Bekeményít a fogyasztóvédelem

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 09:30

A fogyasztók széles körét megkárosító cégek eztán erőteljesebb fellépésre és keményebb bírságolásra számíthatnak. A következő években fokozatosan és jelentősen bővül a felügyelet létszáma - adja hírül a Világgazdaság.

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója utalt arra, hogy jelenleg a fogyasztóvédelmi bírságnak nincsen felső határa. A következő évekre vonatkozó koncepció alapján azonban megfontolandó lehet egy bírságmaximum meghatározása, természetesen százmilliós nagyságrendben.

Mint arról a Pénzcentrum is hírt adott, szeptember elsejétől működik az egységes hatóság. A területi jelenlétben lényeges változás nem történt, a régiós központok mellett változatlanul fontos szerepet töltenek be a megyei kirendeltségek.

Az eddig 211 főt alkalmazó felügyelet most 26, jövőre 155, két év múlva pedig 99 fővel bővül a tervek szerint. Az összevonás egyelőre nem jár feladatváltozással, azonban folynak az egyeztetések arról, hogy az NFH általános hatáskört kapjon minden olyan kérdésben, amely a fogyasztók érdekeit közvetve vagy közvetlenül érintheti.

A főigazgató szerint az új szervezet munkájában számos feladat kap a korábbinál nagyobb hangsúlyt, így például az internetes vásárlások, vagy a termékbemutatókkal egybekötött "kirándulásos" ügyletek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előkészületek folynak azzal kapcsolatosan is, hogy az egymillió forintnál magasabb bírsággal sújtott cégek, illetve ügyek hamarosan a nyilvánosság elé kerülhessenek.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06