5 °C Budapest

"Fizess kétszázat és leszedlek a BAR listáról" - Hitelközvetítők trükkjei

Pénzcentrum
2007. április 22. 09:30

Magyarországon több tízezren közvetítenek hiteleket BAR-listára került, végrehajtási eljárásban lévő adósoknak. Egy rosszul megválasztott közvetítői kapcsolat sokszor sokkal többe kerülhet mint a BAR listán való szereplés.

A mentőövként felkínált hitelek mögött azonban az esetek túlnyomó többségében hitelközvetítő cégek állnak, amelyeknek működése a fogyasztóvédők, így a Banki Hitel Károsultak Egyesülete szerint is enyhén szólva vitatható.

Vannak közvetítők, akik azzal hitegetik ügyfeleiket, hogy kerek összegért leveszik őket a BAR-listáról, megint mások még a konzultációért is ötezer forintos óradíjat kérnek el. Az is jellemző, hogy a jogi és pénzügyben járatlan ügyfelekkel egy presszóban vagy éppen egy gyorsbüfé parkolójában íratnak alá szerződéseket. Többnyire nem is akármilyen feltételekkel: a mentőöv gyakran ólommal van kibélelve.

A kiváltásra szoruló felmondott hitelt a közvetítő, pontosabban a mögötte álló refinanszírozó vállalkozás általában egy összegben kifizeti az eredeti hitelt felmondott banknak vagy már a végrehajtónak. A "kezelési költség" címén szedett taksa ilyenkor a teljes hiteltartozás 10-30 százalékára rúg, amit az adósnak egy összegben kell letennie. A jogügyletről többnyire nem kötnek szerződést, hanem egy "adósságelismerő nyilatkozatot" íratnak alá. Ezt követően az ügyfelet rendszerint néhány héten belül továbbközvetítik egy velük szerződésben álló pénzintézetnek, akitől ezután, illetve a "behozott" hitelek mennyiségétől függően 1-2 százalék közötti jutalékot kapnak. Természetesen ebben az esetben az is kétséges, hogy a közvetítő a legjobb lehetőséget keresi-e meg ügyfele számára. A közvetítő az egész ügylettel lényegében semmit sem kockáztat, mivel a szerződésben jelzálogjogot és elővételi opciót is kiköt magának az adós ingatlanával szemben.

Ehhez igazodik a közvetítők száma. A PSZÁF honlapján jelenleg mintegy huszonhétezer, a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben B típusú ügynökként körbeírt közvetítő személy vagy cég nevét találjuk - részint hitelintézetekkel, részint egyéb pénzügyi vállalkozásokkal vannak kapcsolatban.

A kérdés joggal merül fel mindenkiben: milyen módon lehet eligazodni ebben a közvetítői rengetegben és hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy valóban a legmegfelelőbb közvetítő kopogtatott be az ajtónkon?

Már hazánkban is működik olyan honlap, Pénzszerző.hu néven, amely segítségével egyszerűen megversenyeztethetjük a közvetítőket.
Az oldalon regisztrálva kiválaszthatjuk, hogy milyen pénzügyi problémánkra keresünk megoldást - banki, biztosítási és befektetési területen - majd a egy egyszerű űrlap kitöltésével ajánlatot kérhetünk az oldalon szereplő közvetítőktől. Tehát egyszerre több közvetítő ajánlatát kérhetjük be és kényelmesen, találkozókra járás és hosszú beszélgetések helyett, egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy mely közvetítő ajánlata s referenciái a legmeggyőzőbb számunkra.

Hamarosan egy minősítési rendszer és fórum is indulni fog az oldalon - tudtuk meg az oldal szerkesztőitől. Ezek segítségével a felhasználók értékelhetik a velük kapcsolatba lépő közvetítőt, előre meghatározott szempontok alapján, valamint a fórumban megoszthatják egymással tapasztalataikat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10