3 °C Budapest

"Fizess kétszázat és leszedlek a BAR listáról" - Hitelközvetítők trükkjei

Pénzcentrum
2007. április 22. 09:30

Magyarországon több tízezren közvetítenek hiteleket BAR-listára került, végrehajtási eljárásban lévő adósoknak. Egy rosszul megválasztott közvetítői kapcsolat sokszor sokkal többe kerülhet mint a BAR listán való szereplés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A mentőövként felkínált hitelek mögött azonban az esetek túlnyomó többségében hitelközvetítő cégek állnak, amelyeknek működése a fogyasztóvédők, így a Banki Hitel Károsultak Egyesülete szerint is enyhén szólva vitatható.

Vannak közvetítők, akik azzal hitegetik ügyfeleiket, hogy kerek összegért leveszik őket a BAR-listáról, megint mások még a konzultációért is ötezer forintos óradíjat kérnek el. Az is jellemző, hogy a jogi és pénzügyben járatlan ügyfelekkel egy presszóban vagy éppen egy gyorsbüfé parkolójában íratnak alá szerződéseket. Többnyire nem is akármilyen feltételekkel: a mentőöv gyakran ólommal van kibélelve.

A kiváltásra szoruló felmondott hitelt a közvetítő, pontosabban a mögötte álló refinanszírozó vállalkozás általában egy összegben kifizeti az eredeti hitelt felmondott banknak vagy már a végrehajtónak. A "kezelési költség" címén szedett taksa ilyenkor a teljes hiteltartozás 10-30 százalékára rúg, amit az adósnak egy összegben kell letennie. A jogügyletről többnyire nem kötnek szerződést, hanem egy "adósságelismerő nyilatkozatot" íratnak alá. Ezt követően az ügyfelet rendszerint néhány héten belül továbbközvetítik egy velük szerződésben álló pénzintézetnek, akitől ezután, illetve a "behozott" hitelek mennyiségétől függően 1-2 százalék közötti jutalékot kapnak. Természetesen ebben az esetben az is kétséges, hogy a közvetítő a legjobb lehetőséget keresi-e meg ügyfele számára. A közvetítő az egész ügylettel lényegében semmit sem kockáztat, mivel a szerződésben jelzálogjogot és elővételi opciót is kiköt magának az adós ingatlanával szemben.

Ehhez igazodik a közvetítők száma. A PSZÁF honlapján jelenleg mintegy huszonhétezer, a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben B típusú ügynökként körbeírt közvetítő személy vagy cég nevét találjuk - részint hitelintézetekkel, részint egyéb pénzügyi vállalkozásokkal vannak kapcsolatban.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A kérdés joggal merül fel mindenkiben: milyen módon lehet eligazodni ebben a közvetítői rengetegben és hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy valóban a legmegfelelőbb közvetítő kopogtatott be az ajtónkon?

Már hazánkban is működik olyan honlap, Pénzszerző.hu néven, amely segítségével egyszerűen megversenyeztethetjük a közvetítőket.
Az oldalon regisztrálva kiválaszthatjuk, hogy milyen pénzügyi problémánkra keresünk megoldást - banki, biztosítási és befektetési területen - majd a egy egyszerű űrlap kitöltésével ajánlatot kérhetünk az oldalon szereplő közvetítőktől. Tehát egyszerre több közvetítő ajánlatát kérhetjük be és kényelmesen, találkozókra járás és hosszú beszélgetések helyett, egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy mely közvetítő ajánlata s referenciái a legmeggyőzőbb számunkra.

Hamarosan egy minősítési rendszer és fórum is indulni fog az oldalon - tudtuk meg az oldal szerkesztőitől. Ezek segítségével a felhasználók értékelhetik a velük kapcsolatba lépő közvetítőt, előre meghatározott szempontok alapján, valamint a fórumban megoszthatják egymással tapasztalataikat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?