18 °C Budapest

Ne hagyd magad becsapni - élj a jogaiddal!

Pénzcentrum
2007. február 9. 10:15

Az év eleji leértékelési láz, mikor a kereskedők kedvezményekkel szeretnék élénkíteni a keresletet, vagy éppen raktáron maradó készleteiktől igyekeznek megszabadulni, semmiképp nem járhat együtt a fogyasztói jogok csorbulásával - írja a Magyar Hírlap.

Az a tény önmagában, hogy valamit olcsóbban vettek meg, nem érinti a kereskedői helytállási kötelezettségét, vagyis az "akciós árukra nem fogadunk el reklamációt" felirat megtévesztő lehet. Az így vásárolt termékeknél ugyanazok a jogok - javítás, csere, árleszállítás, elállás) illetik meg a vásárlót, mint a teljes árú termékek esetében. Ez alól csak az az egy eset képezhet kivételt, ha az árleszállítás oka az áru hibája, s erről a kereskedő tájékoztatta is a vevőt.

Amennyiben azonban nincs minőségi kifogás, a kereskedőnek nem kötelező visszacserélnie az árut. Éppen ezért fontos már a vásárláskor tisztázni, hogy van-e cserelehetőség, sőt Krajcsik Szilvia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület jogi tanácsadója szerint érdemes a blokkra is ráíratni a cserelehetőséget. Kivételt képez azonban az interneten, vagy prospektusból rendelt áruk esete, ugyanis ekkor, meghatározott esetekben, minden magyarázat nélkül 8 napon belül jogunk van visszaküldeni az árut.

Gyakran fordul elő az a panasz is, hogy utaztatják az ügyfelet. Vagyis mikor a meghibásodott elektronikai cikket visszaviszi a vevőhöz a kereskedő, ott a szervizhez irányítják. Pedig a minőségi kifogás ügyintézéséért egyértelműen a forgalmazó, az üzlet a felelős.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?