14 °C Budapest

Kevesebb a csalás, de maradjunk továbbra is éberek

Pénzcentrum
2007. február 5. 15:00

Egy csütörtökön napvilágot látott amerikai felmérés szerint 2006 során 500 ezerrel kevesebb amerikai esett áldozatul valamilyen személyazonossági csalásnak. Mielőtt azonban örömtáncot lejtenénk, ne felejtsük, hogy még mindig 8,4 millió embert érint ez a csalási forma.

A visszaesésnek köszönhetően mind a fogyasztók, mind a vállalkozások személyazonossági csalással kapcsolatos költségei csökkentek, 49,3 milliárdra rúgott a teljes költség, szemben a 2005-ös 55,7 milliárd dollárral. Az 5 000 főt érintő telefonos felmérés szerint összességében az amerikaiak mintegy 3,74 százalékát érintette ilyen jellegű visszaélés, míg 2005-ben 4, 2003-ban 4,7 százalékuk esett áldozatul.

James Van Dyke, a felmérést készítő cég, a Javelin Strategy & Research alapítója és elnöke szerint mindez annak köszönhető, hogy az emberek több figyelmet fordítanak számláik ellenőrzésére, s a bankok is szigorúbb feltételekhez kötik az új számla nyitását.

A személyazonossági csalások számának visszaesése legnagyobb részben az "új számla-csalás" csökkenésének köszönhető. Tipikusan ez a forma számít a legdrágább visszaélésnek, a teljes éves költsége 17,9 milliárd dollárt tett ki, míg 2005-ben 24,2 milliárd dollár ráfizetést okozott. Az egy fogyasztóra jutó átlagos költség 792 dollár volt 2006-ban, míg egy évvel korábban 851 dollár. Ami szintén örvendetes, hogy csökkent a visszaélés felderítésének és megoldásának idejének mediánja is, 25 óráról 5 órára.

Szintén kevesebb visszaélés volt tapasztalható a már fennálló számlákkal kapcsolatban. 2,69 százalékkal kevesebbet, 31,4 milliárd dollárt kellett emiatt fizetni. Az egy fogyasztóra jutó költségek szintén csökkentek, 587 dollárról, 502 dollárra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Annak ellenére, hogy egyre "divatosabbá" válik az internetes visszaélés, azon áldozatok közül, akik meg tudták mondani, hogy milyen módon jutott illetéktelenek kezébe személyazonosságot igazoló papírjuk, 38 százalék elvesztette pénztárcáját, csekk-füzetét, vagy hitelkártyáját. 15 százalékuk szerint olyasvalaki fért hozzá az információkhoz, akit ismertek, 9 százalékuknak pedig a postáját lopták el. Az áldozatok 16 százalékának személyazonossága valamilyen internetes csaláson keresztül került illetéktelenekhez. A fennmaradó 22 százalék valamilyen vásárlási tranzakció közben esett áldozatul.

A legveszélyeztetettebb csoportnak a fiatalok, illetve a sokat keresők számítanak. Van Dyke szerint a legjobban úgy előzhetjük meg a bajt, ha az első adandó alkalommal megsemmisítjük azokat a dokumentumokat, melyekkel ezt megtehetjük, a lehető legfrissebb vírusirtó, tűzfal programokat használjuk, és folyamatosan figyelemmel kísérjük számláinkat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?