18 °C Budapest

Húsba vágó áremelések: egyetlen hónap alatt 50%?

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 05:40

Nem pihentek augusztusban sem... Egyik legérdekesebb hónapját tudhatja maga mögött a Pénzcentrum.hu immár másfél éve működő bevásárló körképe, jelen összeállítás elkészítésekor ugyanis azzal szembesültünk, hogy a vizsgált üzletek közül egy kivételével mindenhol most vásárolhattuk meg árukosarunkat a legmagasabb árszinten. A hosszútávú rekord mellé a termékszintű áralakulásban is volt mit csodálni: a liszt átlagára ugyanis egy hónap alatt több mint 50%-kal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest pedig csaknem 80%-kal kell többet fizetni érte. Az üzletek rangsora ugyan nem változott sokat, mégis van mit nézni az elmúlt hetek történésein!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti bontásban ábrázolt áralakulást szemlélve a legfőbb látnivalót az adja, hogy szinte minden egység árszintje újabb magaslatra tört, kivételt ez alól a Metro jelentett csekély mértékű csökkentésével kilóg a sorból és továbbra is birtokolja a legolcsóbb helyezést. A grafikonon is jól látszik, hogy az üzletek sorrendje nem változott.


Az előző év azonos időszakához viszonyított áralakulást bemutató grafikonról árrobbanása miatt szinte kilóg a finomliszt, melynek ezúttal külön grafikont is szenteltünk, a számok ugyanis nem éppen mindennapiak. Mivel a kenyér költségeinek túlnyomó többségét a liszt teszi ki, nem meglepő év/év alapon mely termék szerezte meg a drágulási ezüstérmet. Csak annak örülhetünk, hogy a legtöbb láncnak van saját péksége és a kenyér egyfajta csali-termékként funkcionál, drágulása így egyelőre (?) nem követi a liszt áremelkedésének ütemét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Húsba vágó áremelések...

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?