19 °C Budapest

Kevesebb a csalás, de maradjunk továbbra is éberek

Pénzcentrum
2007. február 5. 15:00

Egy csütörtökön napvilágot látott amerikai felmérés szerint 2006 során 500 ezerrel kevesebb amerikai esett áldozatul valamilyen személyazonossági csalásnak. Mielőtt azonban örömtáncot lejtenénk, ne felejtsük, hogy még mindig 8,4 millió embert érint ez a csalási forma.

A visszaesésnek köszönhetően mind a fogyasztók, mind a vállalkozások személyazonossági csalással kapcsolatos költségei csökkentek, 49,3 milliárdra rúgott a teljes költség, szemben a 2005-ös 55,7 milliárd dollárral. Az 5 000 főt érintő telefonos felmérés szerint összességében az amerikaiak mintegy 3,74 százalékát érintette ilyen jellegű visszaélés, míg 2005-ben 4, 2003-ban 4,7 százalékuk esett áldozatul.

James Van Dyke, a felmérést készítő cég, a Javelin Strategy & Research alapítója és elnöke szerint mindez annak köszönhető, hogy az emberek több figyelmet fordítanak számláik ellenőrzésére, s a bankok is szigorúbb feltételekhez kötik az új számla nyitását.

A személyazonossági csalások számának visszaesése legnagyobb részben az "új számla-csalás" csökkenésének köszönhető. Tipikusan ez a forma számít a legdrágább visszaélésnek, a teljes éves költsége 17,9 milliárd dollárt tett ki, míg 2005-ben 24,2 milliárd dollár ráfizetést okozott. Az egy fogyasztóra jutó átlagos költség 792 dollár volt 2006-ban, míg egy évvel korábban 851 dollár. Ami szintén örvendetes, hogy csökkent a visszaélés felderítésének és megoldásának idejének mediánja is, 25 óráról 5 órára.

Szintén kevesebb visszaélés volt tapasztalható a már fennálló számlákkal kapcsolatban. 2,69 százalékkal kevesebbet, 31,4 milliárd dollárt kellett emiatt fizetni. Az egy fogyasztóra jutó költségek szintén csökkentek, 587 dollárról, 502 dollárra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Annak ellenére, hogy egyre "divatosabbá" válik az internetes visszaélés, azon áldozatok közül, akik meg tudták mondani, hogy milyen módon jutott illetéktelenek kezébe személyazonosságot igazoló papírjuk, 38 százalék elvesztette pénztárcáját, csekk-füzetét, vagy hitelkártyáját. 15 százalékuk szerint olyasvalaki fért hozzá az információkhoz, akit ismertek, 9 százalékuknak pedig a postáját lopták el. Az áldozatok 16 százalékának személyazonossága valamilyen internetes csaláson keresztül került illetéktelenekhez. A fennmaradó 22 százalék valamilyen vásárlási tranzakció közben esett áldozatul.

A legveszélyeztetettebb csoportnak a fiatalok, illetve a sokat keresők számítanak. Van Dyke szerint a legjobban úgy előzhetjük meg a bajt, ha az első adandó alkalommal megsemmisítjük azokat a dokumentumokat, melyekkel ezt megtehetjük, a lehető legfrissebb vírusirtó, tűzfal programokat használjuk, és folyamatosan figyelemmel kísérjük számláinkat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?