7 °C Budapest

Netezz egyszerre több géppel! - már nem álom...

Pénzcentrum
2007. január 11. 12:00

A kényelem csúcsát jelenti, mikor kedvenc fotelünkben elhelyezkedve az ölünkbe vesszük laptopunkat, s egy gombnyomásra legkedvesebb oldalunkat böngészhetjük. Mindehhez nem kell vezetékekkel teleaggatni a lakást, ugyanis a Wi-Fi (azaz wireless-fidelity) rendelkezésünkre áll.

ADSL, kábelés vezeték nélküli internet - hagyományosan

A vezeték nélküli internetes szolgáltatók rádió- vagy mikrohullámokon alapuló internet kínálnak. Megnéztük, mit kínálnak a teljesség igénye nélkül néhány szolgáltató az 1024 kb/s-os sávszélességű kategóriában, az árak minden lehetséges esetben az új előfizetések megkötésére vonatkoznak.

A legtöbb szolgáltatónál kikötik, hogy az internet szolgáltatást egyidejűleg csupán egyetlen géppel vehetjük igénybe. A Mikrowebnél van lehetőség 2-10 darab gép csatlakoztatására is, azonban ezért a Multi csomagért havonta 7 200 forinttal többet kell fizetnünk.

A többi vizsgált vezeték nélküli internetszolgáltatónál már nincs arra lehetőség, hogy több gépes előfizetést rendeljünk.

A lakásba szélessávú elérést biztosító ADSL vagy kábel Internet előfizetést is kérhetünk, azonban ezekhez általában szintén csupán egyetlen előfizető csatlakozhat egyidejűleg.

Megnéztünk két szolgáltatót, hogy náluk a jelenleg érvényes akciók keretében milyen csomagok találhatóak, a T-Online és a UPC tekintetében eltérés egyáltalán nem tapasztalható. Hangsúlyozzuk, hogy az alábbi ajánlatok nem fedik a teljes kínálatot, a szemléltetés kedvéért ragadtunk ki néhányat közülük.És a Wi-Fi?

Maguk a szolgáltatók is kínálnak lehetőséget Wi-Fi elérés otthoni kiépeítésére, lássuk a medvét!

Az Invitelnél ADSL előfizetés mellett kínálnak Wi-Fi csomagot, amely egy routert és egy hálózati adaptert tartalmaz. Az oldalon kiemelik, hogy a szerkezetet beüzemelve egyetlen előfizetésen keresztül tudnak egyidejűleg több gépről is a hálózaton száguldani.

Emellett a már említett Wi-Fi csomag, amely egy D-link DI 524 vezeték nélküli routert és egy D-link G-122 USB vezeték nélküli USB hálózati adaptert tartalmaz, bruttó 24 990 forintba kerül. A modem akár 54 Mbites adatátvitelre képes, ugyanakkor egyidejűleg több gép csatlakoztatása sávszélveszteséget okozhat.

Ha úgynevezett hotspotok mellett lakunk (amennyiben notebook-unk, vagy PC-nk rendelkezik a megfelelő eszközökkel, ezekről lentebb bővebben olvashat az érdeklődő) használati díj ellenében csatlakozhatunk a szélessávú vezeték nélküli hálózathoz, lássuk milyen időkorlátos elérést kínál néhány szolgáltató:


Wi-Fi-t saját kezűleg?

Saját kezűleg is készíthetünk lakásunkba vezeték nélküli internetet, ehhez egy Wi-Fi routerbe kell beruháznunk. Ha a szolgáltató nem is árul vezeték nélküli internetezéshez alkalmas routert, a különböző számítástechnikai üzletekben hozzájuk lehet jutni.

Mivel vesszük az adást?

A legújabb notebook-ok már általában rendelkeznek beépített WLAN kártyával, azaz képesek külön eszköz nélkül venni a router adását.

Amennyiben azonban régebbi a notebook-unk, vagy asztali PC-t szeretnénk rákötni az otthoni hálózatra, akkor még egy eszközt be kell szereznünk, a használathoz. PC esetében USB vagy PCI kártyára van szükség, s egy régebbi típusú notebookhoz az előzőeken kívül PCMCIA kártya is csatlakoztatható.

A D-Link DWL-G122-es adaptere a Pixmania-nál 6 845, az Extreme Digital-nal pedig 7 700 forintot kóstál. A webáruházak oldalait böngészve ráakadtunk néhány szettre is, amely a router mellett egy USB adaptert is tartalmaz.

Azonban nem árt tudni, hogy az otthon összeszerelt Wi-Fi sokkal sérülékenyebb az illetéktelen behatolókkal szemben, mint vezetékes társa. Így legyünk résen, s miután beüzemeltük a szolgáltatást, tegyünk meg minden lehetséges óvintézkedést (például jelszavas védelem, SSID Broadcast kikapcsolása).

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?