipermarket kategóriába tartozó Kaiser's-t, ami azért joggal nevezhető kis túlzásnak az ár-fókuszú reklámhadjárat fényében... (Persze mindenki a piaci pozíciója fényében áraz...)


Az év/év alapú árváltozást szemlélve ismét a liszt és a kenyér, egymással összefüggő drágulását emelhetjük ki amellett, hogy mostanra nem maradt olyan termék a listán, melyért kevesebbet fizettünk volna a hétvégén, mint egy évvel korábban.


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Minden egy helyen: hova érdemes menni?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?