Hol vásárolhatsz a legolcsóbban? - Hajmeresztő Cora-akció!

Pénzcentrum
2007. február 5. 05:30

December után teljes gázzal! Havi rendszerességű bevásárló-körképünk előző felvonásában szédületes, 4.5%-os átlagos áremelkedésről számoltunk be a Pénzcentrum.hu árukosarára vetítve, így akár örömhírként is közölhetjük, hogy a dinamikus drágulásnak vége szakadt, januárról februárra kosarunk esetében átlagosan csupán 0.7%-kal emelkedtek az árak a kiválasztott üzletekben. Mostanra viszont még jobban érdemes megnézni, hol rakjuk tele kosarunkat, a legolcsóbb és legdrágább üzlet közti áreltérés ugyanis 15% közelébe lendült. A februári körkép talán legszembeötlőbb adata a Cora átlagon felüli áremelése, mellyel a franciák felmérésünk óta rekord szintre tornázták áraikat. Lássuk, mire érdemes odafigyelni! 

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Amint az alábbi grafikonon is megfigyelhető, a decemberi akciók után a legtöbben igyekeznek helyretenni áraikat. Ezt sokan több lépcsőben, fokozatos emelésekkel oldják meg, a Metro azonban januári drasztikus lépésével kissé túllőtt a célon, így most kénytelen volt lefelé korrigálni, ahogy a Tesco is. Minthogy továbbra is a Metro a legolcsóbb, a legdrágább Kaiser's pedig folytatta az emelést, magától értetődően nőtt a legjobb és legdrágább alternatíva közti szakadék. Az ábrán elég szembetűnő a Cora görbéje, melyben óriási törések vannak, az áruház ugyanis novemberre majdnem teljesítette a lehetetlent és a Kaiser's fölé árazta magát, a decemberi akciós időszakra így meredek áresést kellett produkálnia, mostanra azonban ismét rálépett a gázpedálra... Kíváncsian várjuk a folytatást!


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit hol dobjunk a kosárba?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem