11 °C Budapest

Számlahiány a Média Markt-ban: "mert hülye azért nem vagyok..."

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 05:40

Egy érdekes esetre hívta fel az egyik olvasónk a figyelmünket, bárhogyan is szeretett volna számlát kérni az egyik Média Markt áruházban az általa megvásárolni kívánt termékről, nem kapott. Miért nem? Nos a válasz korántsem egyszerű...

Történt ugyanis néhány nappal ezelőtt, hogy egy lelkes, akkor még magát vásárlónak gondoló olvasónk besétált a debreceni Média Markt áruházba, hogy megvásároljon egy laptopot.

Miután kiválasztotta a számára legmegfelelőbb terméket és végighallgatta az eladó bíztató szavait. Az áruhitelt kínáló hölgy pultjához vette az irányt, hogy megkérdezze, tényleg ingyen van-e az ingyen hitel. Miután az ügyintéző hölgyet sikerült meggyőzni arról, hogy az adószám nem egyezik meg a születési dátummal és a hitelfedezeti biztosítás is csak választható opció nem pedig a szerződés szerves része, elindult a vevőszolgálat irányába.

Gondolta feltesz néhány kérdést a garanciáról és tisztázza azt, hogy ki tud neki egy számlát írni a vásárlásról, a pénztáros vagy a vevőszolgálat vagy az információ. A garanciával nem is lett volna semmi probléma, viszont a számlával kapcsolatos kérdésére adott válasz felzaklatta nem csak Őt, hanem a Media Markt vezetőségét és a Fogyasztóvédelem munkatársait is. Ugyanis a Média Markt-nál nem kaphat számlát az, aki áruhitelre vásárol, legalábbis az ügyintéző hölgy szerint. Elmondása alapján, ugyanis a hitelre vett termékek végső soron még ki sincsenek fizetve, tehát számlát sem lehet róla kiállítani. (?)

Ezek után emberünk természetesen lemondott az akciós laptop és az ingyen hitel minden előnyeiről és sietve elhagyta az áruházat.

A történet hallatán bennünk is megfogalmazódott a kérdés: miért nincs egy áruhitellel finanszírozott termék kifizetve és mi köze van a finanszírozás módjának a termék vásárlását bizonyító számlához?

Ezt a kérdést feltettük telefonon keresztül a debreceni áruház vevőszolgálati munkatársának, akik egy belső szabályzatra hivatkozott számlázás ügyben, ami tiltja a bármilyen számla kiállítását hitelre történő vásárlás esetében. Majd megkérdeztük Suba Tamást, az áruház egyik igazgatóját is, aki nem tudott ilyen szabályzatról, de megígérte, hogy utánanéz. Visszahívást idáig nem kaptunk tőle.

Kaptunk viszont Szánthó Balázstól, a Média Markt koncepciómenedzserétől. Aki elmondta, hogy amennyiben egy árut hitelre vásárolnak áruházukban és a vevő igényli a számla kiállítását, azt minden további nélkül teljesítik. Azzal viszont fontos tisztában lennünk, hogy a számla csak annak a nevére szólhat, aki az áruhitelt felvette és az árut megvásárolta.

A Media Markt áruházakkal szerződéses kapcsolatban álló bank kizárólag magánszemélyek részére teszi lehetővé az áruhitel folyósítását. Amennyiben a Bank az adott magánszemély vonatkozásában az áruhitel iránti kérelmet kedvezően bírálja el, és a folyósítás megtörténik, úgy természetesen nincs akadálya annak, hogy a magánszemély részére az áruház számlát állítson ki a hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően (a termék birtokba adásával egyidejűleg).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos kiemelni, hogy ha az áruhitelt a vevő magánszemélyként igényli, de a számlán vevőként egy jogi személyt (gazdasági társaságot) kíván megjelöltetni, az áruház akkor jár el helyesen, ha az ilyen tartalmú számla kiállítását megtagadja. A számlán feltüntetett adattartalomnak a valós gazdasági eseményt kell tükröznie: a tényleges vásárlótól eltérő névre kiállított számla tartalmilag hiteltelennek minősül mind a számviteli törvény, mind a tételes adójogszabályok értelmében.

Szánthó úr elmondása alapján, az áruház belső szabályzatai minden tekintetben összhangban állnak a hatályos jogszabályi rendelkezésekkel, azok egyetlen, a jogszabályi hierarchiában magasabb szinten álló rendelkezéssel sem ütközhetnek, és nem is ütköznek.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem akartak magánszemély nevére sem számlát kiállítani az áruházban, azt a választ kaptuk, hogy a munkatársak nem értelmezték jól a belső szabályozást és félreértés történt.

Kathi Attila a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője elmondta, hogy a fent említett esetben ki kellett volna állítani a számlát az áruház munkatársainak, ugyanis a finanszírozás módja nem lehet döntő tényező egy bizonylat kiadása esetében. Ettől a gyakorlattól nem térhet el a cég belső szabályzata sem. Például, amikor egy gépjármű vásárlást finanszírozunk hitelből akkor is kapunk számlát a termékről. Amennyiben a magánszemély szeretne számlát kapni, akkor azt ki kell állítani függetlenül attól, hogy fel tudja azt használni vagy sem.

Összefoglalva tehát, ha bárhol vásárolunk egy terméket és bármilyen finanszírozási formát választunk, akkor is jogunk van számlát kérni a kereskedőnek pedig kötelessége kiállítani azt. A számla azonban csak a vásárló nevére szólhat, ez fokozottan igaz abban az esetben ha az adott árut idegen forrásból finanszírozzuk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem