6 °C Budapest

Az ügynökök hálójában: mit tehet az ügyfél?

Pénzcentrum
2007. május 9. 05:40

Manapság már szinte lépten-nyomon terméküket kínálgató ügynökökbe botlunk. Nekik köszönhetően az egekbe szöknek a biztosítók és bankok díjbevételei. De meddig tartható fenn ez a folyamat ? És hogyan válasszuk ki a számunkra a legmegfelelőbb tanácsadót?

Dicső múlt

Az USA-ban a különböző pénzügyi termékek (biztosítás, befektetési jegyek, hitelek) jelentős részét tradicionálisan nem a bankfiókokban, vagy a biztosítók ügyfélszolgálatain, hanem a különböző ügynökhálózatokon, illetve független pénzügyi tanácsadókon keresztül értékesítik. Nyugat-Európában a 80-as évek végétől kezdve is mindinkább teret nyert ez az értékesítési forma.

A növekedés motorját a bankok és a biztosítók különböző költségcsökkentési technikái adják. A pénzintézetek a beszűkült növekedési lehetőségek miatt mindinkább a költségeik lefaragásával tudták a profitjukat növelni. Ehhez a leghatékonyabb költségmegtakarítási formát választották, leépítették saját értékesítő hálózatukat és külső ügynökhálózatokkal dolgoztattak. Ezáltal jelentősen csökkentek a személyi költségek, igaz a szerzési költségek szinten maradtak, illetve növekedtek, de ezt kompenzálta a meredeken növekvő díjbevétel.

Ezt a tendenciát meglovagolva, a tengerentúlon és Nyugat-Európában, a 80-as és a 90-es években számos, kifejezetten pénzügyi termékek közvetítésére szakosodott ügynöki cég jött létre - részben persze beépített ("kiszervezett") banki-biztosítói szakemberekből -, melyek egyre népesebb mobil hálózatot építettek ki. Közülük a legsikeresebbek több pénzintézet - biztosító termékeit kínálva, s a multi - level - marketing (MLM) fogásit alkalmazva gyorsan nagy, olykor tőzsdei cégekké nőttek fel.

Dinamikus növekedés
A Deutsche Bank Research és a McKinsey tanulmánya szerint 2005-ben Nyugat-Európában az életbiztosítási termékek 66 %-át a befektetési termékeknek pedig a 84%-át még mindig kizárólag "saját" csatornákon keresztül adják el. Ám az úgynevezett független pénzügyi tanácsadók aránya már most is 20, illetve 16 %, s ez az idézett tanulmány szerint öt éven belül akár 25, illetve 26 %-ra emelkedhet.

Hazai vizeken - Nem árt az óvatosság

Magyarországon is sorra alakulnak a pénzügyi termékek közvetítésével foglalkozó tanácsadó cégek, ám az e csatornán keresztül megvalósuló értékesítés aránya ma még minden kategóriában lényegesen alatta marad a nyugat-európainak. Tehát bőven van még tere a növekedésnek.

Azonban a fejlett piacokon végbemenő folyamatok - legyen szó akár értékesítési csatornákról, akár piaci szabályozásról - késleltetve megjelennek a hazai viszonylatban is.

Korábban leginkább a biztosítások területén volt jellemző a közvetítői értékesítési forma, ami nem véletlen: egyrészt a törvényi szabályozás is ezen a területen volt a legmegengedőbb, az elérhető jutalék pedig itt volt a legmagasabb.

A közvetítő tanácsadó cégek/független ügynökhálózatok ma már megközelítőleg az eladások 15 %-át generálják a hazai életbiztosítási piacon, valamivel kisebb azonban a szerepük a hitelek közvetítésében (ez azonban erős növekvő tendenciát mutat), míg a befektetési termékek (befektetési jegyek)területén szinte nem is mérhetően alacsony.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez utóbbinál a szigorúbb törvényi szabályozás mellett az is közrejátszik, hogy az elérhető jutalék e termékcsoportokban meglehetősen alacsony. A befektetési alapokat leginkább a unit-linked termékeken keresztül értékesítik a közvetítők.

Ráadásul a hitelközvetítéshez kapcsolódik egyfajta negatív attitűd is, ami abból adódik, hogy az állami támogatású hiteleknél 2001-2003 között megfigyelt boom idején számos kókler próbált lakáshitelt "közvetíteni", gyors hitelügyintézést ígérve a hitelképteleneknek is.

Nem véletlen, hogy a PSZÁF egyik legfőbb feladatának a piac ezen szegmensében ma is az engedély nélküli hitelközvetítők kiszűrését tartja.

Fényes jövő - Hogyan válasszunk tanácsadót?

Éppen ezért fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb közvetítővel kerüljünk kapcsolatba.

A piacon a legtöbb közvetítő függetlennek vallja magát. De valójában mit is jelent ez? Amennyiben egy közvetítő több pénzintézet több azonos szükségletet kielégítő termékét is tartja a portfoliójában, elmondhatja magáról, hogy valóban független. Abban az esetben például, ha egy közvetítő egy hitelintézet lakáshitelét, egy biztosító életbiztosítását, egy másik biztosító lakásbiztosítását és egy pénzintézet gyorskölcsönét tudja kínálni az ügyfeleinek, akkor az nem független. Mivel igaz, hogy több társasággal áll kapcsolatban, de egy adott szükségletre csak egy terméket tud kínálni.

A következő fontos lépés, hogy megfelelő referenciával és szakmai tudással rendelkező közvetítőt válasszunk partnernek. Természetesen, most sokakban felvetődik a kérdés, hogy miként győződhet meg a közvetítő függetlenségéről és szaktudásáról. Nos erre is van megoldás!

Már hazánkban is működik olyan honlap, Pénzszerző.hu néven, amely segítségével egyszerűen megversenyeztethetjük a közvetítőket. Az oldalon regisztrálva kiválaszthatjuk, hogy milyen pénzügyi problémánkra keresünk megoldást - banki, biztosítási és befektetési területen - majd a egy egyszerű űrlap kitöltésével ajánlatot kérhetünk az oldalon szereplő közvetítőktől. Tehát egyszerre több közvetítő ajánlatát kérhetjük be és kényelmesen, találkozókra járás és hosszú beszélgetések helyett, egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy mely közvetítő ajánlata s referenciái a legmeggyőzőbb a számunkra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm