Árammal hálózatot - konnektorból jön a net?

Pénzcentrum
2007. január 23. 14:00

Aki nem vágyik arra, hogy otthonában vezetékek tömkelege képezzen közlekedési akadályt, vagy egyszerűen csak nem ért eléggé egy otthoni vezetékes hálózat telepítéséhez, annak nem csupán a wi-fi nyújthat megoldást. Egy új, az elektromos hálózatra építő technológia alakult ki, amely már hazánkban is elérhetővé vált. Egyesek az elektromos hálózatban látják az internet jövőjét, mások szerint azonban az elektromos hálózat térnyerése csak időleges. Mindenesetre megnéztük mi is kell ahhoz, hogy otthoni hálózatot tudjunk kiépíteni a minél inkább elrejteni kívánt, azonban annál inkább szükséges konnektorokon keresztül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Áramban a jövő?

Az internetmegosztást tehát nem csupán vezetékes otthoni hálózat, és router segítségével érhetjük el. Vezeték nélküli hálózatot wi-fi segítségével is kiépíthetünk, ezzel már egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

A legújabb technológiai megoldás a vezetékmentes hálózatmegosztásra, illetve otthoni hálózat kiépítésére az elektromos hálózat igénybe vétele. Ehhez mindössze (természetesen a szükséges számítógépek, internet előfizetés, ethernet/USB kábelek mellett) úgynevezett Powerline adapterekre van szükségünk. A készüléketeket mindössze a konnektorba kell dugni, majd egy Ethernet kábellel, vagy az USB-s készülékeket USB-kábellel a megfelelő számítógépbe dugva építhetjük ki a hálózatot.

Mik a feltételek?

Az elektromos hálózaton keresztüli kommunikációs, vagyis (Powerline) eszközöket, technológiát kialakító cégek létrehoztak egy szövetséget, amely a HomePlug Powerline Alliance nevet viseli. Ez az ipari szövetség különböző szabványokat dolgozott ki az elektronikai eszközök közötti kommunikációra vonatkozóan, melyeknél az adatátvitelhez szükséges közvetítő szerepét az elektromos hálózat tölti be. A szövetségnek többek között olyan neves informatikai cégek a tagjai, mint az Intel, vagy a Motorola.

A jelenleg érvényben lévő 1.0-s szabvány szerint a Powerline eszközök az elektromos hálózat frekvenciája felett kommunikálnak, ami azt jelenti, hogy a hálózathasználat egy lakásra, vagy irodára korlátozódik. A jelek erőssége (hasonlóan a mikrohullámú jelekkel kommunikáló wi-fi-hez), s emiatt a kommunikáció sebessége a távolság növekedésével egyidejűleg csökkenhet.

Az eszközöket kizárólag 230 voltos hálózathoz lehet csatlakoztatni. A Powerline készülékek nagy többsége csak akkor tud egymással kommunikálni, ha közös fázishoz csatlakoztatják őket (egy átlagos lakásban ez nem okozhat gondot, azonban egy családi házban erre már figyelni kell).

Lassan a testtel! - nem olcsó mulatság

Ugyanakkor manapság még nem olyan egyszerű és főképp nem olcsó dolog beszerezni hazánkban egy elektromos hálózati, vagyis Powerline adaptert. Az adapter egyébként nem csupán az angol elnevezés alatt található meg, hanem terjedőben van az informatika világában merőben szokatlan francia nyelvű rövidítése is (CPL - Courant Porteur en Ligne).

Megnéztük mennyibe kerül egy-egy itthoni webáruházban kapható adapter, természetesen a teljesség igénye nélkül. Az árakat figyelve azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezekből az eszközökből legalább kettőt kell vásárolnunk, ha működő otthoni internet-megosztást szeretnénk létrehozni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Miért jobb, mint a wifi?

A wi-fi mikrohullámú jelei megakadhatnak, illetve a falak gátolhatják a jelek áramlását. Az elektromos hálózattal ilyen gond nincs, amíg villanyórába, vagy trafóba nem ütközünk. Szakemberek szerint ráadásul a Powerline hálózat nagyobb biztonságot ad, mint a wi-fi, ugyanakkor kétségtelen, hogy egy otthoni wi-fi hálózat jóval olcsóbban kiépíthető.

Erős idegzetűek akár kombinálhatják a kétféle hálózat-megosztást, tehát a Powerline adatátvitelhez akár wi-fi-t is csatlakoztathatnak, illetve további routerekkel oszthatják meg az internetet.

Mit hoz a jövő?

A HomePlug Powerline Alliance nem csupán a számítógépek internetmegosztására vonatkozó szabványt bocsátott ki. A HomePlug AV nevet viselő szabvány már az elektromos hálózaton keresztüli műsorátvitelre vonatkozik, tehát a jövőben várhatóan már szórakoztató elektronikai eszközeinket is csatlakoztathatjuk egymáshoz, s nem csak az áram miatt dugjuk majd ezeket az eszközöket a konnektorba. A HomePlug BPL (Broadband Powerline) szabvány pedig az elektromos hálózattal érkező szélessávú internettel kapcsolatos.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?