Gátat emelhetnek az online rendelés elé - képesek vagyunk nagyot ugrani?

Pénzcentrum
2007. január 25. 11:00

Ha a jelenlegi formájába szavazza meg az Európai Parlament a Rome I. névre keresztelt az egységes üzleti környezet megteremtéséről szóló irányelvtervezetet, ellehetetlenül a határokon átnyúló elektronikus kereskedelem, illetve postai rendelés, s így Magyarország is lekerülhet a külföldi cégek célországainak listájáról - írja a Magyar Hírlap.

Az uniós irányelvtervezet szerint ugyanis, felülírva az 1980-as Római Szerződésben foglaltakat, a cégek ezentúl nem dönthetnének arról, hogy a saját vagy a fogadó állam jogszabályai szerint járjanak el, fogyasztóvédelmi kérdésekben mindenképpen a fogadó ország fogyasztóvédelmi jogszabályai szerint kellene eljárniuk.

Ez azonban egy brit vállalkozás számára azt jelenti, hogy áruja külföldön való értékesítéséhez meg kell teremtenie annak a feltételei, hogy mind a 27 tagállam jogrendszeréhez képes legyen alkalmazkodni. Ez olyan terheket ró a vállalkozásokra, amelyeket várhatóan azok nem fognak felvállalni, s így könnyen előfordulhat, hogy az egyelőre hazánkban nem kapható áruk beszerzéséhez külföldre kell majd utaznunk.

A tervezet azonban mind Nagy-Britanniában, mind Franciaországban felháborodást váltott ki a közélet szereplőiből, olyannyira, hogy a francia bírák egy része nyílt levélben követelte Jacques Chirac elnöktől, hogy akadályozza meg az "európai jog betüremkedését a francia jogrendszerbe".

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?