3 °C Budapest

Megtorpantak a hipermarketek!

Pénzcentrum
2007. március 14. 09:30

A tavalyi év során megtorpant a hipermarketek előretörése, legalábbis a GfK Hungária Piackutató elemzéséből ez derül ki. A nagy alapterületű áruházak forgalma lényegében stagnált, míg a szupermarketek és diszkontok nyomulása folytatódott - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nagy alapterületű áruházak forgalma tehát 0,1 százalékkal emelkedett, míg a szupermarketek és diszkontok 15, illetve 13 százalékkal javítottak 2006-ban. Ami meglepő, hogy a szupermarketek szívtak el jelentős forgalmat a nagy alapterületű csatornától, pedig a hipermarketek elsősorban a diszkontok erősödésétől tartottak.

Igaz, sokat ugyan nem tévedtek, mivel a diszkontok is egyre fontosabb szerepet játszanak, de a forgalomelszívó hatásuk inkább a független, lánccá szerveződött boltokra gyakorol nagyobb hatást. A láncba szerveződött magyar élelmiszer-hálózatok tavaly 0,1 százalékkal kisebb forgalmat produkáltak.

Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója szerint a magyar vásárlók számára továbbra is fontos szempont az ár, azonban a minőségből nem akarnak engedni. A prémium kategóriánál, valamint a gyengébb termékekért közepes áron, szignifikáns vevőréteg mutatkozik. Meglepő módon ezt a kutatásban részt vevő vásárlók megítélése szerint csak kevés kereskedelmi csatorna tudja felmutatni.

A vasárnap a kereskedelemben is pihenőnapnak számít, ekkor a teljes forgalomból mindössze 5 százalékkal részesedik a hét utolsó napja. A hipermarketeknél ugyanakkor ezen a napon jelentősebb aktivitás tapasztalható, ekkor bonyolítják le forgalmuk 9 százalékát.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

2006 során a kártyás fizetések súlya egy százalékkal emelkedett, részaránya azonban továbbra is kicsi a készpénzes fizetéshez képest. A tavalyi év során csökkent a gyalogos vásárlók részaránya, s az is megállapítható, hogy az autóval történő bevásárlások esetében nagyobb kosárérték mutatkozik, mivel a csomagtartóba általában több áru fér be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?