5 °C Budapest

Sláger a deviza, újra talpon az autólízing

Pénzcentrum
2007. május 21. 15:00

A bankszektor eredménye 20,5 százalékkal javult 2007 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg a pénzügyi vállalkozások esetében 39,9 százalékos volt az eredménynövekedés. Így a bankok 120,9 milliárd forint, a pénzügyi vállalkozások pedig 16,4 milliárd forint adózott eredményt értek el a negyedév során - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

Bankszektor

A bankszektor mérlegfőösszege 2007. márciusában 21 217,2 milliárd forintot tett ki, amely mintegy 346 milliárd forinttal magasabb az előző hónapnál.

A forint hitelállományon belül a folyószámlahitelek, valamint az egyéb hitelek folytatták növekedésüket, a március végi lakossági forint hitelállományokon belül 9,2 illetve 1,6 százalékos arányt képviselnek.


A lakáscélú hitelek állományát tekintve folytatódott a forintban denominált állomány csökkenése, az év harmadik hónapjának végén 1 617,2 milliárd forintot tett ki. A devizahitelek állománynövekedésének üteme azonban megtorpant, március végére az állomány 981,8 milliárd forintot tett ki.


A forint folyószámlahitelek (206,4 millilárd forint), valamint egyéb hitelek (35,4 milliárd forint) népszerűsége folytatta emelkedését, ezzel szemben a hazai devizában denominált fogyasztási hitelek (370,8 milliárd forint) terén enyhe visszaesés érezhető.


A bankszektor által a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya tovább növekedett, 2007. március végére elérte a 3 204,3 milliárd forintot. Újra növekedésnek lendült a mikrovállalati hitelezés, igaz mellette a közép- és kisvállalkozások hitelezése visszaszorulóban van.


A háztartások által a bankokban elhelyezett devizabetétek állománya tovább csökkent, míg a forintbetét-állományban kismértékű emelkedés volt tapasztalható.

A bankszektor fizetőképessége a tavalyi év harmadik negyedévében tapasztalt csökkenés után emelkedett, a fizetőképességi mutató 11,86 százalékos volt az idei első negyedév végén. A minősítési kötelezettség alá eső tételek állománya emelkedett, 31 891,9 milliárd forintra. A problémamentes állomány emelkedett, de szinten növekedett a rossz, a kétes és az átlag alatti állomány is. Ennek ellenére a problémamentes és rossz hitelek egymáshoz viszonyított aránya nagymértékben csökkent, amely a forint erősödésének és a vélhetően csökkenő bedőlt hitelek arányának köszönhető.


Pénzügyi vállalkozások

A pénzügyi vállalkozások mérlegfőösszege 13,6 milliárd forinttal haladta meg a 2006. december végi állományt, így 2 249,3 milliárd forintot tett ki. Az első félévi eredmény jóval meghaladja az előző év azonos időszakában elért adózott eredményt, március végén 24,2 milliárd forintot tett ki.

Mind az ingatlanfinanszírozásból, mind a gépjármű-finanszírozásból származó bruttó ügyfélkövetelés emelkedett, igaz ez utóbbi kisebb 4,1, míg előbbi 6,85 százalékos mértékben. Az előző év azonos időszakához képest a céltartalékok 7,7 százalékos emelkedése a portfolió minőségének romlására utal.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?