5 °C Budapest

Húsba vágó áremelések: egyetlen hónap alatt 50%?

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 05:40

Nem pihentek augusztusban sem... Egyik legérdekesebb hónapját tudhatja maga mögött a Pénzcentrum.hu immár másfél éve működő bevásárló körképe, jelen összeállítás elkészítésekor ugyanis azzal szembesültünk, hogy a vizsgált üzletek közül egy kivételével mindenhol most vásárolhattuk meg árukosarunkat a legmagasabb árszinten. A hosszútávú rekord mellé a termékszintű áralakulásban is volt mit csodálni: a liszt átlagára ugyanis egy hónap alatt több mint 50%-kal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest pedig csaknem 80%-kal kell többet fizetni érte. Az üzletek rangsora ugyan nem változott sokat, mégis van mit nézni az elmúlt hetek történésein!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti bontásban ábrázolt áralakulást szemlélve a legfőbb látnivalót az adja, hogy szinte minden egység árszintje újabb magaslatra tört, kivételt ez alól a Metro jelentett csekély mértékű csökkentésével kilóg a sorból és továbbra is birtokolja a legolcsóbb helyezést. A grafikonon is jól látszik, hogy az üzletek sorrendje nem változott.


Az előző év azonos időszakához viszonyított áralakulást bemutató grafikonról árrobbanása miatt szinte kilóg a finomliszt, melynek ezúttal külön grafikont is szenteltünk, a számok ugyanis nem éppen mindennapiak. Mivel a kenyér költségeinek túlnyomó többségét a liszt teszi ki, nem meglepő év/év alapon mely termék szerezte meg a drágulási ezüstérmet. Csak annak örülhetünk, hogy a legtöbb láncnak van saját péksége és a kenyér egyfajta csali-termékként funkcionál, drágulása így egyelőre (?) nem követi a liszt áremelkedésének ütemét.A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Húsba vágó áremelések...

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?