13 °C Budapest

Bekeményít a fogyasztóvédelem

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 09:30

A fogyasztók széles körét megkárosító cégek eztán erőteljesebb fellépésre és keményebb bírságolásra számíthatnak. A következő években fokozatosan és jelentősen bővül a felügyelet létszáma - adja hírül a Világgazdaság.

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója utalt arra, hogy jelenleg a fogyasztóvédelmi bírságnak nincsen felső határa. A következő évekre vonatkozó koncepció alapján azonban megfontolandó lehet egy bírságmaximum meghatározása, természetesen százmilliós nagyságrendben.

Mint arról a Pénzcentrum is hírt adott, szeptember elsejétől működik az egységes hatóság. A területi jelenlétben lényeges változás nem történt, a régiós központok mellett változatlanul fontos szerepet töltenek be a megyei kirendeltségek.

Az eddig 211 főt alkalmazó felügyelet most 26, jövőre 155, két év múlva pedig 99 fővel bővül a tervek szerint. Az összevonás egyelőre nem jár feladatváltozással, azonban folynak az egyeztetések arról, hogy az NFH általános hatáskört kapjon minden olyan kérdésben, amely a fogyasztók érdekeit közvetve vagy közvetlenül érintheti.

A főigazgató szerint az új szervezet munkájában számos feladat kap a korábbinál nagyobb hangsúlyt, így például az internetes vásárlások, vagy a termékbemutatókkal egybekötött "kirándulásos" ügyletek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előkészületek folynak azzal kapcsolatosan is, hogy az egymillió forintnál magasabb bírsággal sújtott cégek, illetve ügyek hamarosan a nyilvánosság elé kerülhessenek.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?