23 °C Budapest

Számlahiány a Média Markt-ban: "mert hülye azért nem vagyok..."

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 05:40

Egy érdekes esetre hívta fel az egyik olvasónk a figyelmünket, bárhogyan is szeretett volna számlát kérni az egyik Média Markt áruházban az általa megvásárolni kívánt termékről, nem kapott. Miért nem? Nos a válasz korántsem egyszerű...

Történt ugyanis néhány nappal ezelőtt, hogy egy lelkes, akkor még magát vásárlónak gondoló olvasónk besétált a debreceni Média Markt áruházba, hogy megvásároljon egy laptopot.

Miután kiválasztotta a számára legmegfelelőbb terméket és végighallgatta az eladó bíztató szavait. Az áruhitelt kínáló hölgy pultjához vette az irányt, hogy megkérdezze, tényleg ingyen van-e az ingyen hitel. Miután az ügyintéző hölgyet sikerült meggyőzni arról, hogy az adószám nem egyezik meg a születési dátummal és a hitelfedezeti biztosítás is csak választható opció nem pedig a szerződés szerves része, elindult a vevőszolgálat irányába.

Gondolta feltesz néhány kérdést a garanciáról és tisztázza azt, hogy ki tud neki egy számlát írni a vásárlásról, a pénztáros vagy a vevőszolgálat vagy az információ. A garanciával nem is lett volna semmi probléma, viszont a számlával kapcsolatos kérdésére adott válasz felzaklatta nem csak Őt, hanem a Media Markt vezetőségét és a Fogyasztóvédelem munkatársait is. Ugyanis a Média Markt-nál nem kaphat számlát az, aki áruhitelre vásárol, legalábbis az ügyintéző hölgy szerint. Elmondása alapján, ugyanis a hitelre vett termékek végső soron még ki sincsenek fizetve, tehát számlát sem lehet róla kiállítani. (?)

Ezek után emberünk természetesen lemondott az akciós laptop és az ingyen hitel minden előnyeiről és sietve elhagyta az áruházat.

A történet hallatán bennünk is megfogalmazódott a kérdés: miért nincs egy áruhitellel finanszírozott termék kifizetve és mi köze van a finanszírozás módjának a termék vásárlását bizonyító számlához?

Ezt a kérdést feltettük telefonon keresztül a debreceni áruház vevőszolgálati munkatársának, akik egy belső szabályzatra hivatkozott számlázás ügyben, ami tiltja a bármilyen számla kiállítását hitelre történő vásárlás esetében. Majd megkérdeztük Suba Tamást, az áruház egyik igazgatóját is, aki nem tudott ilyen szabályzatról, de megígérte, hogy utánanéz. Visszahívást idáig nem kaptunk tőle.

Kaptunk viszont Szánthó Balázstól, a Média Markt koncepciómenedzserétől. Aki elmondta, hogy amennyiben egy árut hitelre vásárolnak áruházukban és a vevő igényli a számla kiállítását, azt minden további nélkül teljesítik. Azzal viszont fontos tisztában lennünk, hogy a számla csak annak a nevére szólhat, aki az áruhitelt felvette és az árut megvásárolta.

A Media Markt áruházakkal szerződéses kapcsolatban álló bank kizárólag magánszemélyek részére teszi lehetővé az áruhitel folyósítását. Amennyiben a Bank az adott magánszemély vonatkozásában az áruhitel iránti kérelmet kedvezően bírálja el, és a folyósítás megtörténik, úgy természetesen nincs akadálya annak, hogy a magánszemély részére az áruház számlát állítson ki a hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően (a termék birtokba adásával egyidejűleg).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos kiemelni, hogy ha az áruhitelt a vevő magánszemélyként igényli, de a számlán vevőként egy jogi személyt (gazdasági társaságot) kíván megjelöltetni, az áruház akkor jár el helyesen, ha az ilyen tartalmú számla kiállítását megtagadja. A számlán feltüntetett adattartalomnak a valós gazdasági eseményt kell tükröznie: a tényleges vásárlótól eltérő névre kiállított számla tartalmilag hiteltelennek minősül mind a számviteli törvény, mind a tételes adójogszabályok értelmében.

Szánthó úr elmondása alapján, az áruház belső szabályzatai minden tekintetben összhangban állnak a hatályos jogszabályi rendelkezésekkel, azok egyetlen, a jogszabályi hierarchiában magasabb szinten álló rendelkezéssel sem ütközhetnek, és nem is ütköznek.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem akartak magánszemély nevére sem számlát kiállítani az áruházban, azt a választ kaptuk, hogy a munkatársak nem értelmezték jól a belső szabályozást és félreértés történt.

Kathi Attila a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője elmondta, hogy a fent említett esetben ki kellett volna állítani a számlát az áruház munkatársainak, ugyanis a finanszírozás módja nem lehet döntő tényező egy bizonylat kiadása esetében. Ettől a gyakorlattól nem térhet el a cég belső szabályzata sem. Például, amikor egy gépjármű vásárlást finanszírozunk hitelből akkor is kapunk számlát a termékről. Amennyiben a magánszemély szeretne számlát kapni, akkor azt ki kell állítani függetlenül attól, hogy fel tudja azt használni vagy sem.

Összefoglalva tehát, ha bárhol vásárolunk egy terméket és bármilyen finanszírozási formát választunk, akkor is jogunk van számlát kérni a kereskedőnek pedig kötelessége kiállítani azt. A számla azonban csak a vásárló nevére szólhat, ez fokozottan igaz abban az esetben ha az adott árut idegen forrásból finanszírozzuk.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?