7 °C Budapest

Sláger a deviza, újra talpon az autólízing

Pénzcentrum
2007. május 21. 15:00

A bankszektor eredménye 20,5 százalékkal javult 2007 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg a pénzügyi vállalkozások esetében 39,9 százalékos volt az eredménynövekedés. Így a bankok 120,9 milliárd forint, a pénzügyi vállalkozások pedig 16,4 milliárd forint adózott eredményt értek el a negyedév során - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bankszektor

A bankszektor mérlegfőösszege 2007. márciusában 21 217,2 milliárd forintot tett ki, amely mintegy 346 milliárd forinttal magasabb az előző hónapnál.

A forint hitelállományon belül a folyószámlahitelek, valamint az egyéb hitelek folytatták növekedésüket, a március végi lakossági forint hitelállományokon belül 9,2 illetve 1,6 százalékos arányt képviselnek.


A lakáscélú hitelek állományát tekintve folytatódott a forintban denominált állomány csökkenése, az év harmadik hónapjának végén 1 617,2 milliárd forintot tett ki. A devizahitelek állománynövekedésének üteme azonban megtorpant, március végére az állomány 981,8 milliárd forintot tett ki.


A forint folyószámlahitelek (206,4 millilárd forint), valamint egyéb hitelek (35,4 milliárd forint) népszerűsége folytatta emelkedését, ezzel szemben a hazai devizában denominált fogyasztási hitelek (370,8 milliárd forint) terén enyhe visszaesés érezhető.


A bankszektor által a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya tovább növekedett, 2007. március végére elérte a 3 204,3 milliárd forintot. Újra növekedésnek lendült a mikrovállalati hitelezés, igaz mellette a közép- és kisvállalkozások hitelezése visszaszorulóban van.


A háztartások által a bankokban elhelyezett devizabetétek állománya tovább csökkent, míg a forintbetét-állományban kismértékű emelkedés volt tapasztalható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankszektor fizetőképessége a tavalyi év harmadik negyedévében tapasztalt csökkenés után emelkedett, a fizetőképességi mutató 11,86 százalékos volt az idei első negyedév végén. A minősítési kötelezettség alá eső tételek állománya emelkedett, 31 891,9 milliárd forintra. A problémamentes állomány emelkedett, de szinten növekedett a rossz, a kétes és az átlag alatti állomány is. Ennek ellenére a problémamentes és rossz hitelek egymáshoz viszonyított aránya nagymértékben csökkent, amely a forint erősödésének és a vélhetően csökkenő bedőlt hitelek arányának köszönhető.


Pénzügyi vállalkozások

A pénzügyi vállalkozások mérlegfőösszege 13,6 milliárd forinttal haladta meg a 2006. december végi állományt, így 2 249,3 milliárd forintot tett ki. Az első félévi eredmény jóval meghaladja az előző év azonos időszakában elért adózott eredményt, március végén 24,2 milliárd forintot tett ki.

Mind az ingatlanfinanszírozásból, mind a gépjármű-finanszírozásból származó bruttó ügyfélkövetelés emelkedett, igaz ez utóbbi kisebb 4,1, míg előbbi 6,85 százalékos mértékben. Az előző év azonos időszakához képest a céltartalékok 7,7 százalékos emelkedése a portfolió minőségének romlására utal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06