1 °C Budapest

Elérkezett az internettel felszerelt repülők korszaka?

Pénzcentrum
2007. április 3. 15:00

Úgy tűnik, meg vannak számlálva a napjai annak, hogy a repülőn nem tudunk kapcsolatba lépni a "Földdel", így például az irodánkkal sem. Amerikában több éves huzavona után egy éven belül összeülnek a légitársaságok, hogy egyeztessék a repülés közbeni internet-használat biztosításának lehetőségét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tengerentúlon egyelőre érvényben van még a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tiltása a repülőgépes telefonálásra. Ennek ellenére az FCC már kiárusította a repülős telefonáláshoz szükséges rádiófrekvenciákat, sőt néhány távközlési társaság már több rendszert is sikeresen tesztelt.

Eddig azonban még nem tett egyik légi közlekedési vállalat sem ajánlatot, mivel egyrészt magas költségekkel járna a beszerelés, másrészt a pilóták körében is ellenérzést váltott ki a rendszer. Ugyanakkor a légi telefonálás Európában úgy tűnik egyre gyorsabban terjed, így a tengerentúlon, a versenyképesség megtartása érdekében is rákényszerülhetnek a döntésre társaságok. A telefonálási technológia a jelenlegi szinten azonban még korlátozott használatot engedélyez, egyidejűleg összesen 14 hívást lehet lebonyolítani a gépeken.

Amerikában akad, amit a telefonálásnál sokkal inkább üdvözölnek a társaságok, az internet-szolgáltatás repülőgépekre történő bevezetése. Az AirCell 31,3 millió dollárt fizetett egy, a telefonszolgáltatásra már használt rádiófrekvenciáért, hogy újraossza azt az internetes és mobilszolgáltatásra. Az internet-szolgáltatás beindítására mind az FCC, mind a Szövetségi Légügyi Hatóság rábólintott.

Az AirCell olyan szolgáltatás kiépítését tervezi, mely a laptopok, illetve egyéb, wi-fi képes eszközök internethez való csatlakozását teszi lehetővé. A társaság szerint a szolgáltatás nem lesz drágább a földi wi-fi-nél, egy utas maximum 10 dollárt (1850 forintot) fizet majd egy napi használatért. Azonban az interneten keresztüli telefonszolgáltatás (például a Skype) nem lesz használható, mivel azt az AirCell blokkolja. Kivételt ez alól kizárólag a pilóták, a légiutas kísérők képeznek majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20