4 °C Budapest

Elérkezett az internettel felszerelt repülők korszaka?

Pénzcentrum
2007. április 3. 15:00

Úgy tűnik, meg vannak számlálva a napjai annak, hogy a repülőn nem tudunk kapcsolatba lépni a "Földdel", így például az irodánkkal sem. Amerikában több éves huzavona után egy éven belül összeülnek a légitársaságok, hogy egyeztessék a repülés közbeni internet-használat biztosításának lehetőségét.

A tengerentúlon egyelőre érvényben van még a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tiltása a repülőgépes telefonálásra. Ennek ellenére az FCC már kiárusította a repülős telefonáláshoz szükséges rádiófrekvenciákat, sőt néhány távközlési társaság már több rendszert is sikeresen tesztelt.

Eddig azonban még nem tett egyik légi közlekedési vállalat sem ajánlatot, mivel egyrészt magas költségekkel járna a beszerelés, másrészt a pilóták körében is ellenérzést váltott ki a rendszer. Ugyanakkor a légi telefonálás Európában úgy tűnik egyre gyorsabban terjed, így a tengerentúlon, a versenyképesség megtartása érdekében is rákényszerülhetnek a döntésre társaságok. A telefonálási technológia a jelenlegi szinten azonban még korlátozott használatot engedélyez, egyidejűleg összesen 14 hívást lehet lebonyolítani a gépeken.

Amerikában akad, amit a telefonálásnál sokkal inkább üdvözölnek a társaságok, az internet-szolgáltatás repülőgépekre történő bevezetése. Az AirCell 31,3 millió dollárt fizetett egy, a telefonszolgáltatásra már használt rádiófrekvenciáért, hogy újraossza azt az internetes és mobilszolgáltatásra. Az internet-szolgáltatás beindítására mind az FCC, mind a Szövetségi Légügyi Hatóság rábólintott.

Az AirCell olyan szolgáltatás kiépítését tervezi, mely a laptopok, illetve egyéb, wi-fi képes eszközök internethez való csatlakozását teszi lehetővé. A társaság szerint a szolgáltatás nem lesz drágább a földi wi-fi-nél, egy utas maximum 10 dollárt (1850 forintot) fizet majd egy napi használatért. Azonban az interneten keresztüli telefonszolgáltatás (például a Skype) nem lesz használható, mivel azt az AirCell blokkolja. Kivételt ez alól kizárólag a pilóták, a légiutas kísérők képeznek majd.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?