5 °C Budapest

Értelmetlen pénzkidobás? - a mobilbiztosítás rejtelmei

Pénzcentrum
2007. február 7. 14:00

Bár hazánkban a 100 főre jutó mobiltelefonok száma 2006-ban már bőven meghaladta a 90 darabot, a tengerentúlon 50 millió fogyasztót érintő mobilbiztosítás teljesen ismeretlen termék a hazai biztosítási palettán. A mindennapjaink részévé vált kommunikációs eszközök lopása, törése és egyéb károsodása esetére védelmet nyújtó biztosítás hiánya azonban korántsem jelent akkor problémát, hogy a bevezetéséért levelek tízezreivel kellene az ügyfeleknek megrohamoznia a biztosító társaságokat.

A mobilbiztosítás az ügyfélszámból ítélve egy elterjedt biztosítási kötvény az Egyesült Államokban, melynek díja körülbelül 4-6 dollár, vagyis körülbelül 780-1120 forint havonta. Ezért az összegért a biztosító pótolja az ellopott, vagy megsérült készüléket, ha a káresemény bekövetkezik.

Vedd le a rózsaszín szemüveget!

Az üzlet első látásra mindenképpen az ügyfélnek kedvez, főként ha azt nézzünk, hogy a védelemért havonta csupán egy mozijegy árának feláldozására van szükség. Az rózsaszín szemüvegtől megszabadulva azonban könnyű felfedezni, hogy az átlag fogyasztó számára maximum a biztonságérzet jelent előnyt, maga a kötvény semmiképpen sem. Az amerikai szakértők szerint egyenesen érdemesebb bankban tartani az erre szánt pénzt.

A biztosítási konstrukcióval kapcsolatos alapvető problémát egy példán keresztül a legegyszerűbb bemutatni: tegyük fel, hogy veszünk egy teljesen átlagos készüléket, amely két hónapja jelent meg a piacon, a vásárláskori ára 46 000 forint volt, és kötünk rá egy nálunk nem létező biztosítást, amelyért havonta az egyszerűség kedvéért 1 000 forintot fizetünk. A készüléket két évvel a megvétele után ellopják, a kárbejelentést megtesszük (amely már magában jelentős költséget és meglepően sok időt vehet igénybe), s a biztosító a kötvényben leírtak szerint teljesít, vagyis pótolja az ellopott készüléket.
Tehát "gazdagodtuk" egy jó esetben új készülékkel, amelynek értéke természetesen már nem éri el a 46 000 forintot, hiszen az elmúlt két esztendőben rengeteg újdonság került a piacra, amely akár 50 százalékkal is csökkentette az eredetileg megvásárolt készülék árát. Így kapunk egy körülbelül 25 ezer forintos készüléket 24 ezer forintért, amelyet az elmúlt két évben biztosítási díj formájában befizettünk, amellett, hogy az igencsak elavultnak számító technológia már korántsem biztos, hogy kielégíti igényeinket.

Hazánkban és külföldön is az előfizetésessel vásárolt telefonok, amelyhez két éves szerződést kötünk a telefontársasággal, igencsak kedvezményes áron, néhány ezer forintért megkaphatóak. Így előfordulhat, hogy többet fizetünk be biztosítási díjként mint amennyibe nekünk a készülék került.

Könnyen érthető tehát, hogy miért javasolják a tengerentúli fogyasztóvédelmi szervezetek, hogy a biztosításra elkülönített pénzünket inkább egyéb módon fektessük be, hogy a káresemények bekövetkeztekor az igényeinknek sokkal inkább megfelelő megoldást találhassunk.

Van másik!

Bár az átlagos fogyasztó esetében megkérdőjeleződik a biztosítási konstrukció létjogosultsága, a nagy értékű, illetve fokozott kockázatnak kitett készülékek esetében érdemes lenne mérlegelni ezt a lehetőséget, amely egyéb esetben sokkal inkább a biztosítók, mintsem az ügyfelek érdekét szolgálja.

A konstrukcióval azonban egyéb buktatókkal is rendelkezik. Léteznek például olyan értékesebb telefontípusok, amelyeket a társaságok kizárnak a biztosítható ingóságok köréből. Ilyen például a Nokia wireless adapterrel felszerelt 6282-je, amellyel a társaság várhatóan bevezeti majd a Skype-pal együttműködve a VoIP szolgáltatást.

Emellett előfordul, hogy a biztosítási kötvényből kizárnak bizonyos káreseményeket így például a vízkárt, vagy meghatározzák az egy évben benyújtható kárbejelentések számát.

A hazánkban is gyakori kizárások mellett azonban a "bejelentési kedv" csökkentése érdekében a biztosítók gyakran nyúlnak a kifizetés rendőrségi feljelentéshez való kötéséhez vagy a bonyolult kárbejelentő lap alkalmazásához.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 7. 07:38
Az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag nem változtattak lakáshiteleik kamatszintjén a bankok, ám ez az...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?