23 °C Budapest

Az ügynökök hálójában: mit tehet az ügyfél?

Pénzcentrum
2007. május 9. 05:40

Manapság már szinte lépten-nyomon terméküket kínálgató ügynökökbe botlunk. Nekik köszönhetően az egekbe szöknek a biztosítók és bankok díjbevételei. De meddig tartható fenn ez a folyamat ? És hogyan válasszuk ki a számunkra a legmegfelelőbb tanácsadót?

Dicső múlt

Az USA-ban a különböző pénzügyi termékek (biztosítás, befektetési jegyek, hitelek) jelentős részét tradicionálisan nem a bankfiókokban, vagy a biztosítók ügyfélszolgálatain, hanem a különböző ügynökhálózatokon, illetve független pénzügyi tanácsadókon keresztül értékesítik. Nyugat-Európában a 80-as évek végétől kezdve is mindinkább teret nyert ez az értékesítési forma.

A növekedés motorját a bankok és a biztosítók különböző költségcsökkentési technikái adják. A pénzintézetek a beszűkült növekedési lehetőségek miatt mindinkább a költségeik lefaragásával tudták a profitjukat növelni. Ehhez a leghatékonyabb költségmegtakarítási formát választották, leépítették saját értékesítő hálózatukat és külső ügynökhálózatokkal dolgoztattak. Ezáltal jelentősen csökkentek a személyi költségek, igaz a szerzési költségek szinten maradtak, illetve növekedtek, de ezt kompenzálta a meredeken növekvő díjbevétel.

Ezt a tendenciát meglovagolva, a tengerentúlon és Nyugat-Európában, a 80-as és a 90-es években számos, kifejezetten pénzügyi termékek közvetítésére szakosodott ügynöki cég jött létre - részben persze beépített ("kiszervezett") banki-biztosítói szakemberekből -, melyek egyre népesebb mobil hálózatot építettek ki. Közülük a legsikeresebbek több pénzintézet - biztosító termékeit kínálva, s a multi - level - marketing (MLM) fogásit alkalmazva gyorsan nagy, olykor tőzsdei cégekké nőttek fel.

Dinamikus növekedés
A Deutsche Bank Research és a McKinsey tanulmánya szerint 2005-ben Nyugat-Európában az életbiztosítási termékek 66 %-át a befektetési termékeknek pedig a 84%-át még mindig kizárólag "saját" csatornákon keresztül adják el. Ám az úgynevezett független pénzügyi tanácsadók aránya már most is 20, illetve 16 %, s ez az idézett tanulmány szerint öt éven belül akár 25, illetve 26 %-ra emelkedhet.

Hazai vizeken - Nem árt az óvatosság

Magyarországon is sorra alakulnak a pénzügyi termékek közvetítésével foglalkozó tanácsadó cégek, ám az e csatornán keresztül megvalósuló értékesítés aránya ma még minden kategóriában lényegesen alatta marad a nyugat-európainak. Tehát bőven van még tere a növekedésnek.

Azonban a fejlett piacokon végbemenő folyamatok - legyen szó akár értékesítési csatornákról, akár piaci szabályozásról - késleltetve megjelennek a hazai viszonylatban is.

Korábban leginkább a biztosítások területén volt jellemző a közvetítői értékesítési forma, ami nem véletlen: egyrészt a törvényi szabályozás is ezen a területen volt a legmegengedőbb, az elérhető jutalék pedig itt volt a legmagasabb.

A közvetítő tanácsadó cégek/független ügynökhálózatok ma már megközelítőleg az eladások 15 %-át generálják a hazai életbiztosítási piacon, valamivel kisebb azonban a szerepük a hitelek közvetítésében (ez azonban erős növekvő tendenciát mutat), míg a befektetési termékek (befektetési jegyek)területén szinte nem is mérhetően alacsony.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ez utóbbinál a szigorúbb törvényi szabályozás mellett az is közrejátszik, hogy az elérhető jutalék e termékcsoportokban meglehetősen alacsony. A befektetési alapokat leginkább a unit-linked termékeken keresztül értékesítik a közvetítők.

Ráadásul a hitelközvetítéshez kapcsolódik egyfajta negatív attitűd is, ami abból adódik, hogy az állami támogatású hiteleknél 2001-2003 között megfigyelt boom idején számos kókler próbált lakáshitelt "közvetíteni", gyors hitelügyintézést ígérve a hitelképteleneknek is.

Nem véletlen, hogy a PSZÁF egyik legfőbb feladatának a piac ezen szegmensében ma is az engedély nélküli hitelközvetítők kiszűrését tartja.

Fényes jövő - Hogyan válasszunk tanácsadót?

Éppen ezért fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb közvetítővel kerüljünk kapcsolatba.

A piacon a legtöbb közvetítő függetlennek vallja magát. De valójában mit is jelent ez? Amennyiben egy közvetítő több pénzintézet több azonos szükségletet kielégítő termékét is tartja a portfoliójában, elmondhatja magáról, hogy valóban független. Abban az esetben például, ha egy közvetítő egy hitelintézet lakáshitelét, egy biztosító életbiztosítását, egy másik biztosító lakásbiztosítását és egy pénzintézet gyorskölcsönét tudja kínálni az ügyfeleinek, akkor az nem független. Mivel igaz, hogy több társasággal áll kapcsolatban, de egy adott szükségletre csak egy terméket tud kínálni.

A következő fontos lépés, hogy megfelelő referenciával és szakmai tudással rendelkező közvetítőt válasszunk partnernek. Természetesen, most sokakban felvetődik a kérdés, hogy miként győződhet meg a közvetítő függetlenségéről és szaktudásáról. Nos erre is van megoldás!

Már hazánkban is működik olyan honlap, Pénzszerző.hu néven, amely segítségével egyszerűen megversenyeztethetjük a közvetítőket. Az oldalon regisztrálva kiválaszthatjuk, hogy milyen pénzügyi problémánkra keresünk megoldást - banki, biztosítási és befektetési területen - majd a egy egyszerű űrlap kitöltésével ajánlatot kérhetünk az oldalon szereplő közvetítőktől. Tehát egyszerre több közvetítő ajánlatát kérhetjük be és kényelmesen, találkozókra járás és hosszú beszélgetések helyett, egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy mely közvetítő ajánlata s referenciái a legmeggyőzőbb a számunkra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44