29 °C Budapest

Hol vásárolhatsz a legolcsóbban? - Hajmeresztő Cora-akció!

Pénzcentrum
2007. február 5. 05:30

December után teljes gázzal! Havi rendszerességű bevásárló-körképünk előző felvonásában szédületes, 4.5%-os átlagos áremelkedésről számoltunk be a Pénzcentrum.hu árukosarára vetítve, így akár örömhírként is közölhetjük, hogy a dinamikus drágulásnak vége szakadt, januárról februárra kosarunk esetében átlagosan csupán 0.7%-kal emelkedtek az árak a kiválasztott üzletekben. Mostanra viszont még jobban érdemes megnézni, hol rakjuk tele kosarunkat, a legolcsóbb és legdrágább üzlet közti áreltérés ugyanis 15% közelébe lendült. A februári körkép talán legszembeötlőbb adata a Cora átlagon felüli áremelése, mellyel a franciák felmérésünk óta rekord szintre tornázták áraikat. Lássuk, mire érdemes odafigyelni! 

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Amint az alábbi grafikonon is megfigyelhető, a decemberi akciók után a legtöbben igyekeznek helyretenni áraikat. Ezt sokan több lépcsőben, fokozatos emelésekkel oldják meg, a Metro azonban januári drasztikus lépésével kissé túllőtt a célon, így most kénytelen volt lefelé korrigálni, ahogy a Tesco is. Minthogy továbbra is a Metro a legolcsóbb, a legdrágább Kaiser's pedig folytatta az emelést, magától értetődően nőtt a legjobb és legdrágább alternatíva közti szakadék. Az ábrán elég szembetűnő a Cora görbéje, melyben óriási törések vannak, az áruház ugyanis novemberre majdnem teljesítette a lehetetlent és a Kaiser's fölé árazta magát, a decemberi akciós időszakra így meredek áresést kellett produkálnia, mostanra azonban ismét rálépett a gázpedálra... Kíváncsian várjuk a folytatást!


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit hol dobjunk a kosárba?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?