14 °C Budapest

Hol vásárolhatsz a legolcsóbban? - Hajmeresztő Cora-akció!

Pénzcentrum
2007. február 5. 05:30

December után teljes gázzal! Havi rendszerességű bevásárló-körképünk előző felvonásában szédületes, 4.5%-os átlagos áremelkedésről számoltunk be a Pénzcentrum.hu árukosarára vetítve, így akár örömhírként is közölhetjük, hogy a dinamikus drágulásnak vége szakadt, januárról februárra kosarunk esetében átlagosan csupán 0.7%-kal emelkedtek az árak a kiválasztott üzletekben. Mostanra viszont még jobban érdemes megnézni, hol rakjuk tele kosarunkat, a legolcsóbb és legdrágább üzlet közti áreltérés ugyanis 15% közelébe lendült. A februári körkép talán legszembeötlőbb adata a Cora átlagon felüli áremelése, mellyel a franciák felmérésünk óta rekord szintre tornázták áraikat. Lássuk, mire érdemes odafigyelni! 

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Amint az alábbi grafikonon is megfigyelhető, a decemberi akciók után a legtöbben igyekeznek helyretenni áraikat. Ezt sokan több lépcsőben, fokozatos emelésekkel oldják meg, a Metro azonban januári drasztikus lépésével kissé túllőtt a célon, így most kénytelen volt lefelé korrigálni, ahogy a Tesco is. Minthogy továbbra is a Metro a legolcsóbb, a legdrágább Kaiser's pedig folytatta az emelést, magától értetődően nőtt a legjobb és legdrágább alternatíva közti szakadék. Az ábrán elég szembetűnő a Cora görbéje, melyben óriási törések vannak, az áruház ugyanis novemberre majdnem teljesítette a lehetetlent és a Kaiser's fölé árazta magát, a decemberi akciós időszakra így meredek áresést kellett produkálnia, mostanra azonban ismét rálépett a gázpedálra... Kíváncsian várjuk a folytatást!


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit hol dobjunk a kosárba?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20