12 °C Budapest

Netezz egyszerre több géppel! - már nem álom...

Pénzcentrum
2007. január 11. 12:00

A kényelem csúcsát jelenti, mikor kedvenc fotelünkben elhelyezkedve az ölünkbe vesszük laptopunkat, s egy gombnyomásra legkedvesebb oldalunkat böngészhetjük. Mindehhez nem kell vezetékekkel teleaggatni a lakást, ugyanis a Wi-Fi (azaz wireless-fidelity) rendelkezésünkre áll.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

ADSL, kábelés vezeték nélküli internet - hagyományosan

A vezeték nélküli internetes szolgáltatók rádió- vagy mikrohullámokon alapuló internet kínálnak. Megnéztük, mit kínálnak a teljesség igénye nélkül néhány szolgáltató az 1024 kb/s-os sávszélességű kategóriában, az árak minden lehetséges esetben az új előfizetések megkötésére vonatkoznak.

A legtöbb szolgáltatónál kikötik, hogy az internet szolgáltatást egyidejűleg csupán egyetlen géppel vehetjük igénybe. A Mikrowebnél van lehetőség 2-10 darab gép csatlakoztatására is, azonban ezért a Multi csomagért havonta 7 200 forinttal többet kell fizetnünk.

A többi vizsgált vezeték nélküli internetszolgáltatónál már nincs arra lehetőség, hogy több gépes előfizetést rendeljünk.

A lakásba szélessávú elérést biztosító ADSL vagy kábel Internet előfizetést is kérhetünk, azonban ezekhez általában szintén csupán egyetlen előfizető csatlakozhat egyidejűleg.

Megnéztünk két szolgáltatót, hogy náluk a jelenleg érvényes akciók keretében milyen csomagok találhatóak, a T-Online és a UPC tekintetében eltérés egyáltalán nem tapasztalható. Hangsúlyozzuk, hogy az alábbi ajánlatok nem fedik a teljes kínálatot, a szemléltetés kedvéért ragadtunk ki néhányat közülük.És a Wi-Fi?

Maguk a szolgáltatók is kínálnak lehetőséget Wi-Fi elérés otthoni kiépeítésére, lássuk a medvét!

Az Invitelnél ADSL előfizetés mellett kínálnak Wi-Fi csomagot, amely egy routert és egy hálózati adaptert tartalmaz. Az oldalon kiemelik, hogy a szerkezetet beüzemelve egyetlen előfizetésen keresztül tudnak egyidejűleg több gépről is a hálózaton száguldani.

Emellett a már említett Wi-Fi csomag, amely egy D-link DI 524 vezeték nélküli routert és egy D-link G-122 USB vezeték nélküli USB hálózati adaptert tartalmaz, bruttó 24 990 forintba kerül. A modem akár 54 Mbites adatátvitelre képes, ugyanakkor egyidejűleg több gép csatlakoztatása sávszélveszteséget okozhat.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ha úgynevezett hotspotok mellett lakunk (amennyiben notebook-unk, vagy PC-nk rendelkezik a megfelelő eszközökkel, ezekről lentebb bővebben olvashat az érdeklődő) használati díj ellenében csatlakozhatunk a szélessávú vezeték nélküli hálózathoz, lássuk milyen időkorlátos elérést kínál néhány szolgáltató:


Wi-Fi-t saját kezűleg?

Saját kezűleg is készíthetünk lakásunkba vezeték nélküli internetet, ehhez egy Wi-Fi routerbe kell beruháznunk. Ha a szolgáltató nem is árul vezeték nélküli internetezéshez alkalmas routert, a különböző számítástechnikai üzletekben hozzájuk lehet jutni.

Mivel vesszük az adást?

A legújabb notebook-ok már általában rendelkeznek beépített WLAN kártyával, azaz képesek külön eszköz nélkül venni a router adását.

Amennyiben azonban régebbi a notebook-unk, vagy asztali PC-t szeretnénk rákötni az otthoni hálózatra, akkor még egy eszközt be kell szereznünk, a használathoz. PC esetében USB vagy PCI kártyára van szükség, s egy régebbi típusú notebookhoz az előzőeken kívül PCMCIA kártya is csatlakoztatható.

A D-Link DWL-G122-es adaptere a Pixmania-nál 6 845, az Extreme Digital-nal pedig 7 700 forintot kóstál. A webáruházak oldalait böngészve ráakadtunk néhány szettre is, amely a router mellett egy USB adaptert is tartalmaz.

Azonban nem árt tudni, hogy az otthon összeszerelt Wi-Fi sokkal sérülékenyebb az illetéktelen behatolókkal szemben, mint vezetékes társa. Így legyünk résen, s miután beüzemeltük a szolgáltatást, tegyünk meg minden lehetséges óvintézkedést (például jelszavas védelem, SSID Broadcast kikapcsolása).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?