Nagy pofon a Metrónak: nehogy mi kapjuk háromszorosan vissza!

Pénzcentrum
2007. július 9. 05:40

Ilyen mélyen még sosem volt a Metro Havi rendszerességű bevásárló körképünk legújabb felvonásában azt tapasztaltuk, hogy a Pénzcentrum.hu árukosarát a kiválasztott üzletekben átlagosan 1,3%-kal olcsóbban szerezhettük be, mint egy hónappal korábban. Az árcsökkenés mellett érdemes az eredmények közül kiemelni, hogy a legolcsóbb és legdrágább üzlet közti áreltérés kosarunkra vetítve 10% alá csökkent. A sokak által várt árcsökkenést elsősorban az erősen akciózó Plus és a Kaiser's drasztikus lépéseinek köszönhetjük, a dobogó legfelső fokán azonban továbbra is az Auchan áll, a korábbi verhetetlen bajnok Metrót pedig már a Plus is beelőzte! Kérdés, hogy az akciók mennyire bizonyulnak tartósnak, illetve hogy lejáratukat követően többszörösen megfizettetik-e az üzletek vásárlóikkal a szebb hetek okozta esetleges kiesést, melyre azért láttunk már példát.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az árváltozást szemléltető grafikonon jól látható, hogy az árcsúcsot jelképező Kaiser's akciói révén számottevően csökkent a legolcsóbb és legdrágább választás közti differencia, az ársáv szűkülése mellett azonban érdemes megjegyezni, hogy a Tesco-nak végre sikerült a Cora alá áraznia magát, a Plus árainak meredek alábukása pedig magáért beszél. Kíváncsian várjuk, hogy a szűk termékpalettára összpontosító diszkontlánc akciója mennyire lesz tartós illetve, hogy később duplán megkérik-e az árát. (Ilyet korábban több kiskereskedelmi egység esetében is tapasztaltunk már...)


Az év/év alapú árváltozást bemutató grafikont szemlélve láthatjuk, hogy árukosarunkra vetítve 7,6%-os az éves infláció mértéke, a termékek drágulását illetően azonban meglehetősen szélsőséges értékeket találunk szűk palettánkon is. A liszt és a kenyér egymással összefüggő drágulását szemlélve nem sok jót ígér a kilátásba helyezett további áremelés, így elég nagy biztonsággal előre jelezhető, hogy ezen két termék áll majd élen egy ideig a drágulási toplistánkon. A másik végletet rendszerint a számtalanszor leakciózott fogkrém jelenti, nem volt ez másképpen most sem...


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Semmi nem marad rejtve

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?