5 °C Budapest

Megtorpantak a hipermarketek!

Pénzcentrum
2007. március 14. 09:30

A tavalyi év során megtorpant a hipermarketek előretörése, legalábbis a GfK Hungária Piackutató elemzéséből ez derül ki. A nagy alapterületű áruházak forgalma lényegében stagnált, míg a szupermarketek és diszkontok nyomulása folytatódott - írja a Napi Gazdaság.

A nagy alapterületű áruházak forgalma tehát 0,1 százalékkal emelkedett, míg a szupermarketek és diszkontok 15, illetve 13 százalékkal javítottak 2006-ban. Ami meglepő, hogy a szupermarketek szívtak el jelentős forgalmat a nagy alapterületű csatornától, pedig a hipermarketek elsősorban a diszkontok erősödésétől tartottak.

Igaz, sokat ugyan nem tévedtek, mivel a diszkontok is egyre fontosabb szerepet játszanak, de a forgalomelszívó hatásuk inkább a független, lánccá szerveződött boltokra gyakorol nagyobb hatást. A láncba szerveződött magyar élelmiszer-hálózatok tavaly 0,1 százalékkal kisebb forgalmat produkáltak.

Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója szerint a magyar vásárlók számára továbbra is fontos szempont az ár, azonban a minőségből nem akarnak engedni. A prémium kategóriánál, valamint a gyengébb termékekért közepes áron, szignifikáns vevőréteg mutatkozik. Meglepő módon ezt a kutatásban részt vevő vásárlók megítélése szerint csak kevés kereskedelmi csatorna tudja felmutatni.

A vasárnap a kereskedelemben is pihenőnapnak számít, ekkor a teljes forgalomból mindössze 5 százalékkal részesedik a hét utolsó napja. A hipermarketeknél ugyanakkor ezen a napon jelentősebb aktivitás tapasztalható, ekkor bonyolítják le forgalmuk 9 százalékát.

2006 során a kártyás fizetések súlya egy százalékkal emelkedett, részaránya azonban továbbra is kicsi a készpénzes fizetéshez képest. A tavalyi év során csökkent a gyalogos vásárlók részaránya, s az is megállapítható, hogy az autóval történő bevásárlások esetében nagyobb kosárérték mutatkozik, mivel a csomagtartóba általában több áru fér be.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?