3 °C Budapest

Drasztikus lépés a Corától! - Hol vásárolhatsz legolcsóbban?

Pénzcentrum
2006. december 11. 05:30

Elszánta magát a Cora és a Plus... A Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló körképének előző felvonásaiban árukosarunk havi drágulási ütemének mérséklődéséről számolhattunk be, míg mostanra - részben az ünnepi akcióknak köszönhetően - egyenesen olcsóbbak lettek a kiválasztott árucikkek, legalábbis átlagosan. Üzletenkénti bontásban korábban a Plust és a Corát emeltük ki, mint érthetetlenül drága versenyzőket. Előbbi jelentős árcsökkenéssel követelt helyet magának a középmezőnyben, míg a Cora a mintánkban szereplő üzletében drasztikus árcsökkentést hajtott végre, mellyel csaknem a legdrágább üzletből a második legolcsóbbá lépett elő. (Jövő hónapban talán máshova látogatunk el...) Lássuk, hol éri meg leginkább elintézni az ünnepi nagybevásárlást, a mezőny ugyanis jelentősen átrajzolódott!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az alábbi grafikon körképünk márciusi indulása óta szemlélteti a felvázolt árukosár mosópor nélküli árának változását. Az ábra magáért beszél, látható hogy újra a Metro lett a legolcsóbb, a Cora pedig észbekapott és az egekből lejjebb szállította árait. A Plus helyezésének is jót tett az árak megnyirbálása, az egykor legolcsóbb Auchan azonban gyakorlatilag a Kaiser's-zel egy szintre repítette kosarunk árát.

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mit hol érdemes megvenni?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35